x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Deliciu pe bat

Deliciu pe bat

31 Mai 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Orice copil a tanjit macar o data dupa o acadea. Mai intai pentru ca este dulce (iar menirea copiilor, stim cu totii, este de a prefera tocmai ceea ce nu le este recomandat, cum ar fi ciocolata, bomboanele sau inghetata), apoi este distractiv sa tii in mana o acadea si sa o observi in timp ce devine din ce in ce mai mica, scotand la iveala betisorul care o sustine. Iar daca batul are in capat un dispozitiv care scoate zgomote puternice, atunci cand sufli in el, sa te tii... Totul, spre disperarea parintilor si a vecinilor, evident. Nu trebuie sa uitam insa ca si parintii au fost la randul lor copii, asa ca nu au voie sa se supere.

    Sa nu credeti ca acadelele sunt o inventie recenta. Se pare ca primii care s-au bucurat de ele au fost copiii din epoca primitiva. Desi acele acadele erau mai rudimentare, se preparau imediat. Nu trebuia decat sa ai un stup la indemana, un betisor si picioare cat mai lungi (va voi explica de ce). Putem sa ne inchipuim cum se proceda: se vara betisorul in stup, mierea se lipea de el si apoi, fulgerator, se scotea betisorul si o luai la goana, ca sa nu te ciupeasca albinele. Mai tarziu, egiptenii au gasit o metoda ingenioasa de a conserva fructele, scufundandu-le in miere. Fructele erau sustinute de betisoare, pentru a fi mai usor de consumat. Si iata cum a luat nastere diversitatea, micii egipteni putandu-si alege aroma preferata. La mijlocul Evului Mediu, acadelele se preparau din zahar. Dar pentru ca acesta era deosebit de scump, acadelele poposeau doar in mainile copiilor din familiile instarite. Si pentru ca toti copiii si-ar fi dorit sa nu se mai termine, zaharul a fost ars, intarindu-se. Betisorul avea si de aceasta data un scop practic: sa nu se murdareasca degetele pofticiosilor. In secolul al XVII-lea, zaharul isi pierde statutul de delicatesa, astfel ca orice copil se putea bucura de acest deliciu pe bat.

    La inceputul secolului al XX-lea, Samuel Born, de origine rusa, stabilit in Statele Unite ale Americii, a inventat masina de facut acadele. Era atat de ingenioasa, incat una dintre functiile pe care o avea era aceea de a introduce betisoarele. Era insa si foarte rapida, putand pregati 2.400 de acadele intr-o ora. De atunci inainte, acadelele au insotit copilaria fiecarui copil. Poate ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care Samuel Born a primit, in anul 1916, cheia orasului San Francisco. Daca stam sa ne gandim un pic, in zilele noastre, aceleiasi masini i-ar fi necesare 18 zile pentru ca fiecare bucurestean sa se bucure de acadeaua lui. Iar celor innebuniti dupa acadele trebuie sa le spun ca acadeaua cea mai mare a fost preparata in Suedia, in iulie 2003, si cantarea nu mai putin de... 2.158 kg. Ii cam invidiati un pic pe suedezi, nu-i asa?

    ACADELE
  • INGREDIENTE: 250 ml sirop de porumb, 250 ml apa, 500 g zahar, o jumatate de lingurita cu esenta (vanilie, capsuni, rom, lamaie etc.), o jumatate de lingurita colorant alimentar (diverse culori), betisoare.
  • PREPARARE:
  • Siropul de porumb, apa si zaharul se pun intr-o cratita, la foc mic, pana cand zaharul se dizolva. Se mareste flacara si se tine cratita pana cand zaharul se caramelizeaza. Se adauga esenta si colorantul si se amesteca. Se ia cate o lingura plina din aceasta compozitie, se formeaza bilute si se asaza pe o suprafata neaderenta. Se infige cate un betisor si se pastreaza intr-un loc uscat si racoros.

    ACADELE CU AROMA DE CIRESE
  • INGREDIENTE: o jumatate de cana cu zahar tos, o jumatate de cana cu sirop de porumb, o jumatate de cana cu unt, 90 g gelatina cu aroma de cirese, 20 de betisoare, o tava cu suprafata neaderenta (sau o bucata de marmura).
  • PREPARARE: Se amesteca zaharul, siropul de porumb si untul intr-o oala, la foc mic, pana cand se topeste zaharul. Se amesteca incontinuu pana cand incepe sa fiarba. Se mai lasa la fiert inca 7 minute sau pana cand termometrul (special pentru prajituri) indica 275 de grade C. Se adauga gelatina de cirese si se amesteca pana cand toata compozitia devine neteda. Folosind o lingura de metal si cu multa rapiditate, se toarna compozitia la capatul fiecarui betisor asezat in tava sau pe bucata de marmura. Se lasa la racit si se pastreaza acadelele invelite in celofan.

    ACADELE ALB-ROSII
  • INGREDIENTE: 750 g zahar, o lingurita cu esenta de menta, 125 ml apa, 180 ml sirop de porumb, o lingurita rasa colorant alimentar rosu.
    PREPARARE: Zaharul, apa si siropul de porumb se pun intr-o cratita, pe foc, pana cand se dizolva zaharul. Compozitia se imparte si se pune in doua vase. Se aduce la fierbere, dar nu se amesteca. Se adauga cate o jumatate de lingurita cu esenta de menta in fiecare vas, iar colorantul doar intr-unul singur. Continutul din ambele vase se rastoarna pe o bucata de marmura (unsa cu putin ulei) sau tava neaderanta. Cand s-a mai racit, se taie fasii si se ruleaza. Se formeaza bastonase din doua astfel de fasii: una alba si alta rosie (rulate foarte bine, ca o spirala). Se lasa la rece pentru a se intari.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul zahărul