x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Curcubeu de cartofi

Curcubeu de cartofi

11 Iul 2007   •   00:00

Cei 650 de locuitori ai satului Aymara din Peru culeg in fiecare an peste 2.000 de tipuri de cartofi in forme şi culori cel puţin neobişnuite: roşii, galbeni, albaştri, violeţi, roz cu puncte galbene, galbeni cu puncte roz; in formă rotundă, ovală, spiralată sau imitănd, aproape la perfecţiune, un cărlig.

Cei 650 de locuitori ai satului Aymara din Peru culeg in fiecare an peste 2.000 de tipuri de cartofi in forme şi culori cel puţin neobişnuite: roşii, galbeni, albaştri, violeţi, roz cu puncte galbene, galbeni cu puncte roz; in formă rotundă, ovală, spiralată sau imitănd, aproape la perfecţiune, un cărlig. Nici numele cu care au fost botezaţi de localnici, in dialectul Quechua, nu sunt unele obişuite: "Cea mai frumoasă femeie neagră", "Cea mai frumoasă femeie roşie", "Cum să-ţi faci nora să plăngă", "Ca limba albă a iubitei", "Umbra roşie" sau "Ca un os vechi". Aceste "specimene" sunt rezultatul muncii cercetătorilor de la Centrul Internaţional al Cartofilor din Lima, care şi-au propus să creeze o adevărată bancă de seminţe de cartofi. (S.C.)

Reţetele tenismenelor

Ce mănăncă oare participantele la celebrul Turneu de tenis de la Wimbledon? Puteţi afla toate detaliile citind cartea "LoveFood", in care au fost strănse laolaltă toate reţetele lor preferate. Aşa veţi afla că Serena Williams preferă prăjitura cu morcovi, pe cănd Maria Sharapova nu refuză niciodată un fondant de ciocolată. Daniela Hantuchova ştie să prepare o salată nicoise delicioasă, pe cănd Justine Henin, numărul unu mondial, este maestră in rulourile din fileuri de calcan. "Una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le ai atunci cănd călătoreşti mult este de a avea oportunitatea de a incerca diferitele preparate specifice ţărilor pe care le vizitezi", a afirmat Maria Sharapova. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world