x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

19 Aug 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5875-129476-bucate22_3024.jpgDe-a lungul celor cinci ani de când lucrez la Jurnalul de bucătărie, reţetele părintelui Dometie, de la Mănăstirea Cozia, mi-au fost de mare ajutor. Fie că au fost preparate din peşte, cum ar fi saramura, macroul pe varză, plăcinta cu sardele, ciorba din perişoare din peşte, păstrăvul umplut cu ciuperci şi orez sau rulourile din peşte cu salată, fie că au fost mâncăruri ca plăcinte cu brânză, zacuscă sau alte bunătăţi, toate reţetele au avut o poveste demnă de "Cartea vie a bucătăriei româneşti".

El este renumit pentru modul în care ştie să aşeze masa, ca la case domneşti, de la care şi cei mai pretenţioşi oaspeţi se ridică mulţumiţi. Îmi amintesc acum de grătarul de peşte pe care părintele l-a pregătit într-un an pentru oaspeţii mănăstirii, iar reţeta lui de saramură este fără egal. Ea sună astfel: se ia un peşte de un kg şi jumătate, se curăţă, se sărează şi se frige pe grătarul presărat cu sare. Într-un vas se pun un pahar de apă, unul de vin, unul de borş, foi de dafin, piper, o lingură de sare şi un fir de busuioc. Se fierbe puţin, după care se toarnă peste peşte. O mâncăm fierbinte, cu mămăliguţă caldă şi întotdeauna cu o stare sufletească bună.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda