x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Alfabetul JO

08 Aug 2008   •   00:00

Agenţia France Presse a realizat abecedarul Jocurilor Olimpice, care încep la 8 august, în Beijing



Agenţia France Presse a realizat abecedarul Jocurilor Olimpice, care încep la 8 august, în Beijing

A – de la sportivi (n.r. – "athletes" în limba franceză). La Jocurile Olimpice de la Beijing vor participa 10.700 de sportivi, în 28 de discipline.  

B – de la base-ball. Acest sport, ca şi softball-ul, îşi vor face la Beijing ultima apariţie la Jocurile Olimpice. Începînd de la ediţia viitoare, Londra 2012, cele două sporturi vor dispărea din programul JO.  

C – de la Cubul de apă. Acesta este supranumele centrului acvatic în care se vor desfăşura probele de nataţie de la Beijing. Clădirea cu pereţi albaştri din teflon are o capacitate de 17.000 de spectatori.  

D – de la dopaj. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) intenţionează să efectueze peste 4.550 de controale antidoping în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, adică mai multe cu un sfert decît la Atena, în 2004, şi cu 90% mai numeroase decît la Sydney, în 2000.  

E – de la echitaţie. Probele de echitaţie se vor desfăşura integral la Hong Kong, din cauza riscurilor de epidemii cabaline la Beijing.  

F – de la flacără. Simbolul olimpic a stîrnit numeroase controverse pe parcursul traseului său din Grecia pînă în China, provocate de militanţii pentru drepturile omului.  

G – de la vîrstă înaintată (n.r. – "grand age" în franceză). Comitetul de organizare a JO a recrutat 74.615 voluntari, dintre care cel mai în vîrstă are 87 de ani.  

H – de la opt (n.r. – "huit" în franceză). Opt este cifră magică în China, purtătoare de noroc. Ceremonia de deschidere va începe la ora 8:08, la data de 8.08.2008.  

I – de la incidente. Organizatorii vor să evite cu orice preţ incidentele. De aceea, au fost impuse reguli prin care este interzis accesul în arene al spectatorilor dezbrăcaţi, în stare de ebrietate sau purtînd banderole cu mesaje politice. De asemenea, spectatorii nu au voie să joace cărţi pe stadioane.  

J – de la jocurile interzise. CIO a pus la punct un dispozitiv de supraveghere a pariurilor sportive pe perioada Jocurilor Olimpice cu scopul detectării eventualelor anomalii care ar putea duce la suspiciuni de înşelătorii.
 
K – de la Jason Kidd. Baschetbalistul de la Dallas Mavericks, campion olimpic în 2000, a absentat la JO din 2004, unde, pentru prima dată din 1992, "dream team-ul" american nu a cucerit aurul olimpic.
 
L – de la Liu Xiang. Atletul chinez este erou naţional în ţara sa, după ce în 2004, la Atena, a cucerit titlul olimpic la 110 m garduri, la vîrsta de 19 ani. Peste un miliard de chinezi speră ca el să recidiveze la Beijing.  

M – de la metrou. Trei linii ultramoderne de metrou au fost inaugurate la Beijing, cu trei săptămîni înainte de debutul JO 2008.  

N – de la Cuibul de pasăre (n.r. – "Nid d’oiseau", în franceză). Este numele dat stadionului olimpic, care seamănă cu un cuib de pasăre şi va putea găzdui 90.000 de spectatori.  

O – de la aur (n.r. – "or" în franceză). La Beijing vor fi decernate 302 medalii de aur, cîte una pentru fiecare probă (165 la masculin, 127 la feminin, 10 mixte).  

P – de la poluare. Este una dintre cele mai mari probleme la Beijing, existînd temeri chiar privind sănătatea sportivilor. Pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, pe perioada JO se va limita circulaţia automobilelor şi activitatea industrială.

Q – de la Qingdao. Oraşul cu 7 milioane de locuitori va găzdui probele de iahting de la JO. Qingdao este si­tuat pe ţărmul Mării Galbene, la 550 km sud-est de Beijing.  

R – de la Riner. Judoka, francez de 19 ani, cam­pion mondial şi european, încearcă să cîştige la Beijing singurul titlu care îi lipseşte deocamdată.
 
S – de la sănătate. Etiopianul Haile Gebreselassie a renunţat să participe la maraton, temîndu-se sănătatea sa i-ar putea fi afectată de combinaţia căldură/umiditate/poluare.  

T – de la Tibet. Militanţi pentru drepturile omului cer sportivilor care susţin cauza tibetană să facă semnul T cu ambele mîini pentru a-şi arăta solidaritatea.  

U – de la USA. Naţiunea numărul 1 la ultimele trei ediţii ale JO la numărul de medalii şi titluri, care se teme că supremaţia îi va fi contestată de China. La Atena, în 2004, SUA au adunat 36 de medalii de aur, cu patru mai multe decît China.  

V – de la carnea de cîine (n.r. – "viande" în franceză). Servită de obicei în anumite restaurante din Beijing, aceasta va fi interzisă în timpul JO pentru a evita pro­blemele cu vizitatorii străini.
 
W – de la WC. Beijingul, reputat pînă în prezent pentru toaletele sale urît mirositoare, a promis să ofere hîrtie igienică şi săpun miilor de turişti care vor veni la JO.

 X – de la Xinjiang. Autorităţile se tem de amenin­ţarea teroristă a activiştilor din Xinjiang şi prevăd un dispozitiv de securitate foarte puternic.
 
Y – de la Yao Ming, 2,29 metri, primul chinez care joacă în NBA, liga profesionistă nord-americană de baschet.
 
Z – de la Zhang Yimou, cineastul care va regiza ceremonia de deschidere.

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice beijing