x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prognoză meteo: Cald, averse şi furtuni! ANM, despre vara lui 2011.

Prognoză meteo: Cald, averse şi furtuni! ANM, despre vara lui 2011.

de Sorin Anghel    |    05 Iun 2011   •   12:29
Prognoză meteo: Cald, averse şi furtuni! ANM, despre vara lui 2011.

Inca e bine! Cu adevarat cald va fi abia in iulie si august. O veste buna o reprezinta faptul ca sunt sanse destul de mari ca anul acesta tara noastra sa nu fie lovita de inundatii.

An de an avem parte de temperaturi ridicate in jurul pranzului. Seara insa vremea se schimba brusc, aversele puternice si descarcarile electrice devenind o banalitate in ultima perioada. Elena Mateescu, directorul Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, spune ca aceste fenomene sunt absolut normale pentru luna iunie.

● Jurnalul National: Vara acestui an se anunta una caniculara. Trebuie sa ne asteptam la temperaturi de foc si avertizari cod rosu, asa cum s-a intamplat in 2007?
● Elena Mateescu: Iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului si valori de precipitatii apropiate de normele climatologice lunare in majoritatea zonelor tarii, exceptand vestul si sud-estul tarii, unde temperaturile medii lunare se pot situa peste mediile multianuale, iar cantitatile de precipitatii sub mediile multianuale. De asemenea, alternanta zilelor mai calde si insorite cu perioade mai reci si instabile este o caracteristica a acestei luni, iar aversele de ploaie pot avea caracter torential, fiind insotite frecvent de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce pot lua aspect de vijelie sau caderi de grindina. In iulie, valorile de temperaturi vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul, iar cantitatile de precipitatii vor putea inregistra valori sub mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii. In ultima luna de vara, regimul termic al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare in estul, sud-estul si local in vestul tarii si in limite apropiate de mediile multianuale in restul teritoriului. Cantitatile de precipitatii se vor situa sub normele climatologice in sud-estul si sudul tarii, iar in restul teritoriului valorile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale lunare. Trebuie amintit si faptul ca o prognoza sezoniera are un caracter orientativ si un grad de realizare cuprins, in general, intre 60-65%.

● Cum va evolua Romania din punct de vedere climatic in urmatorii zece ani?
● Fata de perioada 1980-1990, in Romania se asteapta o crestere a temperaturii medii anuale a aerului intre 0,5 si 1,5°C pentru perioada 2020-2029 si intre 2-5°C pentru sfarsitul secolului, in functie de scenariul de emisie a gazelor cu efect de sera. Din punct de vedere pluviometric, pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modele proiecteaza cantitati de precipitatii mai reduse in timpul verii, in special in sudul si sud-estul tarii, abaterile negative fata de perioada actuala fiind mai mari de 20-25%.

● Ce efecte previzibile putem aprecia?
● In mod evident, o intensificare a deficitelor de apa din sol in aceleasi zone cunoscute ca fiind astazi cele mai vulnerabile la seceta si anume, zona de sud si sud-est a tarii.

● Ce putem face pentru diminuarea consecintelor?
● Sa adaptam atat tehnologiile agricole, cat si varietatile cultivate la evolutia climatica viitoare.

● Cum?
● Prin crearea de soiuri cu o mai mare rezistenta la temperaturile ridicate din timpul verii si insuficienta apei din sol, lucrari minime care sa permita conservarea apei in sol, un semanat mai timpuriu in primaverile secetoase sau varietati cu perioada mai scurta de vegetatie. Acesta sunt doar cateva masuri tehnologice ce pot conduce la o stabilitate a productiilor, chiar si in zonele cele mai vulnerabile la conditiile secetoase.

● Care sunt cele mai importante schimbari climatice care au avut loc in Romania in ultimii ani?
● Schimbarile climatice produse la nivel global si regional, asociate cu amplificarea poluarii, defrisarile sau schimbarile de peisaj, au determinat o accentuare a procesului de uscaciune sau seceta. Ca urmare, unele zone cu risc ridicat la seceta tind sa fie afectate de aridizare si chiar de desertificare, aceasta insemnand de fapt disparitia covorului vegetal si, implicit, degradarea solului. In tara noastra, teritoriul cu risc ridicat fata de fenomenul de seceta pedologica excesiva si prelungita, cu o tendinta crescuta de aridizare, cuprinde areale extinse din sudul Olteniei, Munteniei si Moldovei, Baragan si Dobrogea.

● In clipa de fata, care sunt regiunile cele mai afectate de seceta?
● Precipitatiile cazute in luna mai au avut un aport semnificativ in mentinerea rezervei de apa din sol in limite favorabile in cea mai mare parte a zonelor agricole ale tarii in aceasta perioada. Sigur ca variabilitatea distributiei acestora, precum si insuficienta lor fata de cerintele plantelor din aceasta perioada au condus la aparitia si intensificarea deficitelor de apa din sol, indeosebi la culturile de porumb si floarea soarelui in nordul Moldovei, Dobrogea si vestul Banatului.

● Culturile de legume si fructe in ce masura sunt afectate la aceasta data?
● Intr-adevar, primavara 2011 a fost destul de capricioasa si a intarziat plantarea in camp a rasadurilor de legume. Insa intarzierile fenologice pot fi recuperate in conditiile in care, in urmatoarele 3 luni de vara se vor inregistra valori termice mai ridicate decat in mod obisnuit.

● Anul acesta, populatia s-a plans de faptul Romania a avut parte de o primavara rece, cu multe precipitatii. Se poate spune ca din iarna am iesit direct in vara?
● Anul acesta, primavara a fost apropiata de normal, alternanta perioadelor mai calde si insorite cu intervale mai reci si ploioase determinand o variabilitate sub aspectul dezvoltarii fenologice a culturilor si starii de vegetatte, functie de data infiintarii culturilor.

● In mod normal, intr-o perioada cu temperaturi ridicate, precipitatiile sunt mai mult sub forma de averse. Vara aceasta este posibil ca astfel de precipitatii sa aduca un volum mare de apa la nivelul solului si sa se formeze viituri?
● Aversele de ploaie, cu caracter torential, a caror intensitate este deosebit de ridicata intr-un interval scurt de timp, sunt considerate fenomene specifice lunilor de vara, mai ales pentru luna iunie, considerata cea mai instabila din intreg anul. Faptul ca nu am avut parte de inundatii pana in prezent este un aspect pozitiv, aceste fenomene avand un efect pe cat de rapid, pe atat de distrugator. Dupa cum arata estimarile sezoniere la acest moment, cel putin intr-un procent de 60-65% putem aprecia faptul ca, pentru urmatoarele 3 luni viiturile rapide sunt mai putin probabile, dar in acelasi timp nu pot fi si excluse definitiv.

● In 2011, care vor fi culturile ce vor avea cel mai mult de suferit din cauza caniculei?
● Pana la acest moment, porumbul si floarea soarelui nu au fost afectate de fenomenul de arsita, insa, daca estimarile se vor confirma, este posibil ca in lunile iulie si august acest lucru sa se petreaca.

×