Tăcerea
„Tăcerea îl poate însingura pe om, îl poate izola, îl poate face să se simtă pierdut, al nimănui, până într-acolo încât se poate aliena, își poate pierde mințile, se poate pierde ca ființă. Sub firea animalelor poate cădea omul din cauza ei.
„Dar, în același timp, tăcerea îl poate ridica pe om deasupra condiției sale, chiar deasupra îngerilor”, a spus arhimandritul, începând un elogiu al „tăcerii care rodește”, cu referire la Buna Vestire și Maica Domnului.
„O sărbătorim astăzi pe cea care prin tăcere s-a ridicat deasupra heruvimilor, a serafimilor și a tuturor puterilor cerești. Cea care prin tăcere I-a îngăduit – și spun conștient lucrul acesta – I-a îngăduit lui Dumnezeu să-și reverse iubirea peste fiii oamenilor”.
„Pentru că iubirea respectă libertatea, iubirea nu forțează, nu se luptă, nu se ceartă. Iubirea stă cuminte dar este acolo. Și pentru a putea lucra, ea are nevoie de acceptare, de implicare, dar, mai ales are nevoie de această pregătire pe care doar tăcerea o poate oferi”.
Cuvântul
Părintele Arhimandrit Hrisostom a evidențiat cuvintele Sfântului Ignatie Teoforul care spunea că „Trei lucruri s-au lucrat în tăcerea Tatălui: pururea-fecioria Maicii Domnului, nașterea lui Hristos și moartea Lui”.
„Așadar, din tăcerea Tatălui se naște Hristos. Se întâlnesc astăzi două tăceri: tăcerea Tatălui și tăcerea Maicii. Din aceste două tăceri rodește Cuvântul. Cuvântul Tatălui și cuvântul Maicii”.
„Întotdeauna Dumnezeu, când vorbește, își începe cuvântul prin Amin, prin Să fie. Acesta a fost și primul cuvânt al lui Dumnezeu (Fac 1:3). Omul, când vorbește, își încheie cuvântul cu Amin, cu Să fie. Astăzi, omul încheie ceea ce a lăsat neterminat odinioară în rai. Chemarea la dialog pe care Dumnezeu i-a făcut-o omului și pe care Adam, întorcându-se cu spatele la El, a întrerupt-o este acum onorată, acceptată, este aleasă de Maica Domnului”.
„Închizându-se cercul, Să fie al lui Dumnezeu se întâlnește cu Să fie al omului”, a subliniat arhim. Hrisostom, făcând referire la răspunsul Maicii Domnului către îngerul bine-vestitor: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!”.
De aceea, troparul Bunei Vestiri spune că „Astăzi este începutul mântuirii noastre”. „Pentru că abia când se întâlnește dorința lui Dumnezeu cu dorința omului începe mântuirea noastră”, a explicat părintele arhimandrit.
Arhim. Hrisostom Ciuciu a intrat în obștea Mănăstirii Putna în anul 1996. Este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, absolvent al masteratului „Teologie Biblică Ortodoxă / Exegeză și Ermineutică Biblică” și doctor în Teologie Biblică. În prezent, părintele este asistent universitar la catedra de Teologie Biblică, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, potrivit basilica.ro.