Echipa României, promovată sub denumirea Team Romania, se prezintă la Jocuri, cu 106 sportivi, purtătorii de drapel la Ceremonia de deschidere fiind soții Ionela și Marius Cozmiuc, canotori de top ai lotului de canotaj al României.
Fostul mijlocaș de la Real Madrid și câștigător al Cupei Mondiale este vedeta principală în videoclipul de deschidere al transmisiunii, în timp ce își croiește drum prin Paris cu torța olimpică.
O desfășurare impresionantă de forțe de securitate au grijă ca cei peste 100 de șefi de state și de guverne, precum și peste 500.000 de spectatori să se bucure în liniște de eveniment.
Președintele francez Emmanuel Macron și Președinte CIO, Thomas Bach, au ajuns la Trocadero, unde se încheie parada, transmite Mediafax
La Paris plouă. Olimpiada de la Paris a debutat cu parada a bărcilor și un spectacol surprinzător
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a început vineri la Paris cu un spectacol extravagant pe râul Sena, care va da startul Jocurilor de vară. Superstarul fotbalului francez Zinedine Zidane a fost arătat alergând prin Paris pentru a aduce flacăra, într-un videoclip preînregistrat.
O forță de poliție uriașă a fost prezentă la Paris, la doar câteva ore după ce un atac de sabotaj asupra rețelei feroviare de mare viteză TGV a provocat haos în Franța și a pus accentul pe riscurile de securitate într-un moment în care toți ochii sunt ațintiți asupra țării.
Delegația fiecărei țări trece pe o varietate de ambarcațiuni, în funcție de mărimea echipei, de la barje mari la ambarcațiuni de viteză modeste.
Conform tradiției, Grecia a ridicat cortina, fiind prima delegație ai cărei sportivi s-au pprezentat în fața sutelor de mii de spectatori și peste un miliard de telespectatori.
A urmat echipa olimpică a refugiaților cu Cindy Ngamba, pugilista din Camerun, purtătoare de drapel.
După prolog, a fost etalat primul dintre cele douăsprezece tablouri, "Enchanté". Acesta începe cu un joc al clișeelor pariziene: jeturi de apă coregrafiate, un acordeonist și o explozie de fumigene alb-albastre și roșii deasupra Pont d'Austerlitz.
După barca echipei de refugiați, au urmat bărcile diferitelor țări care au defilat în ordine alfabetică.
Prima vedetă din spectacol a fost Lady Gaga, care a interpretat „Mon truc en plume" a lui Zizi Jeanmaire.
Prezența lui Marie-Jo Pérec în tribuna VIP de la Trocadéro și apariția lui Zinédine Zidane în filmulețul cu care a debutat ceremonia au reaprins speculațiile cu privire la persoana care va aprinde cazanul olimpic la sfârșitul ceremoniei.
Niciodată personalitățile prezentate publicului la începutul ceremoniei, în acest caz cei doi favoriți, nu au revenit pentru a aprinde flacăra la final.
În timp ce bărcile continuau să treacă, 80 de artiști de la Moulin Rouge au întâmpinat delegațiile cu câțiva pași de cancan francez, dansul iconic care datează din anii 1820. Costumele lor roz au fost concepute special pentru ceremonie.
După o oră de la începutul ceremoniei, la Paris ploua mărunt, în cantități mai mici decât previzionau meteorologii francezi.
Prima secţiune a spectacolului se numeşte ''Enchanté'', formulă de bun venit a în franceză, urmând să fie în total 12 astfel de tablouri, care vor evoca istoria, cultura, gastronomia sau spiritul francez, potrivit regizorului ceremoniei, Thomas Jolly.
Potrivit AGERPRES, Showul continuă cu Lady Gaga intrepretând în franceză o melodie clasică ''Mon truc en plume'', de Zizi Jeanmaire.
În total, circa 6.800 de sportivi din cele 206 comitete olimpice naţionale vor traversa cei 6 km pe Sena, de la Pont d'Austerlitz până la Trocadero, la bordul a 85 de vase, în faţa a 320.000 de spectatori, pe o vreme închisă
S-au succedat în ordine tablourile Synchronicité (sincronicitate), Liberté (libertate), Egalité (egalitate), Fraternité (fraternitate).
Între artiştii care au încântat asistenţa a fost pop starul francez Aya Nakamura, au fost difuzate scene din celebrul muzical Les Misérables (Mizerabilii), pus în scenă la Teatrul Chatelet, dar şi solista de operă Marina Viotti, acompaniată de trupa de heavy metal Gojira.
Mezzo-soprana Axelle Saint-Cirel, îmbrăcată într-o rochie reprezentând steagul Franţei, creaţie a casei de modă Dior, a interpretat La Marseillaise, reorchestrată de compozitorul Victor le Masne, pe acoperişul Grand-Palais.
