x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

15 Noi 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

FARFALLE CU DOVLEAC SI SUNCA
Ingrediente: 300 g farfalle, 250 g dovleac pentru placinta, 250 g sunca sau kaizer, 3 linguri cu seminte de dovleac prajite, o lingura cu seminte de susan, sare, piper, doua linguri cu ulei de masline, patrunjel, busuioc
1 Pastele se fierb circa sapte minute in apa in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Se pun apoi intr-o strecuratoare, se trec sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga.
2 Sunca sau kaizerul se taie in cubulete si se prajeste intr-o tigaie fara ulei. Se scoate pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.
3 Dovleacul se taie in cuburi si se fierbe in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Se scoate apoi din apa si se scurge.
4 Se pun pastele intr-un castron, se adauga sunca, cuburile si semintele de dovleac.
5 Se condimenteaza cu sare si piper, se presara semintele de susan si se toarna deasupra uleiul de masline.
6 Se servesc calde sau reci, presarate cu patrunjelul tocat.
Sfat: In locul patrunjelului putem folosi busuioc proaspat. Bautura: Feteasca Regala
PLATOU ORIENTAL
Ingrediente: 250 g cuscus, 800 g carne de vita , 6 rosii, doi ardei capia, doua cepe, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu boia dulce, busuioc, seminte de susan
1 Pentru cuscus se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si, cand fierbe, se ia de pe foc si se toarna peste cuscusul pus intr-un castron. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle.
2 Carnea se toaca marunt la robot sau cu masina de tocat, se amesteca bine cu cepele tocate si se prajeste in ulei incins.
3 Se pune apoi intr-o strecuratoare si se scurge de sucul format.
4 Rosiile se curata de coaja si se taie in cuburi, ardeii se curata de seminte si se toaca marunt.
5 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga rosiile, ardeii, boiaua dulce, sarea si piperul dupa gust.
6 Se lasa sa fiarba, apoi se indeparteaza de la foc. Cuscusul, legumele si carnea se servesc fierbinti, presarate cu busuioc tocat.
Sfat: In sosul de rosii se pot pune si seminte de susan prajite. Bautura: Merlot
MANCARE CU PASTRAMA
Ingrediente: 800 g pastrama de oaie, 700 g fasole alba, 4 rosii, 3 ardei grasi, doua cepe, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, oregano, ardei iute
1 Fasolea se curata de ate si se taie in bucati mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga fasolea si putina sare.
2 Cand este fiarta se scoate din apa, se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de apa.
3 Ardeii grasi se curata de seminte si se taie in cubulete. Rosiile se curata de pielita si se dau pe razatoare.
4 Se pune ulei la incins intr-o cratita, se adauga cepele tocate marunt si se calesc pana cand incep sa fie sticloase.
5 Se adauga ardeii, rosiile si se lasa sa fiarba timp de zece minute. Se pun apoi fasolea, piperul si pastrama de oaie taiata in felii.
6 Se lasa sa fiarba pana cand legumele si carnea sunt gata, se indeparteaza cratita de pe foc si se acopera cu un capac. Se serveste calda, presarata cu oregano tocat.
Sfat: Se poate adauga si un ardei iute tocat. Bautura: Vin alb de buturuga
SUPA PICANTA DE PUI
Ingrediente: doi piepti de pui, 150 g sunca, doi cartofi, un morcov, o telina, o ceapa, o gutuie, otet balsamic, sare, piper, ulei de masline, oregano, conopida

1 Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Morcovul, cartofii si telina se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoare.
2 Carnea de pui se spala, se dezoseaza si se taie in cubulete. Se pune o oala cu apa si sare la fiert, se adauga carnea, se spumeaza de doua ori, apoi se adauga legumele si gutuia tocate.
3 Se fierbe totul, se scot carnea si legumele din supa si se pun intr-o oala mai mare. Se mixeaza, se mai adauga din cand in cand supa, pana cand totul devine ca o crema consistenta.
4 Se pune oala cu crema din nou la fiert, se adauga putin ulei de masline, oregano tocat si piper dupa gust.
5 Se mai fierbe timp de cinci minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc si se serveste supa turnand deasupra cate o jumatate de lingura cu otet balsamic si presarand oregano tocat.
Sfat: In supa se poate adauga si conopida. Bautura: Palinca

