x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cele mai ascultătoare 5 rase de câini

Cele mai ascultătoare 5 rase de câini

de Andreea Tiron    |    08 Sep 2023   •   08:30
Cele mai ascultătoare 5 rase de câini
Sursa foto: Hepta

Un pui bine dresat poate oferi o companie plăcută, loialitate și dragoste necondiționată. Cele mai ascultătoare rase se vor supune comenzilor proprietarilor și sunt apreciate pentru această abilitate.

Potrivit studyfinds.org, lista cu primele cinci rase de câini cele mai ascultătoare include puiuți care au înclinare spre a învăța rapid, se acomodează ușor să sunt prietenoși.

Unele rase de câini chiar par să dea dovadă de talent pentru a urma instrucțiunile și a imita comportamente încă din stadiul de cățel. O nouă cercetare din Ungaria constată că puii imită instinctiv acțiunile umane, chiar și fără nicio pregătire sau recompensă alimentară. Cățeii ar putea copia comportamentul cuiva din mai multe motive, potrivit autorilor studiului de la Universitatea Eötvös Loránd. Ei pot imita ceea ce fac oamenii ca o modalitate de a se descurca în situații noi. 

De obicei, nu durează mult pentru ca un câine luat de o familie sau de o persoană să formeze o legătură cu noii săi îngrijitori. În timp ce unii câini se adaptează mai greu decât alții, cei mai mulți încep să înțeleagă gesturile, indiciile și comenzile de la stăpâni relativ repede. În general, se presupune că aceste trăsături ascultătoare trebuie mai întâi insuflate câinelui prin antrenament, cel puțin într-o anumită măsură, dar un nou studiu realizat în India constată că chiar și câinii fără stăpân înțeleg și răspund gesturilor umane. Aceste descoperiri sugerează că câinii se nasc cu o conexiune înnăscută cu oamenii, care depășește programele stricte de antrenament pentru căței sau comenzile învățate.

După mii de ani de dezvoltare alături de umanitate, cele mai ascultătoare rase de câini par să-și fi găsit un loc fericit în familiile lor umane. Câinii ascultători sunt adesea considerați câini buni, iar atunci când acești pui dornici de a-și mulțumi stăpânii primesc dresajul potrivit, pot prezenta un intelect remarcabil.

Cele mai ascultătoare rase de câini, conform experților canini


1. Border Collie

Border Collies domină expozițiile pentru câini datorită construcției și intelectului lor robust. Un Border Collie bine antrenat este capabil să învețe multe comenzi. World Dog Finder: „Cea mai bună alegere a noastră este uimitorul Border Collie. Au titlul măgulitor de cea mai inteligentă rasă de câini din lume, așa că a fi ascultător face parte din natura lor. Acești câini pot îndeplini sarcini și comenzi complexe. Sunt concurenți fantastici în diferite sporturi pentru câini, cum ar fi agilitatea, ascultarea sau păstoritul. Toate acestea ar fi imposibile dacă nu ar fi atât de inteligenți și complici.”

2. Pudel standard
Pudelul este la fel de puternic și inteligent ca orice rasă. The Goody Pet: „Devotamentul lor față de stăpâni este atât de puternic încât nu doresc altceva decât să îi mulțumească în orice moment. Acesta este motivul pentru care sunt întotdeauna dornici să urmeze comenzile și să stăpânească trucuri noi. Dacă doriți un câine care se descurcă foarte bine în antrenamentul de supunere și agilitate, expoziții canine și altele asemenea, un pudel nu va dezamăgi niciodată. Și datorită naturii sale hipoalergenice, dacă ai acest câine în preajmă, nu te va lăsa să strănuți!”

„În cea mai bine vândută carte a sa, „Inteligenta câinilor”, neuropsihologul Stanley Coren, PhD, se concentrează asupra capacității de antrenament ca marker al inteligenței… Poodle: Excepțional de inteligent și activ. Crescut pentru a recupera lucruri din apă. Este posibil să fi fost folosit pentru vânătoarea de trufe”, descrie Fetch.

3. Golden Retriever
Acești câini celebri sunt foarte iubiți în America și sunt lăudați de toată lumea. A&T Trained Dogs: „Golden Retrievers sunt o rasă populară de câini datorită aspectului lor frumos, companiei loiale și caracteristicilor prietenoase. Sunt alegerea ideală pentru un câine de familie, deoarece socializează bine atât cu copiii mai mici, cât și cu cei mai mari și nu sunt intimidanți pentru străinii din jurul lor. Sunt ușor de antrenat în supunere datorită inteligenței și capacității lor de a prelua rapid comenzile.”

The Spruce Pets: „Sunt de obicei foarte afectuoși, răbdători și blânzi și au un entuziasm fermecător pentru viață. Goldenii sunt cunoscuți pentru că sunt extrem de dornici să mulțumească. Acest lucru, combinat cu inteligența lor, înseamnă că sunt foarte receptivi la antrenament.”

4. Doberman Pinscher
Doberman Pinscher are o reputație de protector înfricoșător și gardian vigilent. Acești câini sunt mult mai mult decât santinele: sunt, de asemenea, strălucitori, ascultători și dornici de a vă mulțumi. Newsweek: „Acești pui vor asculta comenzile stăpânilor lor la prima încercare în aproximativ 95% din cazuri. Ascultători și iubitoare, Doberman Pinschers sunt cunoscuți pentru loialitatea față de familiile lor. Acest lucru îi face unul dintre cei mai buni câini de pază din primele 39 de rase cele mai ascultătoare.”

„Dobermanii ar putea părea fioroși, dar sunt la fel de ascultători ca oricare dintre rasele de pe această listă. Inițial au fost crescuți pentru a fi câini de pază. S-ar putea să fii surprins că Dobermanii sunt printre cele mai inteligente 5 rase de câini din lume și își pot aminti o nouă comandă în doar 5 repetări. Dacă stăpânii lor le oferă multă activitate fizică și mentală, Dobies vor fi fericiți, mulțumiți și ascultători”, oferă World Dog Finder.

5. Ciobanesc german
Această listă nu ar fi completă fără câinii ciobănesc german. The Spruce Pets: „Ciobănescul german este un alt câine foarte inteligent care a fost crescut pentru a fi receptiv și ascultător. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că ciobăneștii germani sunt adesea folosiți de forțele de ordine. Acești câini sunt foarte loiali și protectori cu familiile lor. Și fără o pregătire și socializare adecvată, acest lucru se poate transforma în agresiune față de străini.”

„Văzut adesea în munca polițienească și militară, ciobanescul german este un câine ascultător și foarte receptiv. Au o tonă de energie, dar nu la fel de încordați ca un Border Collie. Astfel, este mai ușor să te ocupi de ei dacă nu ai experiență cu câinii.”, relatează The Goody Pet.

×
Subiecte în articol: rase de caini top 5 dresaj