x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

28 Dec 2004   •   00:00

29 DECEMBRIE 2004

PREPARATE DIN CARNE

FICAT DE GASCA IN ASPIC

INGREDIENTE:
  • 500 gr ficat de gasca
  • 600 gr aspic
  • o lingura de untura
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • o legatura de verdeata

    Ficateii se spala bine in apa rece cu putina sare. Se pun apoi intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheata, pentru a nu ramane urme de sange.

    Se lasa cam 35 de minute, apoi se pun la fiert cu sarea, foile de dafin, untura si piperul macinat. Se fierb inca 30-40 minute. Se strecoara, se condimenteaza, dupa care se adauga aspicul si verdeata tocata fin.

    SFAT

    Se pot presara si frunze de marar.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SALATA DE PUI CU ALUNE

    INGREDIENTE:
  • un pui intreg
  • 300 gr de maioneza
  • 200 gr alune nesarate
  • 100 ml ulei
  • 200 gr compot de ananas
  • 2-3 rosii
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Puiul se curata, se spala si se transeaza, scotandu-se toata carnea de pe oase. Carnea si maruntaiele se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se scot, se maruntesc bine cu o lingura de lemn si se amesteca cu maioneza.

    Alunele se despica in doua, ananasul se separa de zeama si se taie in bucati, rosiile se spala si se taie, iar verdeata se marunteste. Toate ingredientele se amesteca cu puiul si maioneza, punandu-se sare si piper.

    SFAT

    Se poate servi ca si garnitura la cascaval pane.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    CORDON BLEU

    INGREDIENTE:
  • 800 gr cotlet de porc
  • 300 gr cascaval
  • 100 gr sunca de Praga
  • 100 gr faina
  • 4 oua
  • 200 gr pesmet
  • 125 gr sos de rosii
  • doua rosii
  • o jumatate de lamaie
  • sare
  • piper

    Cotletul se spala, se curata, se portioneaza, se bate cu ciocanul de snitele, se sareaza si se pipereaza. Sunca se taie in tot atatea felii, la fel si cascavalul, rosiile si lamaia.

    Cotletele se dau prin sos de rosii si peste ele se asaza feliile de cascaval si sunca, pana la jumatatea fiecarei portii, pentru ca restul carnii sa se impacheteze peste. Se dau apoi prin faina, ou batut si pesmet si se rumenesc in untdelemn incins.

    SFAT

    Se serveste asortat cu feliute de rosii proaspete si lamaie.

    BAUTURA:

    Cabernet

    CIORBA DE PERISOARE PICANTA

    INGREDIENTE:
  • 300 gr costita afumata
  • 250 gr carne tocata
  • 600 gr varza murata
  • 100 ml zeama de varza murata
  • 100 gr orez
  • patrunjel verde
  • marar
  • cimbru
  • o lingura de faina
  • un ou
  • sare
  • piper macinat

    Se pune costita la fiert in apa rece. Carnea tocata se amesteca cu un ou, sare, piper macinat, orez spalat si patrunjel verde tocat marunt. Din aceasta tocatura se formeaza cu mana uda perisoare, care apoi se trec prin faina.

    Varza murata se taie sub forma de taitei. Carnea se fierbe in apa cu sare, iar dupa ce s-a indepartat spuma formata, se adauga varza si se fierb impreuna la foc mic, pana se desprinde carnea de pe oase. Pe timpul fierberii se adauga boabele de piper si verdeata condimentata.

    Carnea se dezoseaza si se pune inapoi in ciorba impreuna cu varza fiarta. Se adauga zeama de varza murata, acrind dupa gust.

    SFAT

    Se serveste cu smantana si ardei iute.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CARNATI AFUMATI

    INGREDIENTE:
  • jumatate kg carne de porc
  • jumatate kg muschi de vitel
  • 250 g slanina
  • cinci catei de usturoi
  • gheata pisata sau apa
  • sare
  • piper
  • intestine de porc

    Se piseaza usturoiul si se amesteca cu un sfert de pahar cu apa. Carnea de porc si de vitel se trece prin masina de tocat. Slanina se taie cubulete foarte mici si se amesteca cu sarea, piperul, zeama de usturoi si putina gheata. Se framanta bine si se umple intestinul subtire de porc cu compozitia obtinuta.

    Dupa ce s-au umplut se leaga capetele cu ata. Se atarna carnatii la racoare si la loc uscat pana se intaresc, dupa care se pun pe o plita sau pe soba sa se afume. Se lasa cateva zile.

    SFAT

    Se pot servi simpli sau cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SUPA DE VITA CU BULION

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vita
  • doi morcovi
  • doua cepe
  • o telina mica
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Carnea se curata, se spala, se taie in bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne.

    Dupa ce au fiert atat carnea, cat si legumele, se pune o lingura de bulion. Se adauga sare si piper dupa gust, iar la sfarsit se pune patrunjelul tocat marunt.

    SFAT

    Fiecare poate sa-si puna in farfurie putina verdeata si o lingura de smantana.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    FICAT DE GASCA UNGURESC

    INGREDIENTE:
  • 500 gr ficat de gasca
  • 150 gr untura de gasca
  • sare
  • 60 gr faina
  • doua cepe
  • 4 ardei grasi
  • 3 rosii
  • 150 gr carnati picanti
  • 4 felii de slanina cu sorici
  • 4 portii de orez cu patrunjel

    Ceapa curatata se taie felii. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie marunt. Rosiile se oparesc, se curata de pielite si se toaca. Carnatii se taie in felii subtiri.

