x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Etichetarea alimentelor

Etichetarea alimentelor

25 Mar 2010   •   00:00
Etichetarea alimentelor
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Uniunea Europeană pregăteşte o reformă a etichetelor aplicate pe produsele alimentare care să decodeze informaţia necesară. Eurodeputaţii au trecut, săptămâna aceasta, în revistă 800 de amendamente la un regulament chemat să stabilească norme comune pentru ţările membre, în legătură cu o mai bună cunoaştere a compoziţiei produselor alimentare preambalate.

Ei s-au pronunţat pentru o etichetare nutriţională unică a alimentelor şi băuturilor nealcoolice, obligatorii pentru Europa comunitară. Potrivit noului regulament care va avea putere de lege, prezenţa a cinci substanţe nutriţionale esenţiale va trebui indicată pe toate alimentele preambalate.

Aici se includ, pe lângă proteine (puterea calorică la 100 grame sau la 100 mililitri), glucidele, lipidele, acizii graşi saturaţi şi sarea. A fost votată, de asemenea, menţionarea obligatorie a originii geografice, aplicată pe cea mai mare parte a produselor alimentare. Aceasta este, în prezent, obligatorie în UE doar pentru carnea de vacă (din cauza crizei legate de "boala vacii nebune"), peşte, fructe, legume, ouă, miere şi vin.

Eurodeputaţii au decis să mărească lista, cu carnea de pasăre, cu produsele lactate sau cu produsele ambalate cu un singur ingredient, cum ar fi roşiile conservate sau uleiul de măsline. Extinderea menţionării obligatorii a denumirii geografice de origine controlată nu pare a mulţumi deplin Comisia Europeană, care are iniţiativa textelor legislative. (Tudor Cireş)

 

În ţară
24-28 martie. Târg de Paşte. Arad. Vor fi expuse ouă încondeiate, decoraţiuni specifice sărbătorilor pascale, produse alimentare tradiţionale româneşti (nu vor lipsi cozonacii şi pasca).

26-29 martie. Alimentexpo. Bacău. Târgul este dedicat produselor şi echipamentelor din industria alimentară. Vor putea fi achiziţionate băuturi alcoolice, răcoritoare, ambalaje, materiale şi maşini specifice.

26-28 martie. Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate. Ciocăneşti, judeţul Suceava. Cea de-a VII-a ediţie va pune din nou în valoare tradiţiile româneşti, fiind expuse tehnicile încondeierii ouălor. Nu vor lipsi produsele gastronomice.

 

În lume

24-26 martie. WorldFood. Tashkent, Uzbekistan. Este unul dintre cele mai importante evenimente din această ţară, prilej pentru specialişti de a avea acces la noutăţile din domeniul alimentar.

24-26 martie. EuroGastro. Varşovia, Polonia. Sunt aşteptaţi să participe la eveniment specialişti din întreaga Europă, fiind organizate expoziţii cu utilaje şi accesorii pentru restaurante şi baruri. Producătorii alimentari vor expune cele mai tentante produse.

24-27 martie. Aqua Sur. Puerto Montt, Chile. Expoziţia are ca temă principală ingredientele marine, Chile fiind cel de-al doilea exportator de somon din lume. (S.C.)

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda