x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul În doi ani ne vom plimba cu maşini construite din... banane şi ananas!

În doi ani ne vom plimba cu maşini construite din... banane şi ananas!

de Mihai Morcovescu    |    29 Mar 2011   •   10:35
În doi ani ne vom plimba cu maşini construite din... banane şi ananas!
Sursa foto: /Wordpress.com

Oamenii de ştiinţă din Brazilia anunţă că în maximum doi ani maşinile ecologice vor fi fabricate dintr-un plastic ultra-rezistent realizat din... din fibră de banane şi de ananas!

Dr. Alcides Leao de la Universitatea din Sao Paulo susţine că acest tip de fibre din fructe, denumit "fibre din nanoceluloză", va putea fi utilizate nu numai la capotele maşinilor, ci şi la motoarele acestora. De altfel, marii producători de automobile testează deja noul material şi ar putea să îl folosească în maxim doi ani.

"Proprietăţile acestui plastic sunt incredibile. Deşi este cu 30% mai uşor decât plasticul convenţional, acet material ecologic este de patru ori mai rezistent", a spus Leao, care a mai adăugat că acest material va reduce greutatea maşinilor ceea ce se traduce printr-o economie considerabilă de combustibil.

Într-o primă fază, noile materiale vor fi utilizate pentru înlocuirea pieselor flexibile din plastic, iar ceva mai târziu vor lua locul şi elementelor mai rezistente. Pentru a pregăti aceste fibre, oamenii de ştiinţă introduc frunzele de ananas sau de alte plante într-un dispozitiv care aminteşte de oala de gătit sub presiune, cunoscută şi sub numele de "oala minune". Apoi, plantele sunt amestecate cu anumite substanţe chimice, după care sunt reîncălzite în mai multe cicluri. Materialul rezultat se aseamănă cu pudra de talc, iar procesul de fabricaţie este destul de costisitor. Cu doar 0,45 kilograme de fibre de nanoceluloză pot fi create peste 45 kg de plastic.

×
Subiecte în articol: tehnologie ecologie auto&moto