x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Adio, dictator!

Adio, dictator!

18 Iul 2005   •   00:00

EPOCA DE AUR
Cei mai multi dintre romani au visat foarte rar sau poate niciodata, inainte de 1989, ca vor apuca vremuri in care tara noastra sa nu fie condusa de dictatorul Nicolae Ceausescu.
EPOCA DE AUR
Cei mai multi dintre romani au visat foarte rar sau poate niciodata, inainte de 1989, ca vor apuca vremuri in care tara noastra sa nu fie condusa de dictatorul Nicolae Ceausescu.

Zile de decembrie... Europa libera. Sange pe treptele catedralei de la Timisoara. Feli-citari ingalbenite. Dictatorul a fugit. Strazi pline de oameni care se imbratiseaza. Si zambesc, dupa zeci de ani. Din sondajul realizat de CURS reiese ca majoritatea romanilor nici nu visa ca va iesi vreodata din comunism. Astazi, pentru adolescenti, caderea regimului Ceausescu e o poveste incalcita din cartea de istorie. Nu mai are legatura cu nici un vis. Mai mult de jumatate din cei care au raspuns sondajului CURS au spus ca au visat foarte rar sau niciodata ca vor scapa de Ceausescu. 18,8 procente s-au gandit rar la acest lucru; 17,9 procente - des si doar 8,7 procente au visat foarte des ca vor scapa de Ceausescu.

PESIMISTELE. Dintre respondenti, femeile s-au dovedit mai pesimiste cu privire la caderea comunismului. 57% din femeile chestionate au visat foarte rar/niciodata la caderea regimului Ceausescu. Doar sase procente din intervievate au visat foarte des, inainte de 1989, ca vor apuca si alte vremuri.

Procentul barbatilor care s-au gandit foarte des la caderea lui Ceausescu e dublu - 12%. Cei mai multi dintre barbati (46%) n-au indraznit insa sa viseze la vremuri fara Ceausescu decat foarte rar. Jumatate din cei cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani au visat foarte rar sau deloc la caderea regimului comunist. 55% din intervievatii cu varste de peste 56 de ani nu au visat nici ei decat foarte rar la vremuri fara Ceausescu. Foarte des au visat 8% din intervievatii cu varste intre 35 si 55 de ani si 10% din cei peste 56 de ani.

SPERANTE MAI MARI. 60 de procente din cei cu studii sub liceu nu au visat la caderea regimului in care traiau inainte de 1989. 16 procente s-au gandit des la alte vremuri, iar cinci procente - foarte des. La cei cu studii peste liceu, optimismul a fost mai ridicat. Aproape un sfert (24%) din acesta categorie de intervievati s-au gandit des la caderea comunismului, iar 16% - foarte des. Cei mai multi (35%) au visat rar sau niciodata ca vor prinde vremuri in care la telejurnal sa nu tina discursuri Ceausescu.

Aproape jumatate din cei cu liceu (49%) au visat rar sau niciodata la caderea regimului Ceausescu. 60% din intervievatii cu venituri sub medie au visat rar sau niciodata la un regim democratic, fara Ceausescu. Des au visat la acest lucru 15 procente din cei cu venituri sub medie. Doar 5 la suta din aceasta categorie s-au gandit serios (foarte des) la caderea lui Ceausescu. 39% din cei cu venituri peste medie au visat rar sau niciodata la schimbarea regimului dinainte de 1989. 21% au visat rar, 24 la suta - des, iar 15 procente - foarte des la aceasta schimbare.

CU TELEVIZOR, DAR FARA VISE


Un pic mai mult de jumatate (51 la suta) din cei care se uita de mai multe ori pe saptamana la TV au visat rar sau deloc la vremuri fara Ceausescu. Des au visat 18% din intervievati, iar foarte des - 9 procente. 48% din cei care urmaresc programele tv de cateva ori pe luna au visat foarte rar sau niciodata la caderea regimului in care traiau inainte de 1989. Des s-au gandit 13%. Nici unul -dintre chestionatii care se uita la televizor de cateva ori pe luna nu s-a gandit foarte des la caderea regimului lui Ceausescu. Un procent ridicat (71%) din cei care nu urmaresc programele tv nu au visat decat foarte rar la caderea regimului comunist.

V-A TRECUT VREODATA PRIN MINTE CA O SA CADA REGIMUL?


Majoritatea celor care nu citesc deloc ziare (72%) au visat foarte rar sau nici nu le-a trecut prin cap ca vor scapa de Ceausescu. Doar sase procente din aceasta categorie au visat foarte des ca vor apuca vremurile de dupa 1989. 47% din cei care citesc ziarele de cateva ori pe saptamana nu au visat decat foarte rar la caderea comunismului. Procentul se mentine si in cazul intervievatilor care citesc ziare de cateva ori pe luna. 10% din cei care citesc ziare de cateva ori pe saptamana au visat foarte des la o schimbare. Procentul scade la 8% in cazul intervievatilor care citesc ziarele de cateva ori pe luna sau mai rar. 20% din cei care locuiesc in mediul urban au visat des la caderea lui Ceausescu. 12 procente au visat foarte des la o schimbare de regim. 46 la suta au raspuns insa ca visau foarte rar sau niciodata la caderea regimului dinainte de 1989. 16% din cei din mediul rural s-au gandit des la vremuri fara Ceausescu, iar 5 procente - foarte des. 59 la suta au visat rar sau niciodata la timpuri fara CAP-uri.

UNITI IN CUGET SI-N SIMTIRI


14% din intervievatii din Transilvania au spus ca visau foarte des la o schimbare de regim. Transilvanenii sunt urmati de bucuresteni - 11%, care visau "foarte des", si de munteni - cu 9% din intervievati care visau foarte des la o schimbare. In Banat sunt cei mai multi respondenti (61%) care se gandeau rar sau niciodata la caderea regimului condus de Nicolae Ceausescu. Nici oltenii nu erau prea optimisti cu privire la o schimbare de regim - 56% din cei din Oltenia visau foarte rar sau niciodata la o schimbare. 34% din bucuresteni se gandeau rar la caderea lui Ceausescu, iar 24% - des.

Inainte de 1989, cat de des vi s-a intamplat sa visati la caderea regimului lui Ceausescu?
  • 9% din cei care asculta radioul de cateva ori pe saptamana se gandeau foarte des ca vor scapa de regimul comunist. 18% se gandeau des, iar 51% - rar sau niciodata la acest lucru.
  • 63% din cei care nu asculta deloc radioul se gandeau rar sau niciodata la caderea regimului Ceausescu. .
  • Click pentru a mari imaginea
    ×