x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A. Tîlvăr: Prin prezența militară semnificativă în România, SUA consolidează securitatea regiunii

A. Tîlvăr: Prin prezența militară semnificativă în România, SUA consolidează securitatea regiunii

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2024   •   11:20
A. Tîlvăr: Prin prezența militară semnificativă în România, SUA consolidează securitatea regiunii
Sursa foto: FB Angel Tîlvăr

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 30 aprilie, alături de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, la ceremonia de schimbare a comenzii Facilității navale de sprijin (Navy Support Facility - NSF) de la Deveselu.

Căpitanul (de marină) Bruce Golden a preluat comanda de la căpitanul (de marină) Elizabeth Clifton, comandant al NSF Deveselu în perioada februarie 2023 – aprilie 2024.

 

Ministrul Tîlvăr a subliniat rolul important al Sistemului SUA de Apărare Antirachetă Aegis Ashore găzduit de România, la Deveselu, în arhitectura defensivă aliată. „Facilitatea de la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilități NATO de apărare antirachetă în Europa și o marcă de angajament esențial al SUA față de regiunea noastră", a arătat Angel Tîlvăr.

 

De asemenea, ministrul apărării naționale a evidențiat faptul că măsurile de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni adoptate de NATO în regiune capătă un rol din ce în ce mai important în actualul context de securitate.

 

„În tandem cu o apărare întărită, inclusiv pe dimensiunea antirachetă, consolidarea posturii de apărare și descurajare creează premisele pentru creşterea securităţii, aspect esenţial în această zonă de frontieră a NATO şi a Uniunii Europene, în care Rusia a readus războiul, prin agresiunea nejustificată și ilegală împotriva Ucrainei", a declarat ministrul Tîlvăr.

 

În încheierea alocuțiunii sale susținută în cadrul ceremoniei, oficialul român și-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de ambasadoarea Kavalec în fruntea echipei Ambasadei Statelor Unite la București, pentru consolidarea parteneriatului strategic româno-american, în special în domeniul apărării și securității.

 

„România este și va continua să acționeze ca un partener și aliat responsabil al SUA în procesul de consolidare a securității regionale în zona Mării Negre, pentru identificarea celor mai bune soluții politice, diplomatice și militare în sprijinul deciziilor aliate referitoare la importanța strategică a Mării Negre", a arătat Angel Tîlvăr.

 

Programul vizitei la Deveselu a inclus și o întâlnire cu echipa de comandă a Bazei militare 99, care a prezentat conducerii MApN principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unității, precum și planurile pe termen mediu și lung.

 

Ministrul Tîlvăr a apreciat modul eficient în care au fost administrate fondurile puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale pentru investițiile în modernizarea și dezvoltarea bazei materiale, care fac din unitatea de la Deveselu una dintre cele mai moderne ale Armatei României.

×