x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arome orientale

Arome orientale

de Simona Lazar    |    18 Iun 2009   •   00:00
Arome orientale

Vă aducem dinainte, în această săptămână fierbinte de iunie, aromele... deşertului. V-am pregătit câteva caiete de reţete din trei ţări care aparţin Orientului, deşi fiecare în parte înseamnă cu totul altceva pentru lumea aceea atât de mozaicată. Este vorba despre Egipt, Iordania şi Israel. Specificul culinar al acestor ţări, ca şi minunatele poveşti care înconjoară reţetele tradiţionale, sperăm că vă vor atrage... aşa cum Fata Morgana îi atrage pe călători.



Cea mai faimoasă dintre reginele Antichităţii, frumoasa egipteană Cleopatra, "i-a ţinut în podul palmei" cu farmecele ei pe doi dintre cei mai puternici bărbaţi ai lumii din acea vreme, Cezar şi Marc Antoniu.

Iubirea dintre ea şi Caius Iulius Cezar a fost împlinită cu un prunc - chiar dacă s-a născut în afara căsniciei, Cezarion s-a bucurat de protecţia tatălui său, câtă vreme acesta a fost în viaţă, iar prin el, Cleopatra putea râvni cândva la o poziţie mai puternică decât cea de regină a Egiptului şi metresă a Imperatorului Romei. Asta în vreme ce dragostea dintre ea şi Marc Antoniu a născut mai degrabă tulburătoare legende.

În Turcia, de exemplu, pe Insula Sedir (Kedriaie) există astăzi o plajă cu un nisip atât de preţios, încât dacă iei cu tine câteva fire rişti să ajungi în închisoare. Şi asta pentru că nisipul a fost adus, spune legenda, de pe o plajă din Egipt, special pentru Cleopatra, pe navele comandate de Marc Antoniu. Nu este singurul eres ivit din dragostea celor doi.

Există, de asemenea, legende referitoare la vinul preferat al Cleopatrei, cărat, în fiecare toamnă, în amforele adăpostite în burţile a şapte corăbii, din insula nord-egeeană Thassos până în Egipt, navele făcând un scurt popas pe... Santorini.

Ne-a mai rămas de la Cleopatra şi una dintre reţetele ei favorite: friptură de bibilică (zisă şi... galina faraona). Se amestecă mai întâi 50 g unt cu 80 g miere. Bibilica - bine curăţată şi spălată - se înţeapă cu o andrea, desprinzând pielea de carne şi în acel loc se umple cu amestecul de unt şi miere.

Ce rămâne din acest amestec se subţiază cu apă de trandafir şi se unge pasărea, în interior şi în exterior, după care se pune într-o tavă, în cuptorul bine încins. Se poate turna uşor, deasupra, din când în când, un amestec de unt topit, miere şi apă de trandafir, pentru ca să nu se întărească prea tare pasărea. Când este gata, se scoate, se presară arahide sfărâmate şi ghimber ras mărunt.

×
Subiecte în articol: editorial