x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2024   •   23:00
Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez Malmo, unde se va desfăşura între 7 şi 11 mai concursul Eurovision, invocând îngrijorări legate de posibile atacuri asupra israelienilor, informează AFP.

Evocând proiectele unor "manifestări anti-israeliene" şi "apeluri la atacarea evreilor şi a israelienilor", Consiliul de Securitate Naţională (NSC), un organism aflat în subordinea prim-ministrului ţării, s-a declarat îngrijorat că "celule teroriste ar putea să profite de climatul anti-israelian pentru a comite atacuri asupra israelienilor veniţi în Suedia cu ocazia Eurovisionului".

NSC a ridicat nivelul de ameninţare din Malmo de la 2 (ameninţare potenţială) la 3 (ameninţare moderată), fără să modifice însă nivelul de alertă în restul Suediei, şi i-a îndemnat totodată pe israelienii care vor să călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision să renunţe la aceste planuri.

NSC le-a cerut israelienilor care vor merge totuşi la Malmo să descarce o aplicaţie a armatei israeliene, de obicei utilizată pentru prevenirea civililor în cazuri de atacuri cu bombe şi cu rachete asupra Israelului, pentru a primi astfel notificări în timp real în caz de urgenţă la faţa locului.

Primăria din Malmo a promis miercuri că va consolida măsurile de securitate în jurul acestui concurs.

Mai multe cereri de autorizare a unor manifestări au fost depuse pentru a protesta faţă de prezenţa în competiţia muzicală a unei concurente din Israel, un stat a cărui armată desfăşoară un război devastator în Fâşia Gaza împotriva Hamas, ca ripostă la atacul sângeros şi fără precedent comis de această organizaţie teroristă palestiniană pe 7 octombrie în sudul Israelului.

O parte importantă din cei 360.000 de locuitori din Malmo, un oraş cosmopolit, sunt de origine palestiniană.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a respins cererile de excludere a Israelului din competiţia muzicală şi a autorizat-o pe Ede Golan să îşi reprezinte ţara în concurs cu cântecul "Hurricane", o versiune modificată la cererea EBU a unui cântec considerat a fi prea politic din cauza referinţelor sale prea explicite la atacul terorist din 7 octombrie.

Potrivit presei israeliene, Shin Bet, serviciul de securitate internă din Israel, a sfătuit-o pe această cântăreaţă de 20 de ani să nu iasă din camera ei de hotel în timpul şederii sale în Malmo.

Atacul terorist comis de organizaţia palestiniană islamistă Hamas pe 7 octombrie a ucis 1.170 de oameni în Israel, în principal civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ofensiva israeliană lansată în semn de represalii în Fâşia Gaza a făcut până în prezent aproape 34.600 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul Hamas. 

×
Subiecte în articol: Israel malmo eurovision 2024