x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

09 Mai 2006   •   00:00
HEPATITA E. Primul vaccin contra hepatitei E, produs de compania GlaxoSmithKline, a trecut de faza testelor pe oameni, arata New England Journal of Medicine. La experiment au participat 2.000 de soldati din Katmandu (Nepal). S-a dovedit ca eficienta vaccinului ajunge la 96%. Hepatita E este raspandita mai ales in Africa si Asia, in zonele neracordate la o retea de apa. De altfel, principala cale de transmitere a acestei forme de hepatita este apa contaminata. "Noul vaccin poate fi de mare ajutor in statele aflate in curs de dezvoltare", sustine unul dintre coordonatorii studiului, dr. Bruce Innis.

JAPONIA. Computerul a inlocuit sexul printre locuitorii Tarii Soarelui Rasare. La aceasta concluzie a ajuns Asociatia de planificare familiala din Japonia, care trage un semnal de alarma cu privire la scaderea natalitatii in aceasta tara. Potrivit statisticilor, aproape 40% dintre japonezii cu varste intre 16 si 49 de ani nu au avut relatii sexuale in ultima luna. Multi dintre respondenti au afirmat chiar ca prefera sexul virtual in locul unui partener real.

FUMATUL INTERZIS. Autoritatile chineze intentioneaza sa interzica fumatul in locurile publice la Olimpiada 2008. "Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Pekin analizeaza impreuna cu Ministerul Sanatatii un proiect vizand crearea de locuri speciale pentru fumat", arata viceprimarul Pekinului, Liu Tzinmin. In unitatile medicale care vor deservi Olimpiada, fumatul va fi interzis chiar de la sfarsitul anului 2007.

LONGEVITATE. Copiii ai caror parinti traiesc mult prezinta riscuri reduse de boli cardiovasculare la maturitate, este concluzia unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine. La studiu au participat 1.697 de barbati si femei, cu varsta medie de 40 de ani, ai caror parinti au trait cel putin pana la varsta de 85 de ani. Acest studiu este primul care a analizat legatura intre longevitatea parintilor si riscul de maladii cardiovasculare.

REMEDII. Un compus din boabele de cacao poate preveni patru dintre cele mai grave boli ale civilizatiei moderne: infarctul, insuficienta cardiaca, diabetul si cancerul, sustin autorii unui studiu publicat in revista Chemistry & Industry. Ingredientul se numeste epicatechina si a fost descoperit de Norman Hollenberg, profesor la Harvard. El a studiat multi ani efectele pudrei de cacao la indienii Kuna din Panama, care consuma saptamanal 40 de cesti de cacao. In randul acestei populatii, riscul de aparitie a celor patru boli este foarte mic.

INTELIGENTA. Copiii care iau suplimente nutritive cu ulei de peste sunt mai inteligenti decat cei care nu beneficiaza de acest preparat, au demonstrat autorii unui documentar realizat in Marea Britanie. Copiii care au luat zilnic capsule cu acizi grasi omega 3 si omega 6 au creierul cu mai multa materie cenusie, necesara inteligentei. Tomografiile realizate participantilor la studiu au indicat ca modificarile la nivelul creierului in urma acestui tratament au condus la dezvoltarea capacitatii de invatare si de concentrare a atentiei.

IN VITRO. O clinica de reproducere umana asistata din Los Angeles a inaugurat un program care se adreseaza special cuplurilor de homosexuali. Potrivit lui Jeffrey Steinberg, directorul Clinicii Fertility Institutes, clientii clinicii au posibilitatea sa discute cu o mama-surogat si cu o femeie care sa doneze ovulul, sa se consulte cu un medic, un jurist si un psiholog. In programul clinicii sunt incluse 70 de perechi de homosexuali. 40% dintre ei sunt americani, iar restul – din Marea Britanie, Germania, China, Canada, Italia. Costul unei asemenea proceduri este de aproximativ 60.000 de dolari.

FUMATORI. Angajatii britanici pierd zilnic mai mult de o ora in pauzele de tigara la serviciu. O statistica efectuata de Asociatia de protectie a sanatatii Benenden a aratat ca anual sunt irosite aproximativ 290.000 de ore de munca din cauza tigarilor. Simon Clark, unul dintre aparatorii fumatorilor, afirma ca aceasta statistica este nedreapta: "Daca un angajat a ales sa fumeze o tigara in loc sa manance sau sa stea la barfe este dreptul lui. Chiar daca acest lucru isi pune amprenta asupra sanatatii".

CATARACTA. Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, sunt necesare zilnic 5-6 grame de betacaroten si luteina pentru o protectie eficienta impotriva cataractei. La studiu au participat 1.600 de adulti, care au consumat zilnic fructe si legume colorate, principalele surse de betacaroten si luteina. In plus, acestia au primit si suplimente nutritive pe baza de vitamine A, C si E, esentiale pentru protectia retinei si cristalinului. Rezultatul: participantii la studiu au prezentat un risc redus cu aproape 30% de a dezvolta cataracta.

CANCER. In Franta, cancerul reprezinta a treia cauza de mortalitate la tinerii cu varste intre 15 si 19 ani, dupa accidente si suicid. Anual, in aceasta tara, 700 de adolescenti sunt afectati de cancer. Cercetatorii de la Nancy mai estimeaza ca un adolescent din 1.000 va dezvolta un cancer. Cele mai frecvente boli neoplazice sunt limfomul (23%), sarcomul osos si extraosos (17,6%), tumorile in diferite zone ale corpului (12,7%), leucemia (11,9%) si tumorile la nivelul sistemului nervos central (10,6%). Din fericire, rata de supravietuire la 5 ani de la diagnostic a inregistrat un progres considerabil in ultima perioada, crescand de la 70,3% la 78,4%.

Site-uri

  • www.sfatulmedicului.ro – stiri medicale, articole de specialitate, informatii despre diverse afectiuni
  • www.cardioportal.ro – Societatea Romana de Cardiologie
  • www.intrebare.ro – informatii despre anatomie, cancer, cardiologie, chirurgie, neurologie, epidemii, pneumologie si alte domenii medicale
  • www.adms.ro – Academia de Stiinte Medicale din Romania
  • www.spitalulcolentina.ro – Spitalul Clinic Colentina
  • www.suub.ro – Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti
  • Dictionar

  • LABIRINTITA – Inflamatie a unei cavitati a urechii interne, labirintul. O labirintita este consecutiva de cele mai multe ori unei infectii virale (oreion, rujeola, gripa sau mononucleoza infectioasa) sau bacteriene (otita prost tratata).
  • PALPITATIE – Senzatie de batai ale inimii mult mai rapide si mai putin regulate decat de obicei. Palpitatiile traduc, in general, existenta unei tulburari de ritm cardiac. Dar ele pot pur si simplu doar sa insoteasca un efort mare, o emotie puternica.
  • RAHIANESTEZIE – Anestezie regionala a abdomenului si a membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian.
    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • Fundatia pentru Transplant

    Fundatia pentru Transplant este o organizatie nonguvernamentala, al carei scop il constituie dezvoltarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si celule in Romania prin actiuni de promovare a transplantului, de creare a unei opinii favorabile prelevarii de organe, tesuturi si celule. Presedintele Fundatiei, doctorul Victor Zota (foto), ne precizeaza obiectivele Fundatiei:
  • elaborarea de studii medicale si de cercetare privind problematica activitatii de transplant de organe, tesuturi si celule;
  • initierea si organizarea de programe, activitati specifice si cursuri de instruire si perfectionare a personalului implicat in activitatea de transplant;
  • elaborarea de programe si organizarea de actiuni de informare si educare in domeniul activitatii de transplant de organe, tesuturi si celule;
  • constituirea de baze de date specifice acestui domeniu;
  • organizarea si participarea la manifestari stiintifice interne si internationale, seminarii, conferinte si alte reuniuni de specialitate pe tema activitatii de transplant. Aceasta fundatie are sediul in Strada Dr. Constantin Caracas nr. 2-8, bl. Cladirea C, et.3.
  • ×
    Subiecte în articol: transplant studiu info