x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Iarna constructorilor

Editorial - Iarna constructorilor

11 Ian 2007   •   00:00

Zic meteorologii ca vom avea anul acesta o iarna foarte blanda, fara precipitatii masive si cu temperaturi mult peste media de sezon. Un fel de iarna a... constructorilor care pot profita de prelungirea naturala a timpului de lucru.

Zic meteorologii ca vom avea anul acesta o iarna foarte blanda, fara precipitatii masive si cu temperaturi mult peste media de sezon. Un fel de iarna a... constructorilor care pot profita de prelungirea naturala a timpului de lucru. De altfel, imediat dupa trecerea sarbatorilor, din mai multe zone conexe acestui domeniu au venit semnale ca activitatea s-a reluat, oamenii implicati in proiecte aflate in derulare fiind primii care au renuntat la prelungirea chefului pana dupa Sfantul Ion. Tot zilele acestea, un bun prieten mi-a telefonat sa-si manifeste indoiala asupra afirmatiei pe care am facut-o intr-un editorial recent ca ne putem astepta, pe termen mediu, la reintoarcerea in tara a fortei de munca din domeniul constructiilor si amenajarilor. Vreau sa precizez ca previziunea este preluata din studii sociologice recente si, mai cu seama, ca ea era legata in mod direct de apropierea nivelului de salarizare de cel practicat in Uniunea Europeana.

Specialistii mai sunt optimisti si datorita tendintei manifestate de numeroase firme producatoare de materii prime si materiale sau furnizoare de tehnologii moderne de a acoperi si piata romaneasca, fie prin deschiderea de reprezentante, fie chiar prin infiitarea unor centre de productie pe teritoriul nostru. Generatoare de optimism este si intentia BNR de a degreva piata creditelor imobiliare de conditia restrictiva a unui avans consistent (intre 25% si 40% din valoarea totala a achizitiei), lasand bancile private sa-si dezvolte propriile strategii de creditare. Desigur, vor ramane avantajati cei cu venituri mari si foarte mari, dar vor putea beneficia de noile politici financiare mai ales familiile tinere si aceia care au o calificare inalta, bine retribuita.

Un alt parametru important, pe care mi l-a semnalat un cititor din Banat, este incetinirea fenomenului migrationist de la sat catre oras si din orasele mici catre cele mai mari (mai ales catre Bucuresti...). Mai mult decat atat, capitalul autohton si strain, dar si segmente ale fortei de munca se orienteaza catre zonele mai sarace dar care au potential economic promitator. O egalizare a salariilor pe toate zonele geografice se va face mai greu si, probabil, va mai trece multa vreme pana cand un zidar, sa zicem, sa fie la fel de bine platit la Bucuresti, Cluj si Cucuietii din Vale. Asta se va intampla atunci cand si valoarea cosului zilnic la produsele de baza si la servicii va deveni sensibil apropiata. Pana atunci, sa trecem cu rabdare si speranta acesta iarna neobisnuit de calda dar cu cele mai mari facturi la intretinere din istoria noastra recenta...

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul