x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Speriate de românce, prostituatele din Istanbul ameninţau cu greva

Speriate de românce, prostituatele din Istanbul ameninţau cu greva

de Cristina Diac    |    30 Iun 2014   •   08:59
Speriate de românce, prostituatele din Istanbul ameninţau cu greva
Sursa foto: /Reuters

Mulţi s-au bucurat în decembrie la moartea lui Ceauşescu şi au crezut că noua putere o să răstoarne cornul abundenţei ferecat cu şapte lacăte de "odiosul şi sinistra". Dar, în primele luni după revoluţie, de avantajele aduse de libertate a profitat puţină lume. Bunăoară, acum se putea ieşi din ţară mult mai uşor: formalităţile pentru obţinerea paşaportului se simplificaseră considerabil. De "oportunitate" au profitat oamenii cu spirit întreprinzător. Şi, pentru că aveau ceva bani lichizi, activiştii de partid şi securiştii daţi afară din serviciu s­au dat de trei ori peste cap  transformându-se peste noapte în "capitalişti". Dar şi prostituatele s-au grăbit să guste din avantajele libertăţii. În timp ce ochii opiniei publice erau ţintuiţi pe mitinguri, proteste, partide şi alegeri, cele mai curajoase fiice ale Evei luau cu asalt Istanbulul.

Migraţia româncelor spre Turcia luase proporţiile unui fenomen. Autorităţile s-au sesizat, s-au îngrijorat şi s-au scărpinat în cap a uimire, ca tot omul pus în faţa unei situaţii nemaiîntâlnite. În România, prostituţia era interzisă prin lege. Dar, cum "fetele" nu profesau în ţara de origine, poliţia noastră n-avea ce le face. Româncele nu cădeau nici sub incidenţa legilor din Turcia, aşa că poliţia locală asista neputincioasă, trimitea "sesizări" omologilor români şi astfel cercul se închidea. În paradisul turcesc, bordelurile aveau drept legal de funcţionare, cu îndeplinirea unor condiţii. Numai că prostituatele românce lucrau pe cont propriu în locuinţe închiriate special şi, mai ales, la un tarif sensibil mai mic: "serviciile" unei turcoaice costau 50 de dolari americani, româncele se mulţumeau cu 15. Categorie socială cu drept de protest, prostituatele din Istanbul ameninţau cu greva şi se rugau de poliţie să facă ceva pentru stoparea fenomenului.

De pildă, Mihaela V. din Târgo­vişte, de 19 ani şi fără ocupaţie, a plecat prima dată spre Turcia în februarie 1990, împreună cu o prietenă. Le-au dus Nelu şi Cristi, explica ma­iorul Floricel de la Poliţia Municipiului Târgovişte. Călătoria "de afaceri" a fost profitabilă pesemne. Întoarse pentru scurtă vreme în oraşul de baştină, în martie au plecat din nou, astfel că în mai puteau fi găsite din nou la Istanbul. "Când am fost în februarie în Turcia ştiu că n-am văzut prea multe fete de la noi, se confesa ea unui reporter al ziarului Zig-Zag. Florica, prietena mea, a avut pe cineva acolo, un băiat de la un hotel, care-i dădea şi 50 de dolari. Pe urmă m-am întâlnit cu mai multe, dar turcii nu mai dădeau aşa. Primeam şi câte 15 dolari, dar nu era greu să găseşti o româncă să vrea."

Prostituatele s-au grăbit să guste din avantajele libertăţii şi au luat cu asalt străzile din Istanbul

 

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani