x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Atlantida pierdută?

Atlantida pierdută?

25 Oct 2007   •   00:00

Legenda regatului fabulos, dispărut acum 12.000 de ani, este scrutată de experţii Discovery Channel intr-un regal documentaristic cu concluzii năucitoare.


Legenda regatului fabulos, dispărut acum 12.000 de ani, este scrutată de experţii Discovery Channel intr-un regal documentaristic cu concluzii năucitoare.


Documentarul Discovery pe care ZOOM vi-l oferă in acest număr porneşte de la o intrebare: povestea atăt de fascinantă a Atlantidei, care a captat imaginaţia atător generaţii, fiind un subiect actual, poate fi adevărată? Punctul de plecare: jungla deasă a Guatemalei. Deşi păreau formaţiuni vulcanice ascunse sub tufişurile dese de vegetaţie luxuriantă, arheologii au descoperit ruinele unor piramide dintr-un oraş necunoscut. Pănă de curănd se credea că Atlantida ar fi geografic localizabilă in apropierea Europei, cel mai probabil in bazinul mediteranean, insă documentarul Discovery propune o ipoteză radical diferită. Dacă Atlantida se află undeva pierdută in cele două continente americane? Secolul XX a oferit exploratorilor şi cercetătorilor dovezi inedite şi surprinzătoare referitoare la existenţa unor ruine extraordinare, semne ale unor civilizaţii extrem de avansate, din Asia, Orientul Mijlociu şi Americi.

ASEMĂNĂRI. Există mai multe similarităţi intre toate civilizaţiile antice de pe cele două ţărmuri ale Atlanticului: toate au ales să construiască piramide. Toate au ales mumificarea ca procedeu de păstrare a prezenţei fizice a morţilor lor. Toate au folosit imagini pentru a scrie, in locul unui alfabet din litere. Iar, pentru arheologi, faptul că aceste civilizaţii au evoluat separat in feluri atăt de asemănătoare a fost o ipoteză greu de acceptat. De aici pănă la presupunerea că toate aceste civilizaţii au evoluat dintr-o unică civilizaţie este doar un pas deductiv. Insă nu este o opinie universal acceptată de către comunitatea arheologică. Restul il puteţi urmări seduşi de un documentar de zile mari, marca Discovery Channel.

Joi, 1 noiembrie

Inceput inainte de naşterea lui Iisus Hristos, incă se construia in momentul in care Columb a pornit in călătoria sa spre Indii, in secolul XV. Iar mai multe despre Zidul Chinezesc veţi vedea in documentarul Discovery Channel "Misterele Marelui Zid Chinezesc", pe care ZOOM vi-l propune săptămăna viitoare.

×
Subiecte în articol: video