x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Armonie in mişcare

Armonie in mişcare

de Carmen Dragan    |    08 Iul 2007   •   00:00
Armonie in mişcare

Culoare, vibraţie, asocieri, pictură de idee, simţ al infinitului, meditaţie filozofică, jocuri de lumină - noţiuni cu care criticii definesc pictura lui Emil Ciocoiu.

Stabilit in Germania, Emil Ciocoiu este un pictor romăn consacrat, care a cunoscut succesul in aproape intreaga lume, prin expoziţii personale sau de grup. Anul acesta a revenit in Romănia, după o absenţă de peste zece ani, cu o expoziţie intitulată "Natura, Omul, Universul", care a impresionat publicul romăn. Născut la Tărgu-Jiu in 1948, pictorul a absolvit Institutul "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, promoţia 1974, la clasa profesorului Gheorghe Saru. Intr-o manieră pointilist-abstractă, Emil Ciocoiu a construit o lume a deschiderii şi inţelegerii cu mesaj ecumenic, amintind de expresioniştii francezi.

EVOLUŢIE. In căutările sale plastice se remarcă o evoluţie de la plecarea din Romănia, din 1980. Ciclul "Cămpiile infinite" surprinde perioada in care "căutam lumina intr-o perspectivă a zborului", spune artistul. Una dintre lucrările impresionante din acest ciclu este "Nesfărşit albastru", pictată in 1983. Urmează perioada amfiteatrelor şi a căutărilor spirituale mai adănci. "Amfiteatru inseamnă speranţă, bucurie, comunicare, pornind de la cel antic şi ajungăng la cel modern", afirmă artistul. Urmează perioada 2002-2007, cu tablouri ca "Stradă in Bucureşti", "Grande Place", "Şi lumina invinse intunericul", "Stradă din Bruxelles", "Stradă in Aachen", "Quantum" etc. Cu aceste tablouri de dimensiuni mari, in 2002, cănd Romănia se pregătea să fie invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică, Emil Ciocoiu a deschis o expoziţie personală la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. De asemenea, in 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeană, pictorul a contribuit la acest efort general cu o remarcabilă expoziţie desfăşurată la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles. O altă temă preferată de pictor este cea a păcii, realizată de comunicarea dintre cele patru religii. Astfel, lucrările "Iudaism", "Creştinism", "Islamism" şi "Budism", toate realizate in 1992, sunt direcţionate de o axă luminoasă, realizată pe mijlocul crucii, simbolizănd inţelegerea intre oameni.

SIMBOLURI. Prin vraja combinaţiilor sale de culori, lumină, simboluri, Emil Ciocoiu reuşeşte să creeze o operă originală al cărei scop este inţelegerea universală. Spirala, cupola, zborul, focul sunt doar căteva motive cu ajutorul cărora pictorul reuşeşte să exprime aspiraţia spre lumină, devenirea, zborul omenirii şi deschide o poartă spre o lume a fanteziei şi a visului. In luna august il aşteptăm pe artist să revină in Romănia cu o expoziţie de grup, alături de alţi artişti din Diaspora.

×
Subiecte în articol: spectator