x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Simona Chiriac    |    15 Apr 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5652-117986-bucate21_3021.jpgBucovina este un loc plin de legende. De vină sunt oamenii deopotrivă cu munţii, cu pădurile şi cu râurile învolburate. Poveştile circulă prin timp, fără să-şi piardă prin nimic tâlcul.

Spre exemplu, cum de s-a întocmit ridicarea Mănăstirii Putna? Una dintre legende spune că într-o noapte, pe când Ştefan cel Mare se afla încă la vânătoare în codrii Moldovei, a pierdut drumul şi s-a rătăcit de tovarăşii săi. I-a cerut atunci găzduire lui Daniil Sihastrul, iar la plecare a fost sfătuit să ridice o mănăstire, chiar pe acele locuri, pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească drumul şi să-l ajute în toate treburile.

O altă legendă leagă apariţia Mănăstirii Putna nu de vânătoare, ci de o înfrângere în război. Oamenii povestesc cum demult, Ştefan cel Mare, învins şi rănit în luptă, îi cere găzduire tot lui Daniil Sihastrul. După ce se aşază la masă, ospătându-se cu bucate umile, de post, Daniil Sihastrul îi cere domnitorului să-i spună dacă vede vreo lumină în locul pe care îl arată cu degetul.

De-abia a treia oară Ştefan întrezăreşte o lumină slabă, iar Daniil îi spune că lumina reprezintă de fapt îngerii care îl roagă să ridice acolo o mănăstire ca să fie ţara ferită de duşmani. Zidirea stă şi acum mândră, înfruntând timpul, loc de pelerinaj pentru creştinii de azi.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda