O călătorie în bucătăriile lumii nu putea fi încheiată fără a merge cu mult spre nord, dincolo de Cercul Polar. Laponii (traducerea acestui termen ar fi "crescători de reni") sau "sami", cum sunt numiţi astăzi, au ştiut să valorifice la maximum resursele naturale. Spre exemplu, renul. Cărăuş la nevoie, dar şi sursă de hrană.
De fapt, renul este folosit în totalitate: blana protejează de frig, iar oasele sunt transformate în unelte. Nu mai puţin de 49 de cuvinte sunt folosite doar pentru a descrie acest animal nordic, la fel cum există cuvinte specifice pentru zăpadă sau somon. Tradiţia spune că, la începuturi, laponii nu găteau după reţete. Preparatele erau foarte simple, folosindu-se extrem de puţine mirodenii sau condimente, astfel încât gustul mâncării să fie cât mai natural. În ultimul timp, chiar şi în Laponia globalizarea îşi face din ce în ce mai mult simţită prezenţa. Este deja o banalitate ca pe masa populaţiei sami să întâlneşti preparate precum stroganoff sau ragout de ren. Iar, ca o istorioară, cafeaua i-a cucerit chiar şi pe ei. Există însă o regulă: cel care face cafeaua trebuie să bea primul din ea, ca să nu se piardă vreun ren din turmă. Chiar, cum e să bei o ceaşcă de cafea la -16 grade C, înconjurat doar de zapăda şi... reni?