x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul La scoala in Europa!

La scoala in Europa!

24 Mar 2005   •   00:00

Accesibil pentru studentii romani inca din 1998, programul ERASMUS le pune la dipozitie burse la universitati afiliate din statele comunitatii europene.



  • de MARIA TOADER

  • COLEGI. Momentan, studentii romani pot invata in UE doar in baza acordurilor de cooperare
    Prin programul Erasmus, pus la dispozitie de Uniunea Europeana, se poate studia intr-o alta universitate din Europa pentru o perioada de la trei la douasprezece luni. Cererile pentru bursa se depun de universitatea unde studentul este inregistrat, in cadrul unor proiecte de mobilitate.

    DESCRIERE. ERASMUS este parte a programului comunitar in educatie SOCRATES si cuprinde actiuni destinate cooperarii europene in domeniul invatamantului superior. Prin acest program este sprijinita dezvoltarea dimensiunii europene a studiilor universitare si postuniversitare, programul acoperind toate disciplinele si domeniile de studiu. Prima oara a fost lansat in anul 1987 pentru a sprijini studentii in scopul efectuarii unor perioade de studiu intr-o alta tara europeana, dar sa le si recunoasca in mod formal perioada petrecuta in institutia partener. Incepand cu anul 1995, ERASMUS a devenit o parte a programului SOCRATES al Uniunii, conceptia sa generala si obiectivele noului program evoluand in timp, astfel incat mobilitatea reprezinta la ora actuala doar unul dintre aspectele vizate la nivelul studentilor si al personalului didactic. Actiunea ERASMUS urmareste extinderea formelor de cooperare la nivelul invatamantului superior, oferind unui numar cat mai mare de institutii partenere posibilitatea de a participa in proiecte transnationale si de a valorifica in interes comun tehnologia informationala. In prezent, ERASMUS furnizeaza burse de mobilitate pentru mii de studenti, punandu-se accent pe asigurarea recunoasterii academice a studiilor efectuate, iar in Romania programul se delureaza din anul 1998, din 2000 trecand chiar la cea de-a doua faza a sa, prevazuta sa se desfasoare intre 1 ianuarie 2000 si 31 decembrie 2006.

    ETAPE. Programul ERASMUS este compus din trei actiuni. Prima actiune se refera la cooperare intre universitatile europene prin intermediul unor proiecte pentru dezvoltarea de curriculum si a unor programe intensive. Cea de-a doua presupune finantarea partiala a mobilitatii studentilor si a cadrelor didactice (granturi pentru mobilitate), care trebuie completata prin alte sume obtinute de la universitate sau din resurse private. Pentru a-i pregati pe viitori bursieri, cateva universitati selectate de catre Agentiile Nationale Socrates organizeaza cursuri intensive de invatare a limbilor europene destinate studentilor, iar profesorii pot efectua stagii de predare intr-o universitate partenera dintr-o tara membra UE, durata minima a acestuia fiind de o saptamana si de maxim un semestru (6 luni). Studentii mai pot beneficia si de sistemul european de credite transferabile.

    GHID
    Pentru a afla mai multe informatii atat despre programul Socrates, cat si despre Erasmus, tinerii se pot adresa Agentiei Nationale Socrates, tel.: 021.311. 35. 05, 312.11.87, fax: 021.311.35.00, e-mail: agentie@socrates.ro, www.socrates.ro, sau www.europa.eu.int/comm/education/erasmus.html.

    Ministerul Educatiei si Cercetarii ofera anual peste 600 de burse de studiu in strainatate, prin concursuri nationale, iar Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate gestioneaza bursele oferite de diferite state cu care Romania a incheiat acorduri de cooperare. Informatii suplimentare pot fi gasite pe pagina web: www.edu.ro/ Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, tel.: 021.310. 19. 05.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul erasmus