x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacol ceresc: 6 planete se vor alinia într-un fenomen astronomic rar în vara 2024

Spectacol ceresc: 6 planete se vor alinia într-un fenomen astronomic rar în vara 2024

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   09:30
Spectacol ceresc: 6 planete se vor alinia într-un fenomen astronomic rar în vara 2024

Vara acestui an ne pregătește o adevărată paradă planetară. Mercur, Marte, Jupiter, Neptun, Saturn și Uranus se vor alinia într-un fenomen astronomic care nu se va mai repeta până în anul 2080.

Potrivit Antena 3 CNN, aliniamentele planetare de trei sau mai multe sunt extrem de neobișnuite. Se estimează că durează aproximativ 40 de ani între cele trei planete interioare care se aliniază, sau ceea ce se numește „mini” aliniere planetară.

Sky & Telescope au calculat că o dată la 396 de miliarde de ani, toate cele opt planete se aliniază, cunoscută sub numele de „Marea” aliniere. Din păcate, este foarte puțin probabil să ajungem să-l vedem, deoarece data viitoare când se va întâmpla va fi în anul 2161, potrivit StarWalk.

Din fericire pentru noi, ceva la fel de spectaculos ne este pregătit în această vară. Șase planete, cunoscute sub numele de "Aliniament planetar mare" vor fi vizibile doar pentru o noapte.

Acest eveniment ceresc rar, dar frumos, va avea loc pe 3 iunie 2024. Căile planetelor Mercur, Marte, Jupiter, Neptun, Saturn și Uranus se vor alinia pe cer. 

Următoare aliniere de planete va consta în cel puțin cinci planete și va avea loc pe 8 septembrie 2040. După aceea, data viitoare când șase planete se aliniază vizibil pe cer va fi pe 15 martie 2080.

×
Subiecte în articol: aliniere planete fenomen ceresc