x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

06 Aug 2009   •   00:00

"Lacomul nu zice ajunge!, Oltu-n gură de i-ar curge" proverb românesc



CRISTINA MIRONESCU. BUCUREŞTI. Ingrediente: pentru cuiburi: două căni mălai, cinci căni apă, un praf de sare, două ouă bătute; pentru ciulama: un kg pipote, 20 bucăţi arpagic (două cepe), două linguri unt, o linguriţă delikat, două linguri făină, 200 g smântână, piper, pătrunjel şi mărar. Preparare: ciulama: Spălaţi pipotele. Daţi-le la fiert cu 1,5 l apă. Scoateţi spuma. Când s-au fiert bine, le scurgeţi de zeamă. Într-o cratiţă puneţi o lingură şi jumătate de unt, adăugaţi pipotele, arpagicul (sau ceapa tăiată în sferturi), apoi o cană de zeamă şi lăsaţi să se înăbuşe 10 minute la foc mic, amestecând des. Când s-a înmuiat ceapa, adăugaţi delikat, piper, făină, amestecaţi şi puneţi treptat două căni de zeamă. Amestecaţi bine până obţineţi o ciulama. Daţi la cuptor, cu foc potrivit 10 minute, adăugaţi puţină zeamă, dacă făina nu s-a fiert. Mămăligă: Puneţi la fiert apa cu sare şi mălaiul. Amestecaţi mereu până începe să clocotească, daţi focul mic şi amestecaţi până se îngroaşă foarte tare. Opriţi focul şi lăsaţi la răcit. Din ouăle bătute opriţi o lingură. Amestecaţi mămăliga cu ouăle şi modelaţi din ea castronaşe pe care le ungeţi cu unt, apoi le montaţi într-o tavă unsă. În fiecare castronaş turnaţi ciulama şi deasupra câte o linguriţă de smântână. Daţi la cuptor, la foc potrivit 10 minute, apoi scoateţi şi ungeţi castronaşele cu o pensulă înmuiată în oul rămas. Mai lăsaţi la foc până se rumenesc uşor. Le scoateţi şi presăraţi verdeaţă tocată fin şi smântână după dorinţă. Se serveşte alături de o salată de ardei copţi. Se poate prepara şi cu ciulama de ciuperci. Castronaşele din mămăligă se pot folosi şi la tocăniţă de pipote sau la tochitură de purcel. Pot fi coapte şi mai înainte de a fi umplute, dar se ţin în cuptor doar cât să se încălzească împreună cu umplutura. (V.B.)

×
Subiecte în articol: agenda