x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucătăria tradiţională de pe Valea Izei

Bucătăria tradiţională de pe Valea Izei

13 Mai 2010   •   00:00
Bucătăria tradiţională de pe Valea Izei

La Muzeul Ţăranului din Capitală a avut loc în zilele de 1 şi 2 mai Târgul de pe Valea Izei.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş. Vizitatorii au fost îmbiaţi cu produse alimentare tradiţionale precum sarmale, plăcinte, cârnaţi, prăjituri etc. De asemenea, meşterii din Maramureş au adus obiecte specifice zonei, precum cergi de lână, vase de lut, obiecte din lemn etc. (M.B.)

Cel mai bun restaurant din lume
Potrivit topului pe anul 2010 realizat de revista Restaurant Magazine, cel mai bun restaurant este Noma. Restaurantul danez Noma, condus de tânărul chef René Redzepi, construit într-un depozit renovat din Portul Copenhaga, s-a situat în fruntea celor mai bune 50 de restaurante din lume. Acest succes a încununat creativitatea tânărului maestru danez René Redzepi, considerat a fi un adevărat "ambasador" al bucătăriei nordice. (M.B.)

Salon Internaţional de cuţite de artă
În localitatea Thiers, din Franţa, în zilele de 22 şi 23 mai, se va organiza cea de-a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de cuţite de artă. Vor fi prezenţi peste 130 de expozanţi din 13 ţări: Africa de Sud, Germania, Argentina, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Japonia, Suedia, USA etc. Artiştii vor aduce la expoziţie cuţite de artă, care sunt piese unice. Vor fi prezenţi şi furnizorii de materiale specifice pentru realizarea acestor obiecte. Cei prezenţi vor putea admira, dar şi cumpăra cuţitele de artă. (C.D.)

Tradiţii şi obiceiuri
Mii de persoane au participat sâmbătă, 1 mai, la cea de-a treia ediţie a Târgului valorilor covăsnene, ce a avut loc pe dealul Pivniţa Uriaşului, situat lângă localitatea Moaşca. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar scopul lui este acela de a promova tradiţiile şi obiceiurile locului pentru a atrage cât mai mulţi turişti. Comunele din zonă au dus la eveniment câte o căruţă încărcată cu bucate, vinuri specifice şi cu obiecte lucrate de meşteri artizani din zonă. (M.B.)

Proiect gastronomic
Un proiect transfrontalier, între oraşele Pecica şi Domaszek, în domeniul gastronomiei a fost lansat la Arad. Denumit "Hrana ţi-e viaţa", proiectul a câştigat o finanţare europeană de peste 100.000 de euro şi vizează organizarea de festivaluri cu temă gastronomică, seminarii, concursuri care se vor desfăşura alternativ în cele două ţări. De asemenea, se va edita şi o carte cu reţete culinare în limbile română şi maghiară. (M.B.)

Deschidere
Preparate din bucătăria românească, turcească şi internaţională, stropite din belşug cu vinuri alese din podgorii româneşti de tradiţie, au fost servite miercuri, 5 mai, cu ocazia deschiderii Restaurantului&Club Casa Vitan. Inivitaţii, prieteni şi presa de profil, au degustat preparatele pregătite pentru eveniment de bucătari din România şi Turcia, "acompaniate" din belşug cu muzică de calitate. (M.B.)

Bogăţie vizuală
Marţi, 11 mai, a avut loc la Muzeul Ţăranului Român, Sala Irina Nicolau, vernisajul expoziţiei Pictura ţărănească din China. Tablourile impresionează prin delicateţe şi realism, ele oglindind viaţa de zi cu zi a ţăranilor chinezi, după anul 1950, aşa cum poate nu ne-am imaginat-o niciodată: somptuoasă, veselă, plină de energie şi optimism. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii China la Bucureşti şi va fi deschisă până la data de 31 mai. (M.B.)

×
Subiecte în articol: food world