x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cluj-Napoca, printre fruntaşi pe piaţa imobiliară

Cluj-Napoca, printre fruntaşi pe piaţa imobiliară

de Alina Iancu    |    16 Ian 2010   •   00:00
Cluj-Napoca, printre fruntaşi pe piaţa imobiliară
Sursa foto: Drtagoş Stoica/Jurnalul Naţional

Cluj-Napoca se numară printre oraşele care în anul precedent au reuşit să se menţină pe linia de plutire din punct de vedere al tranzacţiilor imobiliare. Unul dintre cei mai importanţi factori care au contribuit la acest lucru este poziţionarea municipiului Cluj-Napoca printre cele mai importante centre universitare din ţară, după Bucureşti.

Ca şi în celelalte oraşe ale ţării, şi aici preţurile au scăzut rapid în prima jumătate a anului şi apoi au fluctuat, influenţate de mai mulţi factori, pentru ca în final să se stabilizeze. Pentru anul acesta, specialiştii spun că vor exista perioade favorabile achiziţionării unei locuinţe, cu preţuri mai scăzute, dar şi câteva luni în care cei care vând se vor bucura de câştiguri mai mari.

STUDENŢII, PRINCIPALA FORŢĂ DE ÎNCHIRIERE DIN CLUJ-NAPOCA
În fiecare toamnă, în Cluj-Napoca încep cursurile universitare aproximativ 80.000 de studenţi. O mare parte din aceştia au domiciliul stabil în alte oraşe şi, cum numărul locurilor în cămine este cu mult sub numărul cererilor, studenţii se văd nevoiţi să închirieze apartamente. Cei ai căror părinţi dispun de sumele necesare preferă chiar să îşi cumpere locuinţă, mai ales dacă optează să rămână acolo şi după absolvire.

Pentru cei cu venituri mai mici singura soluţie rămâne însă chiria, care, pe fondul crizei financiare, a înregistrat, în medie, scăderi de peste 40%. Astfel, numărul persoanelor din afara Clujului care cumpără şi închiriază locuinţe în oraş se ridică la mai mult de jumătate din total. Dinamismul pieţei clujene a făcut ca în 2009 tranzacţiile imobiliare să se desfăşoare neaşteptat de bine.

PREVIZIUNI PENTRU 2010
Tudor Marc, Consilier imobiliar la Welt Imobiliare, spune că anul acesta în Cluj "cel mai bine va fi să vinzi în lunile iulie-august-septembrie. Atunci vin cumpărătorii din alte părţi ale ţării, din judeţele limitrofe sau din alte localităţi ale judeţului Cluj. Cele mai mici preţuri se întâlnesc de regulă la sfârşit de an, în noiembrie-decembrie, şi la început de an, în ianuarie-februarie, şi în preajma sărbătorilor pascale, când pe piaţă rămân spre vânzare doar apartamentele care trebuie vândute, şi astfel se poate negocia foarte bine".

Cei mai mulţi preferă să retragă apartamentele de pe piaţa imobiliară, pentru a evita bătaia de cap în această perioadă, dar şi pentru că cererea este mult mai scăzută.

În ceea ce priveşte răspunsul la întrebarea "Cumpăr sau închiriez?", agenţii imobiliari spun că, pentru perioade scurte, chiria oferă mai multă siguranţă. Pe termen lung lucrurile se schimbă şi alegerea ideală pare a fi cumpărarea locuinţei.

Cluj-Napoca este un oraş cu zone rezidenţiale dezvoltate, de unde vă puteţi alege o locuinţă în funcţie de preferinţe şi de buget. Sunt de remarcat şi localităţile învecinate, Floreşti, Baciu, Apahida, care sunt pentru Cluj cum este Pipera pentru Bucureşti şi unde s-a investit foarte mult în imobiliare. Pentru cei care vor totuşi un cămin în oraşul Cluj-Napoca şi nu au bani pentru o locuinţă într-un complex rezidenţial, este bine de ştiut că acest oraş se numără printre primele în programul de Reabilitare Termică a blocurilor vechi.

×
Subiecte în articol: imobiliare cluj-napoca afla ce e nou