x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Prefect, despre craterul de la Slănic: Cred că terenul se va stabiliza astăzi

Prefect, despre craterul de la Slănic: Cred că terenul se va stabiliza astăzi

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2024   •   14:00
Prefect, despre craterul de la Slănic: Cred că terenul se va stabiliza astăzi
Sursa foto: DSU

Eu cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de astăzi, spune prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, despre craterul de la Slănic.

„Azi dimineață s-a votat în regim de urgență o hotărâre a CJSU prin care am solicitat autorității publice locate încheierea unui contract de intervenție de urgență. Aseară am demarat această procedură și, din fericire, azi suntem în situația în care se lucrează, iar orizontul de timp ne arată o mobilizare foarte, foarte bună. Eu cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de astăzi”, spune Emil Drăgănescu.

El precizează că „întreaga soluție e una provizorie”.

„Este o soluție de stabilizare și umplere a craterului, iar în paralel se vor continua investigațiile și măsurătorile care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic și o execuție de durată, va evolua. (...) Pe lângă hotărârea de a interveni de urgență, (...) am solicitat autorității locale ca astăzi să contracteze un expert clasa 1 care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistență a blocului. Până acum au fost făcute măsurători care să indice dacă avem o tasare locală sau una generală, iar expertul ne va comunica dacă există cel mai mic grad de afectare a clădirilor. Apoi putem vorbi de modul și timpul în care putem aduce oamenii înapoi. Tocmai pentru că suntem în Vinerea Mare și Dumnezeu e cu noi, sunt convins că expertiza va începe azi”, adaugă prefectul.

Drăgănescu arată că măsurătorile de până acum arată o zonă cu un specific apare, situată pe un filon de sare.

„Asta e cacracteristica zonei. Nu este neapărat un lucru nenatural. Astfel de trerenuri să sufere o tasare generală, care sunt de sute de ani, de mii de ani și vor fi și de aici înainte. Deocamdată nu ne arată o situație cu multiple tasări locale. Tocmai pentru a ști acest lucru, primăria a comandat studiile aferente. (...) Este un specific al zonei, dar pentru că în spațiul public se vehiculează fel de fel de scenarii, datoria mea e și de a le spune lor ce a cauzat această tasare. Vă promit că nu mă voi lăsa până când nu veți ști ce a cauzat această surpare”, potrivit prefectului.

El menționează că nu există riscul extinderii perimetrului de siguranță: „Nu. Tocmai pentru a exclude acest risc, noi am luat decizia să se facă această lucrare de urgență. În momentul în care groapa se va umple, măsurătorile vor continua. Asta este, că e Paște, că e Vinerea Mare... Noi va trebui să facem aceste măsurători și vom observa evoluția. În momentul de față nu există niciun indiciu concret că ar trebui să extindem perimetrul de siguranță”.

El mai afirmă că, „din păcate, autoritatea județeană, CJ, nu a răspuns solicitării Primăriei de a fi sprijinită, fapt pentru care am hotărât să încheiem la nivelul Prefecturii, să propunem o HG care să fie adoptată pentru ajutorarea acestor oameni”.

(sursa: Mediafax)

×