În capitolul şase, Sororité, au fost prezentate zece femei franceze celebre în istorie, prin intermediul unor statui aurii care au ieşit din Sena: Olympe de Gouges, Alice Milliat, Gisele Halimi, Simone de Beauvoir, Paulette Nardal, Jeanne Barret, Louise Michel, Christine de Pizan, Alice Guy şi Simone Veil.
Tot mai mulți spectatori au părăsit tribunele de pe malul Senei din cauza ploii. Ceremonia continuă
Ploaia măruntă ce a căzut în permanență a alungat o parte din spectatorii prezenți în tribunele instalate pe malurile Senei, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Parada bărcilor cu delegațiile fiecărei țări participante a continuat însă conform programului.
La fel au continuat și momentele artistice programate, cu celelalte „tablouri”. A doua a fost denumită „Synchronicité", cea care i-a pus în valoare artizanii francezi care au contribuit la reconstrucția Notre-Dame.
Directorul de creație al muzicii pentru ceremonie este Victor Le Masne. El a lucrat cu Thomas Jolly la musicalul Starmania, iar dacă numele acestui grup vă sună cunoscut, trebuie să știți că a fost toboșarul formației Housse de Racket în anii 2000.
Michael Phelps, cel mai medaliat atlet olimpic din istorie, și Martin Fourcade, legenda biatlonului francez, au fost la rândul lor prezenți pe cheile Senei, în mijlocul unui grup de dansatori.
„Libérté", al treilea tablou, a avut la bază muzica rock. Gojira, trupa de heavy metal bască, a fost principala protagonistă a spectacolului pe tema libertății. Decibelii în Conciergerie, dublate de flăcări și ploaie, un concept care a depășit până și așteptările creatorilor.
Serena Williams, John Legend, Laure Manaudou, Tony Parker, Marie-Jo Pérec, Amélie Mauresmo și Boris Becker sunt doar câteva din nenumăratele VIP-uri care au asistat la eveniment.
După ce și cântăreața franceză Aya Nakamura s-a prezentat în fața asitenței cu unul din hit-urile sale, s-a deschis și tabloul „Fraternité", în timp ce pe Sena trecea barca cu delegația Ciprului.
La sosire, delegația israeliană a fost întâmpinată de fluierături din partea unor spectatori aflați între Pont d'Austerlitz și Pont de Sully, prima zonă deschisă publicului. Totuși, aceste fluierături au fost înecate rapid de fervoarea delegației italiene, care a scandat "Italia! Italia!"
Israelul a fost plasat în aceeași barcă cu Islanda, Italia și Jamaica. Dincolo de fluierături, trebuie precizat că ploaia a început să cadă tot mai intens.
Sătui de ploaie, unii oameni au părăsit cheiurile superioare și au plecat acasă.
La Paris plouă torențial, transmite Mediafax
Ploaia parisiană nu i-a descurajat pe sportivii din parada națiunilor. Francezii au trecut ultimii
Pe o ploaie ce s-a întețit din ce în ce mai tare, a doua jumătate a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a continuat cu scenariul lui Thomas Jolly care a sugerat dispariția picturii iconice a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa.
Personajul misterios, laitmotivul întregii transmisii TV a evenimentului, cel care a purta torța, posibila personalitate care va aprinde cazanul olimpic, este cel care a luat pictura sub braț. Desigur, aceasta este o referință istorică la furtul din 1911.
Deși udați până la piele și îmbrăcați, unii, în cele mai bune pelerine, sportivii s-au bucurat din plin de ceremonie. La bordul navei Diamant Bleu, delegațiile din Niger, Nigeria și Norvegia au fost pe val, dansând și făcând olas împreună. Pe vasul uriaș "Le Paris", olandezii s-au dezlănțuit și ei, la fel ca slovenii și sportivii din Kiribati.
Pentru a deschide tabloul „Sororité", al șaselea al serii, mezzo-soprana Axelle Saint-Cirel a interpretat o grandioasă Marseillaise. Au urmat zece statui de femei de aur, doamne care au marcat istoria Franței și a lumii întregi, printre care Alice Milliat, Gisèle Halimi și Simone de Beauvoir.
următoarea va fi "Sportivité".
Delegația României, cu cei 106 sportivi la bordul unei ambarcațiuni de viteză, a trecut prin fața tribunelor, încă destul de pline, în jurul orei 22:30. Ambarcațiunea care a purtat de-a lungul Senei delegația României s-a aflat în vizorul întregii lumi. Sportivii români au fluturat stegulețe și au salutat asistența plini de însuflețire.
Starul finalului de paradă a fost vasul care a dus delegația SUA, cea mai mare din competiție.
Ultima delegație care a defilat pe Sena, Franța și-a început trecerea prin fața tribunelor într-o atmosferă superbă, cu focuri de artificii lansate chiar de la unele balcoane, îmbarcați pe „Paquebot". Imperturbabili în fața ploii torențiale, sportivii francezi au luat startul în forță, putând fi auziți strigând "Allez les Bleus!”.