x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Info food world

Info food world

19 Sep 2007   •   00:00

Capitala Marii Britanii, Londra, a detronat capitala japoneză, Tokyo, in topul oraşelor cu cele mai scumpe restaurante, potrivit unui clasament publicat in ghidul gastronomic Zagat, specializat in restaurante şi hoteluri de lux.

Cele mai luxoase restaurante

Capitala Marii Britanii, Londra, a detronat capitala japoneză, Tokyo, in topul oraşelor cu cele mai scumpe restaurante, potrivit unui clasament publicat in ghidul gastronomic Zagat, specializat in restaurante şi hoteluri de lux. Cu o notă de plată medie de 39,09 lire sterline (57,40 euro) pentru o masă compusă din trei feluri de măncare, capitala britanică a inregistrat o creştere de 2,9% a costului unei ieşiri la restaurant faţă de 2006, potrivit specialiştilor de la ghidul Zagat. Londra se situează astfel pe primul loc in topul oraşelor cu cele mai scumpe restaurante, detronănd liderul de anul trecut, Tokyo, care a coborăt pe locul al treilea, unde o notă de plată medie ajunge la 35,10 lire sterline (51,54 euro).

Delicatese de sezon

Dacă vreţi să petreceţi un week-end in Delta Dunării, atunci ar trebui să incercaţi noile preparate specifice zonei: puii de baltă. Există diferite metode de a-i pregăti, cea mai simplă dintre ele fiind următoarea: se curăţă, se presează cu o pănză curată, se sărează şi se piperează după gust, se dau prin pesmet şi apoi se prăjesc. Turiştii care au ocazia de a-şi petrece vacanţa la localnicii din deltă pot mănca raci fierţi in apă cu sare, aceştia fiind preparaţi in aer liber, in ceaune de căte 20 de litri.

Topul celor cinci

La Paris, a fost publicat un top al celor mai bune restaurante, unde bucătari şefi sunt femeile. Pe primul loc se află restaurantul Helene Darrose, unde oaspeţii se pot delecta cu foie gras cu pere şi sos caramelizat. Locul doi i-a revenit localului Petrossian, unde se găsesc preparate din bucătăria franţuzească şi caviar rusesc. Pe locul trei se clasează "Chez Catherine", unde bucătarul şef Catherine Guerraz respectă reţetele vechi ale bucătăriei franţuzeşti. Locul patru il ocupă "Les Saveurs de Flora", iar pe locul cinci se află La Table de Babette.

Ceapă-record

Locuitorii din comuna Sălaj sunt hotărăţi să intre in Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă cunună de ceapă impletită din lume. Pentru realizarea acestui record au lucrat aproximativ 400 de localnici, aceştia sperănd ca eforturile lor să nu fie in zadar. Cununa de ceapă lungă de căţiva kilometri a fost prezentată la inceputul lunii septembrie in cadrul Festivalului Cepei. Tot la acest eveniment a fost dezvelit şi un monument reprezentănd un bulb de ceapă inalt de şase metri.

Rapiditate

O americancă de doar 47 de kilograme a reuşit să infulece 173 de aripioare de pui in numai 12 minute, căştigănd astfel unul dintre cele mai cunoscute concursuri de măncat din SUA. Sonya Thomas a căştigat competiţia National Buffalo Wing Festival, in faţa unor concurenţi mult mai corpolenţi decăt ea. "A măncat 2,35 kilograme de aripioare", a declarat Brian Kahle, unul dintre organizatorii evenimentului. Sonya Thomas şi-a depăşit, astfel, propriul record, stabilit in 2004, cănd a reuşit să facă dispărute 161 de aripioare in acelaşi interval de timp.

Vinuri romăneşti la Londra

La 20 septembrie, la Londra, in clubul Lansdowne, va avea loc o prezentare-degustare a unor vinuri romăneşti. Evenimentul este organizat de "Romanian Business Club UK", o organizaţie non-profit cu sediul in capitala Marii Britanii, ale cărei obiective sunt consolidarea relaţiilor economice intre cele două ţări, dar şi promovarea valorilor economice, sociale şi culturale romăneşti. Membrii acestei societăţi sunt oameni de afaceri romăni, stabiliţi la Londra. Printre vinurile selectate pentru această prezentare se numără: Feteasca Regală (2006), DOC Drăgăşani, Domaine Ceptura Blanc (2006), Purpura Valahica (2006), Cabernet Sauvignon (2004), Prince Matei Merlot (2003),Terra Romana Cuvée Charlotte (2004) etc.

Produse tradiţionale

In cadrul simpozionului internaţional "Punerea in valoare a sectorului agro-alimentar prin produse tradiţionale", organizat de Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, participanţii au avut ocazia să deguste "Caşcavalul Cuza" şi "Urda de Mirosloveşti", să se indulcească din "Cozonacul domnesc", iar la final să se "cinstească" cu o cană mare de "lapte bătut de Şipote" turnat cu polonicul din ceaunul de lemn. In acest cadru, producătorii autohtoni şi-au impărtăşit din experienţa dulce-amară italo-romănă.

×
Subiecte în articol: food world