x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Jignire, pacat?

Jignire, pacat?

03 Oct 2005   •   00:00
MORALA
Sa barfesti un om este oare un pacat sau inseamna ca il jignesti vorbindu-l de rau in lipsa? Iata intrebari la care cei mai multi oameni sunt inclinati sa raspunda afirmativ.

Multi dintre noi ne simtim bine cand ne lauda cineva, dar ne suparam de cele mai multe ori cand ne critica, fie si pe drept. Insa atunci cand ne vorbeste cineva in lipsa noastra si aflam despre aceasta, ni se pare si mai urat lucru. Suntem indreptatiti poate sa ne revoltam, dar uneori suntem tentati sa trecem cu vederea stiind ca a barfi este si pentru noi o indeletnicire de care nu putem scapa. La o cafea cu prietenii, la o plimbare, intr-o vizita sau cine mai stie unde si cand, de o "barfa mica" nu este scutit aproape nimeni. Ca "autor". Citind cartile care ilustreaza straduinta unor oameni de a fi cat mai fara pacate sau, mai in limbaj comun, fara defecte, vedem ca este un lucru greu de realizat, dar nu imposibil.

ESTE PACAT. Ca a barfi un om este un pacat sunt total de acord 36% dintre cei intervievati de CURS, dar in dezacord total alti 6% dintre subiecti. Sunt mai degraba in dezacord cu aceasta 21 din o suta de persoane care au raspuns la intrebarile sondajului, dar nu sunt chiar asa siguri ca este un pacat 31% dintre respondenti.

Iar daca cel mai mult barfesc femeile, tot ele cred mai mult (39%) ca aceasta preocupare este un pacat fata de barbati (33%). Oltenii intervievati (68%) sunt foarte de acord ca a barfi este pacat si tot locuitori ai Olteniei au fost subiectii care au raspuns in proportie de 57% ca a barfi un om este o jignire a aceluia. Dintre intervievati insa, 29% au fost moldoveni cei care nu au fost de acord deloc cu ultima afirmatie. Respondentii sondajului care au terminat cel putin liceul dau dovada de o inalta tinuta etica: 62% dintre ei sunt total de acord ca este un pacat a barfi, precum si ca este o jignire adusa unui om (56 %). Dupa varsta celor chestionati tragem concluzia ca mai de mult li se spunea copiilor sa nu incerce otrava barfei pentru ca este un pacat si o stirbire a demnitatii cuiva. Sunt mai degraba de acord cu barfa ca pacat 36% dintre cei de peste 56 de ani si tot dintre ei (39%) sunt total de acord cu aceasta, fata de 23% dintre chestionatii cu varste intre 18 si 30 de ani care sunt in dezacord total cu afirmatia referitoare la pacat. Totusi, si din ultima categorie de varsta 32% sunt in acord total: a barfi este un pacat. Fie ca au venituri sub medie (37%), fie peste medie (34%), intervievatii sunt in acord total ca a barfi nu este crestineste, iar in ceea ce priveste faptul ca aduc o jignire omului barfit sunt mai degarba de acord 31% dintre cei cu venituri modeste si 29% dintre cei cu venituri peste media generala.

Click pentru a mari imaginea
Sa barfesti un om inseamna sa il jignesti?
  • 30 dintr-o suta de persoane intervievate au fost de acord cu afirmatia de mai sus. Mai degraba de acord cu aceata s-au aratat 34 % dintre cei chestionati.
  • Un dezacord total cu afirmatia de mai sus si-au exprimat 10% dintre respondenti, in timp ce 19% au fost mai degraba in dezacord.
  • VORBIREA DE RAU PIERDE SUFLETUL


    Preotul si duhovnicul Manastirii Sfanta Maria de la Techirghiol, parintele Arsenie Papacioc, spune despre patima vorbirii de rau ca este una dintre cele mai primejdioase: "Sunt convins ca cei mai multi care isi pierd sufletele, si le pierd pentru aceasta neinfranare impatimita a limbii. Nu stii sa vindeci, dar stii sa deschizi ca orice ucigas rana! (...) Gandirea, soptirea si vorbirea de rau sunt patimi care, aduc neajunsuri intregii obsti crestinesti. Ca zice inteleptul Solomon: Ă«De este vreo bunatate in lumea aceasta, caut-o la omul cu inima curata!Ă»"

    MARE PAZA A LIMBII SI "USA DE INGRADIRE IMPREJURUL BUZELOR"


    "Cuvintele noastre, daca sunt rele, pe unde nu au ajuns? Au facut samanta, au prins radacina si s-a umplut lumea de cuvinte rele. Cuvintele noastre sunt samanta de scai. Dupa cum nu poti aduna samanta inapoi, dupa ce-ai semanat-o, la vreun an, dupa ce s-a umplut campia de scai, asa nu putem sa adunam rautatea si pacatul pe care le-am semanat noi prin limba. De aceea trebuie mare paza a limbii. Ai vazut ce spune Solomon: Ă«Cine nu pazeste gura si limba sa, nu se poate mantuiĂ». Dar Dumnezeu nu ne-a facut sa fim muti. Ne-a dat limba sa vorbim. Dar ceea ce vorbim, sa fie spre slava lui Dumnezeu si ceea ce este de trebuinta. Deci, cand vedem ca incepem a vorbi de rau pe altul, sa stam pe loc, ca semanam scai, si il duce vantul in mai multe inimi. Sa bagam de seama! Parintele Paisie Olaru spunea: Ă«Sa nu faci tot ce poti, sa nu crezi tot ce auzi si sa nu spui tot ce stii!Ă»". (Pr. Cleopa Ilie) In cartea "Convorbiri duhovnicesti, volumul I, parintele Paisie Olaru se refera folosul de a nu vorbi de rau pe cineva: "Sa ne aducem de cuvantul Mantuitorului care zice: Ă«ca pentru tot cuvantul in desert vom da seama in ziua judecatiiĂ».
    Sa ne rugam lui Dumnezeu cu cuvintele psalmistului David: Ă«Pune, Doamne, straja gurii mele si usa de ingradire imprejurul buzelor meleĂ» (Ps. 140, 1)".

    SOCOTESTE-TE MORT IN FATA LUI DUMNEZEU


    "Cand cineva incepe sa cleveteasca pe fratele sau de fata cu tine arata-te posomorat la fata. Daca faci asa, te pazesti de clevetire si in fata lui Dumnezeu si a clevetitorului. In acea zi in care deschizi gura ta ca sa acuzi pe cineva, socoteste-te mort in fata lui Dumnezeu (...). In ziua in care esti necajit pentru vreun frate, care este oarecum neputincios sa se stapaneasca la bine si la rau, in trupul sau cugetul lui, ca un mucenic sa te socotesti pe tine in ziua ace-ea si sa te simti ca un patimitor pentru Hristos si ca unul care s-a invrednicit sa-L marturiseasca". (Pr. Arsenie Boca)
    ×
    Subiecte în articol: acordare total pacat barfi diverse