PREPARATE DIN PESTE

CHIFTELE DE PESTE CU SALATA
Ingrediente: doua bucati de pastrav, doi cartofi, un morcov, doua oua, 4 catei de usturoi, o foaie de dafin, 7-8 seminte de mustar, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o legatura de marar, o legatura de ridichi, salata bowl, o lamaie
1 Pestele se curata, se dezoseaza si se taie in bucati mai mici.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga foaia de dafin, semintele de mustar, putina sare si piper. Se fierbe pestele, se paseaza si se lasa sa se raceasca.
3 Usturoiul se piseaza impreuna cu putina sare si se pune intr-un castron. Se adauga cartofii si morcovul curatati de coaja si dati pe razatoarea cu ochiuri mici.
4 Mararul se spala si se toaca o jumatate din legatura. Se presara mararul tocat peste cartofi, se adauga pestele, ouale, sarea si piperul dupa gust.
5 Se formeaza cu mana chiftelute si se prajesc in uleiul incins, avand grija sa nu se arda. Se servesc impreuna cu salata bowl si ridichile taiate felii.
Sfat: Cand pestele este fiert, se poate stropi cu suc de lamaie. Bautura: Chardonnay
CORNURI CU ANSOA
Ingrediente: un pachet de foitaj, doua borcanele cu ansoa in ulei, 150 g ciuperci, 50 g boabe de porumb din conserva, o ceapa, un pachet de parmezan, 200 g stiuleti de porumb murati, ulei de masline, sare, piper, busuioc
1 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa si ciupercile curatate si taiate marunt, apoi se condimenteaza cu sare si piper.
2 Se lasa sa se calesca, se pun intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
3 Ansoa se scoate din ulei si se pune pe o farfurie. Foitajul dezghetat se taie in triunghiuri egale ca marime.
4 Pe marginea mai mare se asaza ansoa, boabe de porumb si legume calite. Li se da forma de cornuri si se asaza in tava stropita din belsug cu apa rece.
5 Se introduce tava in cuptor si se coc. Cand sunt gata, se scot din tava, se asaza pe un platou, se presara deasupra parmezan si busuioc tocat si se servesc cu porumbul murat.
Sfat: Busuiocul se poate folosi si in umplutura. Bautura: Riesling
PIZZA CU CREVETE
Ingrediente: 250 g crevete decorticate, o cutie cu rosii in suc propriu, 150 g boabe de porumb din conserva, 200 g branza telemea, 500 g faina, un albus, 25 g drojdie, 250 ml apa, 4 linguri cu ulei de masline, sare, piper, oregano, midii
1 Drojdia se dizolva in putina apa, impreuna cu sarea si doua linguri cu faina. Dupa ce s-a dizolvat, se toarna in mijlocul restului de faina.
2 Se adauga apa ramasa, albusul, doua linguri cu ulei de masline si se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de zece minute, la loc cald.
4 Se imparte apoi in bucati egale si se intind sub forma de cerc. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei sau presarata cu faina, se ung deasupra cu rosiile pasate, restul de ulei si crevetele. 5 Se presara boabele de porumb, piperul dupa gust, oregano tocat si branza telemea rasa. Se introduce tava in cuptor si se coc. Cand sunt gata, se scot din tava si se presara cu oregano proaspat tocat.
Sfat: In loc de crevete se pot folosi midii in ulei. Bautura: Bere
SURIMI CU SOS ALB SI BROCCOLI
Ingrediente: 500 g broccoli, 200 g surimi, 150 ml vin alb, 250 g smantana, o lingura cu praf de curry, sare, piper, ulei de masline, o jumatate de lamaie, marar, portocala
1 Broccoli se tin timp de zece minute in apa rece cu sare, apoi se pun la fiert in apa fierbinte ca sa-si pastreze culoarea.
2 Dupa ce au fiert se scurg de apa si se calesc cate cinci minute pe fiecare parte. Se scot din ulei si se asaza pe un servet de bucatarie absorbant.
3 Bucatile de surimi se introduc pentru doua minute in apa fierbinte amestecata cu vin alb.
4 Smantana se amesteca bine cu sare si piper dupa gust, se adauga praful de curry, o lingura cu ulei de masline si sucul de lamaie. Se acopera sosul cu o folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
5 Broccoli si surimi se servesc cu sosul de smantana, presarate cu verdeata tocata.
Sfat: Pentru un gust exotic se foloseste o portocala in locul lamaii. Bautura: Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN LEGUME

