x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Săptămâna Patimilor 2025. Ce trebuie să știi despre slujba din Vinerea Mare

Săptămâna Patimilor 2025. Ce trebuie să știi despre slujba din Vinerea Mare

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2025   •   09:15
Săptămâna Patimilor 2025. Ce trebuie să știi despre slujba din Vinerea Mare

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile pentru credincioșii creștin-ortodocși.

În această zi din Săptămâna Patimilor, credincioșii retrăiesc ultimele momente din viața pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos. Marchează răstignirea și moartea pe cruce a Domnului, fiind o zi de durere, tăcere și meditație profundă asupra jertfei Sale.

Când are loc Prohodul Domnului

Vinerea Mare este dedicată comemorării pătimirilor, răstignirii și morții Domnului Iisus Hristos. Nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Credincioșii țin post negru, fără mâncare și apă, în semn de respect și solidaritate cu suferința Mântuitorului.

Seara, în jurul orei 18:00, în biserici are loc Denia Prohodului Domnului. În cadrul acesteia se cântă Prohodul, o lucrare liturgică împărțită în trei părți, cu versuri care evocă suferința, moartea și îngroparea lui Hristos, dar care conțin și speranța Învierii. Credincioșii țin lumânări aprinse și participă la cântări.

Un moment central al slujbei este scoaterea Sfântului Epitaf. Acesta este purtat solemn în procesiune în jurul bisericii, însoțit de cântări și lumânările aprinse ale credincioșilor. Procesiunea simbolizează punerea în mormânt a lui Hristos și tristețea lumii în fața morții Sale.

Cât timp durează slujba

După înconjurarea bisericii, Epitaf-ul este așezat pe o masă frumos împodobită cu flori și lumânări, simbolizând Mormântul Domnului. Credincioșii, purtând flori, se apropie pentru a se închina și trec pe sub masă, în semn de smerenie și pocăință, dar și ca o rugăciune pentru sănătate, iertare și binecuvântare. Această trecere simbolizează coborârea în mormânt împreună cu Hristos și dorința de a învia duhovnicește împreună cu El.

Slujba durează circa 2-3 ore și este una dintre cele mai emoționante din întregul an bisericesc, potrivit spynews.ro.

×