x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Birlic

Birlic

03 Apr 2006   •   00:00

Se inchipuia jucand in locul clovnului. Ii placea sa parieze. Pierdea la aproape toate cursele de cai. Aveti putintica rabdare si veti afla totul despre Grigore Vasiliu-Birlic.

Curat Birlic!

editorial de DANA ANDRONIE
Dupa lupte seculare care au durat 36 de ani (atat a trecut de la moartea lui Grigore Vasiliu-Birlic), ne-am gandit sa-l evocam pe marele actor intr-un mod mai complet si mai demn decat s-a facut pana acum in media romaneasca. Parol! Aveti putintica rabdare si veti citi lucruri pe care oamenii le-au uitat ori nu le-au stiut. A fost un actor urias. Multi il asaza alaturi de Charlie Chaplin, Buster Keaton, Louis de Fun"s. Chiar i s-a spus Funes de Falticeni. Dar el, Grigore Vasiliu-Birlic, s-a identificat cel mai mult cu Charlie Chaplin, clovnul trist. "Este o mare nedreptate, as zice o nedreptate cosmica, pentru ca acest actor nu a trecut dincolo de granitele tarii", spunea Radu Beligan.

Intr-adevar, Birlic nu a avut sansa unui expres spre Occident. Falticeniul are doar o gara mica, de unde poti ajunge cu personalul la Dolhasca. El a reusit totusi sa ajunga la Bucuresti dupa ce si-a facut studiile de Drept la Cernauti. Vremurile comuniste l-au prins in plina glorie, inchizandu-i granitele spre lume. Dar ceea ce i s-a refuzat ca destin artistic s-a compensat cumva demografic. Lumea e plina de rudele si stranepotii lui Birlic. Famelie mare, mon cher... Daca I.L. Caragiale l-ar fi cunoscut, ar fi scris, probabil, pentru el, in mod expres. A facut-o totusi fara sa stie. Rolul lui Lefter Popescu din filmul "Doua lozuri" (dupa piesa "Doua loturi") interpretat de Birlic n-a fost egalat de nimeni niciodata. De aceea am si inceput evocarea parafrazand limbajul din teatrul lui Caragiale. Cu care vom si incheia: cum le ziceai dumneata, Birlicule, mai rar!

×
Subiecte în articol: diverse