OREZ CU SOS DE CIUPERCI
Ingrediente: 200 g orez, 200 g ciuperci, o cutie cu rosii in suc propriu, un ardei capia, un varf de cutit cu boia dulce, 100 ml ulei de masline, sare, piper, patrunjel, marar, curry
1 Orezul se spala de doua-trei ori in apa rece ca sa mai dispara din amidon. Se pune apoi la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare.
2 Cand este fiert, se scurge de apa si se pune intr-o cratita. Se amesteca bine cu 50 ml ulei de masline si se caleste la foc mic timp de cinci minute.
3 Se adauga praful de curry, se amesteca si se acopera cratita. Se mai tine pe foc timp de cinci minute, apoi se da deoparte.
4 Rosiile se toaca marunt, se pun ciupercile si ardeiul capia taiate in cubulete, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga restul de ulei de masline, boiaua dulce si se fierbe totul.
5 Orezul se serveste cu sosul de rosii si ciuperci, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: In locul patrunjelului putem folosi marar proaspat tocat. Bautura: Pinot Gris
BARCUTE DE OUA CU PIURE
Ingrediente: 8 oua, doi cartofi, 100 g mazare, 150 g spanac, 40 g unt, 100 g naut din conserva, salata bowl, morcovi baby, sare, piper, ulei de masline, marar, otet
1 Ouale se fierb, se descojesc si se taie pe jumatate, avand grija sa nu se rupa albusul.
2 Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete, apoi se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare.
3 Cand sunt aproape fierti, se adauga mazarea si spanacul. Se fierb toate, se scurg de apa, se amesteca bine cu untul si galbenusurile sfaramate, apoi se paseaza cu un mixer.
4 Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa se racoreasca.
5 Boabele de naut se amesteca bine cu morcovii si frunzele de salata, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se toarna deasupra ulei si otet dupa gust.
6 Se umplu albusurile cu piureul de legume si se servesc impreuna cu salata.
Sfat: In salata se poate adauga si marar tocat. Bautura: Tuica
DOVLECEI UMPLUTI CU FASOLE
Ingrediente: 4 dovlecei, 250 g fasole boabe din conserva, doua cepe, o jumatate de varza cruda, o jumatate de telina, un morcov, o lingurita cu boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o jumatate de lamaie, patrunjel
1 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga cepele tocate si se calesc. Cand cepele sunt gata, se adauga fasolea din conserva, scursa de apa.
2 Se condimenteaza cu sare si piper, se prajeste un pic, apoi se lasa sa se raceasca.
3 Dovleceii se spala, se taie pe jumatate sau in bucati mai mari. Se golesc de miez, se fierb timp de zece minute, apoi se umplu cu fasolea prajita si se asaza intr-o tava rotunda.
4 Se toarna doua pahare cu apa, ulei, sare si piper. Se presara dovleceii cu boiaua dulce, apoi se introduce tava in cuptor si se coc.
5 Varza, telina si morcovul se spala, se toaca in fasii subtiri si se pun intr-un castron. Se toarna deasupra putin ulei, sucul de lamaie, sare si piper dupa gust. Dovleceii se servesc fierbinti sau reci, cu salata de legume.
Sfat: La fasole se poate adauga si patrunjel tocat. Bautura: Muscat Ottonel
PATEURI CU CIUPERCI
Ingrediente: un pachet de foitaj, 500 g ciuperci, 100 g cascaval, doua cepe, un ardei gras, 30 g seminte de susan, rosii cherry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, smantana
1 Foitajul se dezgheata, apoi se taie in patrate egale. Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt.
2 Ciupercile se curata de pielita, se spala si li se indeparteaza piciorusul. Ardeiul se curata de seminte, apoi se toaca marunt.
3 Se amesteca ceapa cu ardeii, semintele de susan si piciorusele ciupercilor, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se calesc timp de zece minute in uleiul incins.
4 Se umplu palarioarele ciupercilor cu acest amestec si se asaza pe un platou. Se stropeste o tava cu apa rece, se asaza patratele de foitaj si deasupra lor se pun ciupercile umplute.
5 Se introduce tava in cuptor si se coc. Se scot din tava, se presara patrunjel si cascaval ras, apoi se servesc alaturi de rosiile cherry taiate in felii.
Sfat: Se pot servi si reci, cu smantana deasupra. Bautura: Cabernet Sauvignon

PREPARATE DULCI

BUDINCA DE OREZ CU RODIE
Ingrediente: o rodie, 150 g orez, 800 ml lapte dulce, 250 g zahar tos, 100 ml apa, 50 g seminte de mac, doua pliculete cu zahar vanilinat, un varf de cutit cu sare, o lingurita cu pudra de scortisoara, esenta de lamaie, miere
1 150 g zahar tos se caramelizeaza intr-o craticioara, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa.
2 Orezul se spala de doua-trei ori cu apa rece ca sa se reduca din amidon, apoi se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga. Se pune laptele la fiert intr-o oala si, cand incepe sa fiarba, se adauga orezul, 100 g zahar tos si sarea.
3 Se lasa sa fiarba, se adauga macul si se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
4 Cand este gata, se indeparteaza oala de pe foc, se adauga zaharul vanilinat, esenta de lamaie, pudra de scortisoara si se toarna in forme stropite cu apa rece.
5 Cand s-au racit, se pune deasupra siropul de zahar si samburii de rodie.
Sfat: In locul siropului de zahar putem folosi miere. Bautura: Busuioaca de Bohotin
CREMA CU SMOCHINE
Ingrediente: 4 oua, 500 ml lapte dulce, 200 g zahar tos, 150 g unt, doua linguri cu cacao, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom, langues de chat, smochine, ciocolata alba
1 Intr-un castron se amesteca ouale, zaharul tos si laptele. Se pune totul la fiert si se tin pana cand totul devine ca o crema.
2 Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca bine cu untul moale, zaharul vanilinat, esenta de rom si cacaua.
3 Se amesteca totul cu grija, ca sa nu se taie crema. Se toarna in pahare, se lasa sa se raceasca complet, apoi se introduc la rece.
4 Ciocolata alba se da pe razatoarea pentru legume mari si se pune pe o hartie, ca sa nu se topeasca.
5 Smochinele se spala, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi se taie in felii subtiri. Se scoate crema de la rece, se presara ciocolata rasa, se adauga feliile de smochine si fursecurile (langues de chat).
Sfat: Se pot adauga bucatele de ciocolata alba si in crema rece. Bautura: Cafea
TORT DE CIOCOLATA
Ingrediente: 120 g unt, 200 g faina, doua oua, 100 g zahar, 200 g ciocolata de menaj, 150 ml frisca, o lingura cu cacao, zahar vanilinat, praf de copt, sare, esenta de rom, pudra de scortisoara, 50 g nuca de cocos, castane din conserva, miezuri de nuca
1 110 g unt se mixeaza pana cand devine ca o crema. Se adauga ouale, zaharul tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, jumatate din esenta de rom si cacaua.
2 Se amesteca totul, apoi se adauga faina, o jumatate de pliculet cu praf de copt si se mixeaza. Se tapeteaza o forma de cozonac cu hartie pentru copt, se unge cu restul de unt si se toarna jumatate din compozitie.
3 Se presara castane sfaramate si se toarna restul de compozitie.
4 Se introduce tava in cuptor si se coace. Ciocolata se topeste la bain-marie, se lasa sa se racoreasca si se toarna peste frisca mixata.
5 Se adauga restul de esenta de rom, o lingurita cu pudra de scortisoara si nuca de cocos. Se amesteca totul si cu ea se imbraca tortul scos din tava si racit. Se introduce la rece, apoi se serveste.
Sfat: Se pot adauga si nuci in compozitia tortului. Bautura: Suc de fructe
PATEURI AROMATE
Ingrediente: un pachet de foitaj, 400 ml lapte dulce, un plic cu praf de budinca de ciocolata instant, o lingura cu cacao, o lingurita cu scortisoara, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom, unt, menta, alune
1 Budinca de ciocolata se prepara conform instructiunilor de pe plic. Se pune apoi intr-un castron mai larg si se lasa la racit intr-o oala cu apa. Cand s-a racit se amesteca bine cu zaharul vanilinat, esenta de rom si scortisoara.
2 Foitajul se dezgheata, apoi se unge cu budinca racita (daca este prea multa budinca, se poate servi in pahare, alaturi de pateuri).
3 Se ruleaza foitajul cu grija, ca sa nu iasa crema. Se taie apoi in rulouri egale si se asaza intr-o tava unsa, tapetata cu hartie pentru copt prajituri si unsa cu putin unt.
4 Se introduce tava in cuptor si se coc. Cand sunt gata, se scot cu o paleta de pe hartie, caci reci nu se mai pot desprinde.
5 Se lasa sa se raceasca si se presara cacaua si menta taiata fasii.
Sfat: In budinca se mai pot adauga si alune sfaramate. Bautura: Traminer

×