x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fantezii tesute - Tapiserii cu pisici si stele

Fantezii tesute - Tapiserii cu pisici si stele

de Eliza Dumitrescu    |    18 Feb 2007   •   00:00
Fantezii tesute - Tapiserii cu pisici si stele

Fie tapiserii, fie grafica, lucrarile Mihaelei Mirela Grigore sau ale Mirei, cum ii place sa i se spuna, creeaza un spatiu populat cu repere exotice, fie ele forme ori culori.

De la formele usor descifrabile cum sunt pisica, pestele, bufnita, broasca testoasa, formele corporale esentializate ori la simbolurile celeste pana la increngaturi de spirale, linii elastice, vegetale si forme ale geometriei celei mai simple. "Imi plac bufnitele si pisicile, sunt animale exotice au un «ceva» aparte numai al lor." Culorile sunt puternice, calde, impresioneaza intens retina si reprezinta un vehicul rapid catre un spatiu ce e un fel de feerie exotica originara. Totusi, exotismul lucrarilor sale nu e unul exterior, de inspiratie vizuala. In tapiserii sau in grafica, artista nu face trimiteri la spatii folclorice de referinta. "Nici un astfel de spatiu nu ma inspira. Pot spune ca lucrarile reflecta o plonjare intrinseca, in care incerc sa scot la lumina si sa redau cat mai putin distorsionant ceea ce simt, pentru ca omul e un amalgam de impresii si de experiente. Lucrarile mele sunt un minijurnal."

ALB-NEGRU. Artista cocheteaza insa si cu o coloristica esentializata, in care albul si negrul sunt vedetele. "Sunt obsedata de culoare, fiecare culoare pentru mine reprezinta un adevarat univers, vibrant, cald, viu; la capitolul asta ma simt ca o japoneza puternic inclinata spre culori si in acelasi timp atrasa de graficul alb-negru."

Ca orice copil si Mire desena foarte mult: "Cand eram mica desenam nonstop, de toate, mai putin tractoare, o innebunisem pe mama desenandu-i cartile si peretii". Numai ca pentru ea desenul s-a dovedit a fi ceva mult mai serios: "Am continuat sa desenez pentru ca asta este ceea ce simt si ma defineste". Mirela creeaza cu predilectie tapiserii, dar face si grafica, si obiecte decorative: "Desi sunt inclinata mai mult catre tapiserie, o mai «tradez» uneori si cu cate o grafica sau obiect decorativ".

Relatia artistei cu lucrarea pe care o realizeaza este una deosebit de intensa: "Din momentul in care incep o tapiserie si pana la finalizarea ei dispare orice altceva ce nu are legatura cu lucrarea respectiva, nu ma gandesc niciodata la un public anume, insa mi-ar placea ca oamenii in momentul in care imi privesc lucrarile sa-si descopere o latura de-a lor in ele.

Ma gandesc ca orice opera de arta e unica, pentru ca exprima bucuria unui moment irepetabil si are ca scop - unul dintre ele - sa imbogateasca sufletele celorlalti, sa le faca mai putin trista viata". In timp ce lucreaza, Mire spune ca ajunge sa se identifice cu obiectul din fata sa: "Apare o stare de concentrare maxima, pe care lucrul incordat si sustinut o adanceste, si apoi devii ca o oglinda".

De la 15 februarie, lucrarile artistei pot fi vazute la Kron-Art Gallery din Brasov, intr-o expozitie ce va fi deschisa pana la 4 martie.
×
Subiecte în articol: spectator