x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gheata aromata

Gheata aromata

02 Aug 2006   •   00:00

BARUL CASEI
Conform prognozei meteo pe urmatoarele zile, se pare ca sfarsitul de saptamana va fi, din nou, unul incendiar. Soarele de august ne da tuturor o tema de gandit: care ar fi destinatiile de week-end in care sa ne mai bucuram inca de razele sale arzatoare?
BARUL CASEI
Conform prognozei meteo pe urmatoarele zile, se pare ca sfarsitul de saptamana va fi, din nou, unul incendiar. Soarele de august ne da tuturor o tema de gandit: care ar fi destinatiile de week-end in care sa ne mai bucuram inca de razele sale arzatoare? Exista mai multe optiuni: plaje, terase sau stranduri cu piscine. Ce ar fi sa alegem ultima varianta? Piscina albastra a unui strand linistit... Scapam astfel si de canicula si ne si reincarcam bateriile pentru o intreaga saptamana. Ne procuram, inca din timpul saptamanii, echipamentul necesar: costum de baie, prosop, lotiune de corp, palarie, sezlong, dar si o masuta, pe care sa ne asezam paharul cu sorbet.

DIFERENTE. Sorbetul este un tip de inghetata care se obtine din suc de fructe sau din pulpa lor. Exista sorbeturi si pe baza de bauturi alcoolice - vin sau sampanie. Daca sorbetul este preparat doar dintr-un suc de fructe sau din zahar amestecat cu suc de diferite fructe, inghetat si dat, ulterior, prin mixer, acesta capata un aspect de gheata colorata si granulata. In acest caz, sorbetul nu mai este considerat un tip de inghetata, ci este, mai degraba, o bautura racoritoare. Sorbetul nu este acelasi lucru cu serbetul, acesta din urma fiind un produs de cofetarie, preparat din suc de fructe fiert cu zahar pana la ingrosare. Sorbetul, spre deosebire de inghetata, nu contine lapte sau smantana. El este racoritor, revigorator si are mult mai putine calorii decat inghetata. Pentru cei care tin la silueta lor, alegerea cea mai potrivita este sorbetul, si nu inghetata.

DIVERS. Sorbetul este foarte usor de preparat acasa din diferite fructe de vara: capsune, piersici, pepene galben, pere, mere sau din diferite fructe exotice: portocale, lamai, ananas, banane... Fructele folosite trebuie sa fie foarte coapte, pentru ca aroma lor sa devina aroma sorbetului. Poate fi consumat singur, dar poate aparea, de asemenea, in compania altor dulciuri.

SORBET DE ANANAS

  • INGREDIENTE: o jumatate de cutie cu bucati de ananas in sirop, 3 linguri cu zahar, o lamaie, un albus de ou, un paharut cu kirsch, un pic de lichior de fructe si, optional, un ananas pentru ornament.
  • PREPARARE: Se amesteca bucatile de ananas cu siropul din cutie. Se adauga apoi zaharul si zeama dintr-o lamaie. Se pune totul la congelator, timp de doua ore. Se introduce in frigider o farfurie goala ca sa se raceasca bine. Dupa o ora, se bate albusul.
    Compozitia intarita se varsa pe farfuria racita in frigider. Se bate cu un tel cateva minute, pana cand aceasta devine alba si spumoasa. Se adauga albusul si la final lichiorul. Se pune din nou la congelator, unde se lasa inca o ora inainte de a putea fi servit.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul fructe sorbetul