x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul 60 de ani de Operetă

60 de ani de Operetă

de Roxana Roseti    |    07 Noi 2010   •   00:00
60 de ani de Operetă

Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, la 7 noiembrie 1950 era înfiinţat Teatrul de Stat de Operetă, care îşi deschidea porţile cu premiera "Vânt de libertate" de Isaak Dunaevski.

Succesul la public a fost enorm, iar numele celor care au jucat în acest spectacol aveau să intre pentru totdeauna în Cartea de Aur a Operetei româneşti. Îndrăgostit iremediabil de operetă, publicul bucureştean a făcut ca, numai în patru luni de la premieră, "Vânt de libertate" să ajungă la cel de-al 100-lea spectacol.

Anul 1954 a marcat un alt mare succes al Operetei româneşti cu "Lăsaţi-mă să cânt" de Gherase Dendrino. Cu timpul, opereta bucureşteană a devenit primul ambasador al artei lirice româneşti în Occident. În 1968, la Theatre des Westens din Berlin, într-o sală cu 1.700 de locuri, "Contesa Maritza" provoca un imens succes. "Românii se pricep de minune să prezinte cu gust operetele", avea să noteze critica.

Între anii 1970 şi 1980, practic în Teatrul de Operetă s-a predat ştafeta unei noi generaţii de creatori şi realizatori. Anii 1978, 1979 şi 1982 au marcat afirmarea deplină a valorii spectacolelor Operetei bucureştene peste hotare. În 1992, Teatrului de Operetă i s-a adăugat în titulatură numele onorant al maestrului Ion Dacian.

EVENIMENT
Anul acesta, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" sărbătoreşte, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă",
60 de ani de la înfiinţarea Operetei. Astfel, duminica aceasta, 7 noiembrie, pe scena Teatrului Naţional de Operetă va avea loc Gala Aniversară de Operetă şi Musical. Tot în cadrul evenimentului aniversar este organizată expoziţia de costume şi fotografii "Opereta - 60 de ani", iar la data de 9 noiembrie va fi lansat Catalogul aniversar cu aceeaşi titulatură emblematică: "Opereta - 60 de ani".

×
Subiecte în articol: spectator