x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Postas european

Postas european

10 Oct 2005   •   00:00
Postas european
PRIVIND SPRE VIITOR
Pentru noi, clujenii Radu Novac si Georgeta Balc, vestea ca vom fi reprezentantii DRP - Cluj la cursul pilot de instruire "Epo - Postasul European" desfasurat intre 21 si 22 iunie 2005 in Atena a cazut ca un trasnet. Au inceput emotiile… nu stiam ce ne asteapta si nici ce se asteapta de la noi.

Dupa cateva zile de pregatiri, o lunga si obositoare calatorie cu trenul spre Capitala si in sfarsit intalnirea la sediul Companiei Nationale Posta Romana. Marea aventura si schimbul de experienta au inceput. Ne-am cunoscut colegii de echipa, care si ei s-au dovedit a fi niste oameni minunati, si le multumim si lor pe aceasta cale. Prima etapa a schimbului de experienta se petrecea intre noi, viitorii coechipieri, pentru ca veneam din zone diferite ale tarii, si, chiar daca prestam aceeasi munca, sunt diferente in ceea ce facem. Am schimbat impresii referitoare la munca noastra, si nu numai, pe toata durata calatoriei, ne-am constituit intr-o echipa, dar cel mai important, cred eu, e faptul ca am plecat colegi si ne-am intors prieteni.

CONFERINTE. I-am cunoscut, de asemenea, pe A. Katsalis, M. Evripiotis si P. Panagos, profesionisti adevarati, care in cadrul workshop-urilor au incercat sa ne instruiasca in ceea ce priveste "Invatamantul exemplar", "Informare si orientare la materia de invatamant", "Tehnici de materializare a invatamantului". Cursurile s-au tinut dupa regulile unui program al Uniunii Europene denumit "Leonardo DaVinci", program ce are ca scop o buna instruire a cursantilor in domeniul in care isi desfasoara activitatea. Workshop-urile, sub indrumarea dlui instructor A. Katsalis, au prezentat: Metoda cursului de invatamant pentru adulti; scopul invatamantului; fazele invatamantului; metoda de invatare; eficienta invatamantului; proprietatile cursantului; proprietatile unui bun instructor. Cat despre cursul interactiv al lui M. Evripiotis, acesta a prezentat: intreprinderea; organizarea si administrarea intreprinderii; mediile intreprinderii. Ziua s-a continuat cu o vizita la Biroul Executiv al sindicatului Companiei ELTA, unde s-au schimbat impresii cu vicepresedintele biroului.

FORMARE. Aventura noastra, "a postasilor europeni", nu s-a terminat o data cu venirea din Atena; dupa o scurta perioada de stat pe la casele noastre, in august ne-am reintalnit la Centrul de Instruire din Timisoara pentru o noua serie de cursuri. Aveam emotii, pentru ca de data aceasta totul parea sa fie mai complicat. Incepeam o serie de 15 materii de studiu diferite. Am avut ca lectori, as indrazni sa spun, "toata floarea cea vestita" a intregii companii. Sub indrumarea lor am reusit sa facem fata cu brio celor 15 cursuri. Noi, postasii participanti la Proiectul EPO - European Postman, din cadrul programului comunitar Leonardo da Vinci, speram ca, la incheierea acestui program de instruire, sa obtinem certificatul european de calificare in meseria de factor postal si sa putem fi de ajutor Companiei de Posta punand in practica cele dobandite.

EPO - PROGRAM LEONARDO DA VINCI
Inceputul mileniului a insemnat alinierea Postei Romane la cele mai noi concepte strategice europene. Printr-un amplu proces de instruire si documentare s-a initiat, in sistemele postale nationale ale fiecareia dintre tarile care au fost sau urmeaza a fi primite in UE, procesul de implementare a acquis-ului comunitar. Un element inovator la care Posta Romana si-a adus o contributie speciala il constituie participarea in grupul de initiativa al proiectului "EPO - Postasul European" alaturi de colegi din Grecia si Cipru. Programul-pilot de instruire a demarat in luna iunie, in Grecia, printr-o intrunire comuna a 21 de postasi din cele trei tari ale parteneriatului - Grecia, Cipru si Romania. Cursurile au fost concepute ca si esantioane pentru ceea ce, in saptamanile urmatoare, avea sa se desfasoare la nivel national. Participantii au asistat la un curs ce a oferit o multitudine de informatii intr-un mod accesibil, placut, prin interactivitatea sa, care a implicat pe toata lumea, nimeni nerezistand sa stea deoparte. Modul de comunicare, fara bariere sau dificultati, a impresionat, cu toate diferentele de nationalitate si de limba. Vineri, 7 octombrie, cei 14 postasi care au participat la cursurile din Grecia au primit certificate de "postas european".

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul european