x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Minime-record pentru preţurile apartamentelor

Minime-record pentru preţurile apartamentelor

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    20 Noi 2008   •   00:00

Informaţii încurajatoare privitoare la evoluţia preţurilor la apartamentele din Bucureşti ne-au fost furnizate prin ultimul raport de monitorizare imobiliară-vânzări, întocmit de anunturiparticulari.ro.

Raportul are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.

Anunţuri precum “apartament 2 camere în zonă bună, confort 1, cu îmbunătăţiri: 80.000 euro” sunt tot mai dese pe site-ul menţionat. 

EXPLICAŢIE
De la începutul anului, preţurile imobilelor au scăzut direct proporţional cu creşterile din 2006-2007. Criza de pe piaţa imobiliară a adus preţurile imobilelor la nivelul anului trecut şi e de aşteptat ca procesul de scădere să continue. Scăderea preţurilor este văzută drept o consecinţă directă a crizei economice, instabilitatea acestora datorându-se diminuării cererii solvabile de pe piaţă, mai ales în urma înăspririi condiţiilor de creditare.

În luna octombrie a acestui an volumul imobilelor scoase la vânzare de către proprietari continuă trendul ascendent. Numărul ofertelor imobiliare se menţine ridicat, atât faţă de luna ianuarie 2008, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

EVOLUŢIA ÎN CIFRE
În octombrie 2007 au fost scoase la vânzare mai puţin de 1.000 de apartamente cu 2 camere, în timp ce în octombrie 2008 au fost peste 1.200.
Deşi există oferte foarte tentante pe piaţă, preţurile medii solicitate iniţial de proprietari au scăzut ponderat. În luna octombrie 2008, preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a fost sub 68.000 de euro, la 2 camere aproape 106.000 de euro, iar pentru 3 şi 4 camere, preţul mediu a fost de 146.000 respectiv 200.000 de euro.

O garsonieră confort I a atins pragul de 60.000 de euro în zone considerate bune din Bucureşti. Scăderi semnificative ale preţurilor sunt înregistrate şi în cazul apartamentelor cu 2, 3 sau 4 camere. Potrivit monitorizării anunţuriparticulari.ro cu 80.000 de euro se poate achiziţiona un apartament bun de 2 camere, cu 90.000 de euro unul de 3 camere, iar apartamentele cu 4 camere din cartiere, precum Rahova şi Berceni sunt evaluate la 110.000 de euro.

 

Concept inovator de centru comercial

Pentru o piaţă plină de propuneri tot mai atractive cum este cea a dezvoltării de centre comerciale, inovaţia devine tot mai mult o componentă esenţială. În această direcţie a inovaţiei s-a mers în dezvoltarea centrului comercial Radius-Shopping, Business & Arts din Baia Mare. Mixului de funcţiuni des întâlnit în cadrul unui complex comercial – shopping & business – i s-a adăugat un element aparte, arta. Astfel s-a urmărit crearea unui centru de artă conectat naţional şi internaţional, ca o interfaţă între comunitatea artistică din România şi cea internaţională, adresându-se în special generaţiei tinere de artişti, critici, formatori sau iubitori de artă. Cei peste 160.000 de metri pătraţi înglobează 41.000 de metri pătraţi de magazine, 13.000 de metri pătraţi sunt destinaţi hypermarketului Carrefour, 18.000 totalizează spaţiul alocat birourilor, 6.000 – hotelul, iar 2.000 de metri pătraţi îi revin Centrului de Artă Contemporană. Termenul de finalizare a proiectului este estimat pentru decembrie 2009.

×
Subiecte în articol: camere