x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Acorduri perfecte

Acorduri perfecte

de Loreta Popa    |    18 Iul 2010   •   00:00
Acorduri perfecte

În perioada 28 iunie-3 iulie a avut loc la Sinaia cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Clasică. Anul acesta, festivalul a împlinit 27 de ani de existenţă, iar evenimentul a cuprins un concurs pentru chitariştii experimentaţi, unul pentru tinerii chitarişti, sesiuni de master class, recitaluri speciale, un curs de luterie şi un concert de gală.

Fundaţia Română de Chitară Clasică ne-a invitat anul acesta la un semnificativ eveniment, Festivalul internaţional de chitară clasică Sinaia - România, ediţia a XIV-a. desfăşurat în perioada 28 iu­nie-3 iulie 2010 evenimentul a beneficiat de pre­zenţa celor mai importanţi maeştri internaţionali ai momentului şi a unor instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert. În cadrul festivalului au avut loc un concurs internaţional deschis chitariştilor de orice vârstă din toată lumea, un concurs internaţional al tinerilor chitarişti, cursuri de master class, recitaluri şi un inedit Concert de Gală "Five o'clock la Castel" găzduit de Cazinoul din Sinaia. Festivalul a oferit posibilitatea chitariştilor din România de a-şi dovedi şi spori performanţa personală prin cursurile şi recitalurile preconizate, dar a acordat şi premii materiale consistente, printre care o chitară construită special pentru acest eveniment şi posibilitatea de a realiza imprimări pentru Radiodifuziunea Română şi Televiziune, menite să susţină pe viitor talentul şi eforturile acestor tineri deosebiţi. Scopul festivalului este de a oferi tinerei şcoli de chitară clasică din ţara noastră posibilitatea studierii cu cei mai importanţi maeştri internaţionali ai momentului, de a audia instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert, precum şi de a se compara cu şcoli de tradiţie ale genului din toată lumea. "Cel mai bun chitarist din România la ora actuală, Ionuţ Zamfirescu, a făcut parte din juriul festivalului şi a susţinut un recital", ne-a spus Liviu Georgescu, profesorul şi directorul festivalului.

"Festivalul a fost sărac, dar cinstit. Şi-a acoperit cheltuielile şi a fost un festival de ţinută. Am avut oaspeţi de marcă. Fiecare dintre membrii juriului primeşte o mapă în care sunt specificate nişte reguli generale pe care trebuie să le urmăm. Există desi­gur un regulament. De obicei se iau în calcul muzicalitatea, prezenţa scenică şi interpretarea corectă a unei partituri. Au fost patru categorii. Sunt câteva etape de jurizare, până în 65 de puncte, participanţii nu intră în discuţie pentru un premiu. Între 65 şi 75 intră la premiul III, după care între 75 şi 85, premiul II, iar de la 85 în sus se încadrează pentru premiul I. La sfârşit se face o evaluare, astfel încât rezultatul să fie exact ceea ce gândeşte acel juriu ca entitate monocefală. Nu există spre deosebire, toate ediţiile sunt elegante, toate au ceva diferit. Din cele 27 de ediţii, 14 au fost internaţionale, iar oaspeţii au venit din 26 de ţări, dintre cei mai mari chitarişti din lume. Sinaia s-a constituit ca o şcoală cu toate că acolo nu există şcoală de muzică, dar pentru o săptămână este centrul mondial al chitarei. Aici vin cei mai buni chitarişti români, elevi români, dar şi participanţi din Japonia, Columbia, Cuba, Islanda, din Europa. Anul acesta am avut mai puţini bani, au fost mici modificări, în aşa fel încât să ne putem încadra în ce aveam nevoie.  Sper că la anul va fi altfel. Este un festival despre care se scrie în toată lumea. Până acum se desfăşura în mai, acum am hotărât să fie în iulie la început, pentru că este vacanţă şi pentru că sunt multe lucruri pe care trebuie să le împăcăm. Fundaţia Română de Chitară oferă burse la alte festivaluri româneşti sau europene studenţilor care au ceva de spus acolo." Pentru câştigătorul Festivalului, Bogdan Mihăilescu, participarea a fost interesantă. El a avut de susţinut examenele de bacalaureat în aceeaşi perioadă cu concursul de chitară. "Paradoxal, atmosfera nu a fost tensionată şi nu am avut emoţii. Ştiam că sunt pregătit, dar, sincer, chiar nu m-am aşteptat la marele premiu. Anul trecut a fost o pauză, oamenii nu ştiau dacă va mai avea loc, participanţii au fost mai puţini ca de obicei, dar nivelul a fost ridicat. Ocupantul locului II este din Islanda, a mai câştigat şi alte premii la alte concursuri, la fel şi ocupantul locului III. Festivalul de anul acesta a fost destul de bine organizat", ne-a spus Bogdan Mihăilescu.

×
Subiecte în articol: spectator