x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul D’ale Moşului/Târguri de Crăciun din Capitală

D’ale Moşului/Târguri de Crăciun din Capitală

de Adriana V. Paduraru    |    Raluca Grintescu    |    Roxana Ioana Ancuta    |    Daniela Titire    |    19 Dec 2008   •   00:00

Bucureştii s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare. Bulevardul Unirii, Parcul Unirii, Parcul Tineretului, Parcul Herăstrău, Parcul Obor, Sala Dalles sunt numai câteva din locaţiile care adăpostesc târguri de Crăciun.



Produsele sunt din toate categoriile – de la jucării la bijuterii, de la cafea la ceai, de la articole hand-made la icoane pe diverse suprafeţe. La fel şi preţurile – de la cele mai mici la cele mai mari. Unde mai pui şi că până aproape de Anul Nou vor avea loc mai multe recitaluri ale trupelor şi soliştilor în vogă.

UNIRII. În Parcul Unirii, pe lângă faptul că puteţi admira bradul amenajat de Primărie, aveţi întâlnire şi cu sania lui Moş Crăciun. Puţin înspre magazinul Unirea este amplasat cortul lui Moş Crăciun, unde este reconstituită şi scena naşterii lui Iisus. Dacă pe Bulevardul Unirii căsuţele lui Moş Crăciun sunt deschise începând cu ora 19:00, până la ora 24:00, cele din Parcul Unirii, se deschid de la ora 11:00.
La Sala Dalles, de toate pentru toţi. Un cadou unicat, la 5 lei, poate fi personalizat gratis în 5 minute. Preţurile pentru bijuteriile hand-made variază între 15 şi 20 de lei, vazele viu colorate costă între 20 şi 80 de lei, tablouri între 40 şi 150 lei. Jucăriile din pluş costă între 10 şi 250 de lei în funcţie de dimensiuni, icoanele între 20 şi 200 de lei. Cine doreşte un brad gata aranjat poate face comandă. Preţurile variază, în funcţie de mărimea bradului, între 220 şi 350 lei. De asemenea, standul Jurnalul Naţional vă aşteptă cu CD-uri la preţ unic: 5 lei. Dar şi cu cărţi pentru toate vârstele şi gusturile. Pentru un cadou mai special, puteţi încerca şi o pianină pe care o puteţi achiziţiona cu 3.800 de lei.
La 21 decembrie, se va încerca baterea recordului mondial la numărul de Moşi Crăciuni într-un singur oraş. Mai exact, 4.000 de Moşi vor merge pe stradă pentru a împărţi cadouri. La 27 decembrie se pune la bătaie un alt record: cel mai mare cârnat din lume.

ACASĂ LA MOŞ CRĂCIUN. "Ţara lui Moş Crăciun" s-a mutat pentru o vreme în Parcul Tineretului. Cei mici şi cei mari se pot bucura laolaltă de sărbătorile de iarnă întrucât Moşu s-a gândit la toţi: pârtie de schi artificială, cu intrare liberă, patinoar, concerte susţinute de artişti autohtoni în fiecare week-end pe o scenă special amenajată, plus multe alte surprize. Bucureştenii şi nu numai sunt, de asemenea, invitaţi să îl viziteze pe Moş Crăciun pe platoul din spatele Palatului Copiilor.
Tot "Acasă la Moş Crăciun", numele sub care este cunoscut evenimentul organizat de Primăria Sectorului 4, este amenajat cel mai mare târg de brazi, precum şi un târg de Crăciun, cu 30 de standuri, unde vor fi comercializate produse specifice sărbătorilor de iarnă. 


Spectacole

19 decembrie
Maria Răducanu în Piaţa Unirii şi Narcisa Suciu în Parcul Tineretului.

20 decembrie
Dimineaţa copiii merg la Piaţa Unirii să vadă Teatrul "Ţăndărică", iar seara toată lumea se adună pentru concerte cu Andra, Nuage sau Analia Selis. În Tineretului cântă Mircea Baniciu şi Proconsul.

21 decembrie
Narcisa Suciu vine în Parcul Unirii, alături de Nicola, iar în Parcul Tineretului îi putem asculta pe Artanu, Dana Bartzer, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu şi Andra.

22 decembrie
Artanu, Dana Bartzer, Silvia Dumitrescu şi Aura Urziceanu vin în Parcul Unirii, pentru ca în Tineretului să-şi facă apariţia
El Negro şi Ducu Bertzi.

23 decembrie
Bere Gratis şi Ştefan Hruşcă vă vor încânta în Parcul Unirii, în timp ce în Parcul Tineretului vine Radu Ille.

26 decembrie
Phoenix şi El Negro au recital în Parcul Unirii, în timp ce în Parcul Tineretului cântă Mircea Vintilă şi Brambura.

27 decembrie
Bucureştenii vor asculta Proconsul în Parcul Unirii şi Bere Gratis şi Paula Seling în Parcul Tineretului.

28 decembrie
Dacă mergeţi în Parcul Unirii îi vedeţi pe Maria Radu şi Direcţia 5, în timp ce în Tineretului susţin recital Alexandra Ungureanu şi Crush.


Din Braşov, scrisoare către Moşul

Braşovul se pregăteşte şi el de sărbătoare. Ca de fiecare dată în preajma Crăciunului, în Piaţa Sfatului din oraş a fost amplasat un imens brad, care, anul acesta, a suferit un mic accident. Din cauza vântului puternic, la un moment dat, bradul, înalt de 20 de metri, s-a rupt de la tulpină şi s-a prăbuşit, din fericire, neprovocând victime sau pagube materiale. Încă de la Moş Nicolae, braşovenii au aşteptat ca în centrul oraşului să se aprindă luminile, momentul s-a prelungit până la 12 decembrie, când, în sfârşit, sute de localnici, dar şi de turişti au putut asista la inundarea în luminile de sărbătoare ale noului brad. Tot în Piaţa Sfatului, pe perioada iernii, s-a deschis un patinoar arfiticial, vizitat zilnic, cu mare bucurie, mai ales de copii. Primul Târg de Crăciun la Braşov a fost deschis de la 4 decembrie, la Muzeul de Etnografie. Peste 30 de meşteri populari au fost invitaţi să participle la acest târg cu vânzare, printre obiectele expuse numărându-se decoraţiuni interioare, tablouri, bijuterii, aranjamente florale, păpuşi, borcane cu dulceţuri sau cu zacuscă, turtă dulce. Târgul poate fi vizitat în fiecare zi între 9:00 şi 17:00, cu excepţia zilei de luni, atunci când Muzeul este închis. Târgul îşi va primi vizitatorii până la 15 ianuarie 2009. Tot în această perioadă, copiii mai multor şcoli din Braşov i-au scris Moşului cea mai lungă scrisoare. O rolă de câteva sute de metri a circulat, din şcoală în şcoală, prin această acţiune, braşovenii dorind să stabilească un record. Copiii care i-au scris lui Moş Crăciun l-au rugat pe acesta să intervină pe lângă oamenii influenţi, pentru a salva pădurile. Adresa la care este expediată scrisoarea este Santa Claus, Arctic Circle, 96930, Rovaniemi, Finland.

×