x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Simona Chiriac    |    09 Iul 2009   •   00:00

O călătorie în bucătăriile lumii nu putea fi încheiată fără a merge cu mult spre nord, dincolo de Cercul Polar. Laponii (traducerea acestui termen ar fi "crescă­tori de reni") sau "sami", cum sunt nu­miţi astăzi, au ştiut să valorifice la maximum resursele naturale. Spre exemplu, renul. Cărăuş la nevoie, dar şi sursă de hrană.



De fapt, renul este folo­sit în tota­li­tate: blana protejează de frig, iar oasele sunt transformate în unelte. Nu mai pu­ţin de 49 de cuvinte sunt folosite doar pen­tru a descrie acest animal nordic, la fel cum există cu­vin­te specifice pentru zăpadă sau somon. Tradiţia spune că, la începuturi, laponii nu gă­­teau după reţete. Preparatele erau foarte simple, folosindu-se extrem de puţine mirodenii sau condimente, astfel încât gustul mâncării să fie cât mai natural. În ultimul timp, chiar şi în Laponia globalizarea îşi face din ce în ce mai mult sim­ţită prezenţa. Este deja o bana­litate ca pe masa populaţiei sami să întâlneşti preparate precum stroga­noff sau ragout de ren. Iar, ca o istori­oa­ră, cafeaua i-a cucerit chiar şi pe ei. Exis­tă însă o regu­lă: cel care face cafeaua trebuie să bea primul din ea, ca să nu se piardă vreun ren din turmă. Chiar, cum e să bei o ceaşcă de cafea la -16 grade C, înconjurat doar de zapăda şi... reni?

×
Subiecte în articol: agenda