x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locuinţă cu arhitectură românească

Locuinţă cu arhitectură românească

22 Ian 2009   •   00:00

Acoperiş în ape puternice şi mult lemn pentru locuinţă unifamilială, un joc interesant la nivelul volumetriei faţadelor şi a raportului plin-vitrat. Arhitectura frântă dă un aer pitoresc şi integrează locuinţa în spaţiu natural.



Proiectul prezentat astăzi este compus dintr-un corp central (parter, etaj şi mansardă) şi un corp secundar (doar parter) conectat vizual de cel principal la nivelul acoperişului. Volumul principal se impune prin înălţime, pe când cel secundar domină imaginea casei prin lungime. Acesta din urmă înglobează un garaj cu două locuri de parcare, un spaţiu tehnic generos, un open space vitrat la nivelul acoperişului şi o cameră de discuţii şi lectură.

Intrarea se realizează mai întâi într-un vestibul închis ce comunică cu baia de serviciu, ca mai apoi să se deschidă spre bucătărie, loc de luat masa şi living. Scara de acces este casetată între doi pereţi, astfel încât imaginea livingului să rămână una curată, liberă.

Zona de noapte cuprinde trei dormitoare cu băi proprii şi o terasă. Mansarda este un open space cu baie de serviciu, rezervat atelierului de lucru al proprietarului.

ELEMENTE TEHNICE
Structura este una cu stâlpi portanţi, grinzile aparente având nu numai rol estetic, ci şi structural foarte important.

Apele acoperişului au un grad de înclinaţie de aproape 45, ambele faţade lungi fiind determinate de aceste ape care merg până aproape de cota 0 a terenului.

Ca materiale au fost utilizate din abundenţă buştenii de lemn pentru grinzile rotunde, piatră nefinisată, placări din lemn tratat şi cărămidă.

Aria desfăşurată a locuinţei atinge 300 de metri pătraţi, parterul având 170 în total. Spaţiile deschise înscriu locuinţa în stilul modern, contemporan, în timp ce exteriorul prezintă caracteristicile stilului arhitectural românesc. Materialele ajută la impregnarea unui caracter cu accente rustice. Pentru a da mai multă lumină naturală corpului secundar, au fost realizate fante la înălţimi considerabile pe pereţi, ajutând astfel la o scenografie interioară interesantă.

Dacă cele două corpuri ar fi fost tratate separat atunci locuinţa putea intra în categoria construcţiilor obişnuite, dar fuziunea la nivelul acoperişului oferă originalitate. Ţigla roşie montată pe acoperiş este un plus de culoare pentru faţade, combinaţia de lemn maro cu piatra nefinisată crem şi ţiglă roşie fiind una inedită.

Proiect conceput de arhitect Răzvan Bârsan, www.biroudearhitectura.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă