x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    07 Mai 2009   •   00:00

Se pare că romanii aveau o bucătărie sănătoasă, uşor picantă în care se amestecau condimentele dulci cu cele sărate, modificând astfel aroma specifică fiecărui fel de mâncare.



O reţetă romană a lui Apicius (contemporan cu împăratul Tiberius, socotit cel dintâi gastronom care a întocmit un canon al artei culinare şi a inventat numeroase mâncăruri - n.n.) sună cam aşa: "Se ia o raţă, se curăţă, se aranjează pasărea şi se pune într-o cratiţă de pământ, se adaugă apă, sare, mărar şi se fierbe înăbuşit.

Înainte de a se muia pasărea, se scoate şi se pune în altă cratiţă împreună cu untdelemn şi garum (sos de peşte marinat cu diferite plante aromatice, folosit ca ingredient foarte scump, în bucătăria romană - n.n.) şi cu un smoc de măghiran şi coriandru. După ce se termină fierberea, se adaugă o cantitate mică de vin fiert, pentru ca sosul să capete culoare.

Se striveşte piper, leuştean, chimen, coriandru, o rădăcină de silphium (un fenicul gigant care creştea în zonele aride din Grecia şi Roma antică - n.n.), rută (condiment amar, utilizat în mâncărurile preparate în Roma antică - n.n.), vin dulce, miere, se stropeşte pasărea cu propria ei zeamă, se adaugă un pic de oţet. Se pune acest sos în cratiţă, se încălzeşte, se leagă cu făină de cartofi şi se serveşte pasărea într-o farfurie împreună cu zeamă".

×
Subiecte în articol: agenda