x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    12 Noi 2008   •   00:00

Mare minune şi cartoful ăsta! Şi ce istorie fascinantă are! Adorat de populaţiile andine – s-au descoperit obiecte din aur curat cu forma lui – cum ajunge pe pământul Europei e… izgonit în grădina cu plante ornamentale ori medicinale.





Una dintre legende – căci existenţa lui europeană este plină de legende şi cutume – arată cum după ce s-au uscat vrejii de cartofi într-o grădină cu plante decorative a unui nobil francez, grădinarul a smuls plantele (cu tot cu bulbii din pământ) şi le-a aruncat peste gard. Nişte ţărani au trecut pe acolo şi au pus în căruţă plantele uscate, pentru a le da ca hrană animalelor. Numai că, printr-o întâmplare, căruţa, încărcată cu fân, a luat foc, iar o dată cu ea au ars şi tulpinile de cartofi. Tuberculii, însă, s-au… copt, pocnind în spuza rămasă după arderea căruţei. Supăraţi că au rămas fără căruţă şi fân, obosiţi şi flămânzi, ţăranii au fost la un moment dat scoşi din amarul lor de… un miros îmbietor. Cel al cartofilor copţi. Şi-au alinat cu ei durerea şi şi-au potolit foamea. Sigur, nu este decât o legendă. Mai bine, haideţi să aflăm o reţetă foarte nouă, creată de bucătarul Mihai Pena (Rin Hotel). Ai nevoie de un kg cartofi, 500 ml smântână, 5 g usturoi, 15 g rozmarin, 5 g salvie, 10 g ceapă, un g piper boabe, un g piper alb măcinat, 5 g piper roşu, un g foi de dafin, 50 g unt, 100 ml ulei, 100 g parmezan, 5 g coajă de vânătă, 100 g frunză de viţă-de-vie, 10 g pătrunjel, 150 ml balsamic, 4 g muguri de pin. Cartofii se spală, se presară sare, piper şi ulei de măsline, se lasă la cuptor la 180 de grade, timp de 45 de minute, după care se scobesc. Se face o infuzie de ierburi şi se amestecă împreună cu cartofii. Se face o dantelă din parmezan cu piure de cartofi şi o dantelă din ierburi cu piure de cartofi. În acelaşi timp se face o reducţie de balsamic. Cu frunza de viţă-de-vie se face un coşuleţ care va fi decorat cu un cuib de cartofi. Acest preparat vegetarian se va servi cu reducţie de balsamic.

La drum, pe urmele cartofului

Se zice că un cartof uscat, purtat în buzunar sau… într-o legătoare, la gât, te vindecă de reumatism! Iar durerea de dinţi trece dacă porţi în buzunar, pe aceeaşi parte a corpului unde se află şi dintele bolnav, un cartof curăţat de coajă. Dar tot despre el se credea în urmă cu cinci secole că este otrăvitor şi e vinovat pentru epidemia de ciumă. Nu putem proba nici una dintre aceste credinţe. Ştim însă sigur că el, cartoful, "a scos din foame" omenirea întreagă. Şi probabil îi va fi dat să joace un rol important în mileniul trei, pe măsură ce populaţia globului continuă să crească exponenţial. De aceea, se cuvenea, să avem o "zi a cartofului", sărbătorită pe tot globul, şi chiar, mai mult, un An Internaţional al Cartofului. Începem şi noi o călătorie pe glob, pe urmele acestui aliment miraculos. Pornim, ca şi el, din Peru, pentru a ajunge (în ediţia de săptămâna viitoare) în România. Călătorie plăcută!

×
Subiecte în articol: editorial