x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

30 Iul 2009   •   00:00

"De unde munceşti, de acolo trebuie să mănânci" proverb românesc



Mihaela Constantinescu, Târgovişte. Pentru un pepene galben umplut aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un pepene galben de 1,5 kilograme, două piersici, două prune, 1/2 pară, 1/2 măr, 1/2 pahar de struguri negri şi albi, 1/2 pahar vin, 1/2 pahar zahăr, două foi gelatină, un păhărel rom sau esenţă de rom, vanilie, frişcă. Se curăţă mărul şi para de coajă şi se taie cuburi. Se scot sâmburii din piersici şi prune şi se curăţă de coajă, apoi se taie cubuleţe. Se amestecă toate cu boabele de struguri şi o lingură de zahăr într-un castron şi se dau la rece. Se taie un capac la pepene, se scot seminţele şi se umple cu fructele din castron. Se dă la rece. Vinul se pune la fiert împreună cu zahărul rămas şi se clocoteşte. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina şi se lasă să se dizolve, după care se strecoară, se adaugă romul şi vanilia. Călduţ, lichidul se toarnă peste fructele din pepene ca să cuprindă tot conţinutul. Se dă la congelator şi se serveşte tăiat felii şi cu frişcă.   

Sofia Ardelean, Mediaş. Pentru băiat puteţi prepara o salată din ingredientele următoare: o pulpă de pui, o roşie potrivită, un cartof, un castravete, 50 g nuci, 3 căţei de usturoi, sare, ulei, zeamă de lămâie. Preparare: fierbeţi pulpa, apoi scoateţi pielea şi oasele, o tăiaţi în bucăţele mici şi lăsaţi la răcit. Fierbeţi cartoful în coajă, apoi îl răciţi, îl descojiţi şi-l tăiaţi cubuleţe. Într-un castron puneţi roşia şi castravetele curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, adăugaţi carnea şi cartoful. Pisaţi usturoiul şi-l frecaţi cu un praf de sare şi puţin ulei până obţineţi o mică maioneză pe care o adăugaţi în castron. Amestecaţi uşor, puneţi miezul de nucă pisat mai mare şi zeamă de lămâie, nu striviţi! Dregeţi de sare.

×