x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Confesiunea unui artist / Stefan Sileanu - Un pictor pe care lumea il stie ca actor

Confesiunea unui artist / Stefan Sileanu - Un pictor pe care lumea il stie ca actor

de Loreta Popa    |    19 Mar 2006   •   00:00
Confesiunea unui artist / Stefan Sileanu  -  Un pictor pe care lumea il stie ca actor

Muzeul National Cotroceni a gazduit la 16 martie o seara de cultura. Poezia lui Omar Khayyam, recitata de actorul Stefan Sileanu, dar si vernisajul expozitiei acestuia din urma.

Nu sunt multi cei care stiu ca Stefan Sileanu a urmat Liceul de arte plastice din Buzau, a fost admis la Institutul "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti in 1959 si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din 1994. Pictorul Sileanu spune ca este greu sa-ti pui singur eticheta. De aceea ii lasa pe cei din jurul sau sa o faca. "Am o varsta la care am devenit reflexiv. In tineretea mea am primit multe sfaturi bune de la oameni cum ar fi Corneliu Baba sau Tuculescu, oameni care m-au canalizat catre cultura."

PASIUNE. Face parte din galeria de mari actori pe care i-a dat tara noastra, dar pasiunea sa este pictura, pe care a abandonat-o in favoarea teatrului. Trece insa fiecare traire prin ochiul pictorului. Nu intamplator. Trebuia sa aiba de-a face cu desenul si culorile. Expozitia sa te lasa pur si simplu fara respiratie. Actuala expozitie gazduita de Muzeul National Cotroceni, in Salonul Cerchez, dezvaluie un artist complex, a carui daruire de sine copleseste.

UNICITATE. Directorul muzeului, Carmen Pasculescu Florian, incadrata de Liviu Tudor Samuila si pictorul Stefan Sileanu

ACORDURI. Student la Teatru, a invatat sa arate celor ce zabovesc in fata tablourilor lui explozia vietii primavara, fragilitatea si gingasia florilor, lumina aceea speciala a Deltei care leaga apa, pamant si aer. Drumul in arta culorii l-a deschis incepand cu anul 1962 si dincolo de forta desenului, de rafinamentul acordurilor de culori, tablourile sale sunt marturii ale unui suflet mult prea mare. Un taram mirific, unde pictorul capteaza imagini, culori, lumina, este Delta, spre care se indreapta de cate ori are ocazia, iar peste toate pluteste o melancolie care raspunde structurii sale sufletesti.

Liviu Tudor Samuila spunea ca amandoi iubesc tacerea pescuitului si ore intregi nu scot o vorba. "Lumea adunata de privirile lui Stefan Sileanu s-a recompus in sute si sute de uleiuri si acuarele ce fac din el un peisagist al Deltei paradisiace." Actrita Lucia Muresan ne-a declarat cu vadita emotie: "Ne stim de-o viata. Este o mare bucurie sa pot fi cu Stefan si cu Ana Maria, fiica lui, la acest vernisaj. Sa il aud recitand Omar Khayyam cu vocea lui unica. Tablourile lui ilustreaza o lume, un univers aparte. El este un om cu totul special. Pictura lui, rolurile lui au o amprenta clara, o amprenta precisa care ii apartine si il diferentiaza de tot ce e imprejur. Este unic."
×
Subiecte în articol: spectator ştefan sileanu