    Ceapa se caleste in untura de gasca, se adauga carnatii si se prajesc putin, apoi se adauga ardeiul si rosiile, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la foc mic, pana se pregatesc legumele. Ficatul se taie felii, se presara cu sare, se da prin faina si se prajeste in untura incinsa. Feliile de slanina se prajesc pana devin crocante.

    SFAT

    Ficatul se serveste cu orez, cu ghiveciul cu carnati turnat deasupra si decorat cu cate o felie de slanina prajita.

    BAUTURA:

    Cabernet

    RULADA DIN PIEPT DE PUI CU LEGUME

    INGREDIENTE:
  • 600 gr piept de pui
  • doi ardei grasi
  • doua rosii
  • 100 gr mazare
  • 100 gr porumb fiert
  • doi morcovi
  • 50 gr unt
  • doua linguri de smantana
  • 50 gr cascaval
  • sare

    Pieptul de pui se curata de pielita si oase, se spala si se taie in patru felii, care se bat bine cu ciocanul de snitele. Legumele se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o cratita cu unt incins, se calesc bucatile de piept.

    Apoi se adauga legumele, se stinge totul cu putina apa si se inabusa inca vreo zece minute. Fiecare bucata de carne se presara cu sare, se adauga legumele, se ruleaza si se introduce la cuptor, la foc potrivit, intr-un vas uns cu unt.

    SFAT

    Se pot orna cu feliute de rosii, smantana si cascaval ras.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    CREVETE CU SOS DE MAIONEZA SI USTUROI

    INGREDIENTE:
  • 400 gr crevete
  • doua capatani de usturoi
  • 200 ml ulei
  • 5 oua
  • o lingura de mustar
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • sare

    Se ia o punga de crevete congelat si se lasa 30 de minute in apa calduta, la dezghetat. Se face o maioneza dintr-un galbenus de ou fiert tare si amestecat cu ulei, la care se adauga, pe rand, celelalte galbenusuri separate de albus, apoi ulei.

    Se adauga mustarul, zeama de lamaie si sarea, amestecand bine. Se face un mujdei de usturoi, care se amesteca cu maioneza. In sosul astfel creat se pun crevetii fierti in apa cu o lingurita de sare timp de 15-20 de minute.

    SFAT

    Se orneaza cu felii de lamaie, masline si verdeata.

    BAUTURA:

    Aligote

    ROSII UMPLUTE CU CREMA DE SARDELE

    INGREDIENTE:
  • 6 rosii
  • 250 gr sardele in ulei
  • 100 ml maioneza
  • o lamaie
  • putin unt
  • patrunjel
  • piper

    Rosiile se spala bine si se scobesc pentru a se goli interiorul. Sardelele se storc de ulei si se zdrobesc cu furculita. Apoi se amesteca cu cat unt este necesar ca sa obtinem o pasta spumoasa.

    Se adauga maioneza, piperul, sarea si putin suc de lamaie. Cu aceasta pasta umplem rosiile, le aranjam intr-un vas si le punem la cuptor pentru 10 minute.

    SFAT

    Le garnisim cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Votca

    CIORBA DE PESTE CU MARAR

    INGREDIENTE:
  • un kg crap
  • doua linguri de unt
  • o legatura de marar
  • o lingurita de boia de ardei
  • o ceapa
  • 200 gr smantana
  • doua felii de paine
  • doua linguri pesmet
  • sare

    Pestele curatat si spalat se taie in portii, se dezoseaza si apoi se inabusa in unt. Se presara cu boia de ardei si pesmet.

    Apoi se adauga 1,5 litri de apa fierbinte, sare, ceapa lasata intreaga si legatura de marar legata cu ata. Cand a fiert carnea, se scoate mararul si ceapa si se drege ciorba cu smantana.

    SFAT

    Se serveste cu crutoane.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SOMON LA CUPTOR CU SOS DE PORTOCALE

    INGREDIENTE:
  • 180 gr somon
  • trei lingurite condimente amestecate
  • sare
  • piper
  • otet
  • 150 ml suc de portocale
  • 150 gr faina

    Se taie 180 gr de file somon proaspat. Se marineaza apoi intr-o compozitie de condimente, otet, sare si piper si se lasa cam o ora. Se pune apoi somonul intr-o tava si se lasa la cuptor 30 de minute.

    Se face un sos din sucul de portocale si faina, care se toarna peste pestele scos din cuptor.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Feteasca

    SOMON CU PAINE PRAJITA

    INGREDIENTE:
  • 4 rondele de somon
  • 4 felii de paine
  • doua felii de lamaie
  • sare
  • piper alb

    Painea alba se prajeste si se unge cu unt. Se iau rondele de somon si se asaza pe o farfurie. Se pun alaturi si feliile de paine prajita si se pot garnisi cu frunze de salata sau lamaie.

    SFAT

    Se poate consuma alaturi de o salata crocanta sau simple, ca aperitiv.

    BAUTURA:

    Kagor

    CRAP CU LEGUME

    INGREDIENTE:
  • un kg crap
  • doua cepe
  • un morcov
  • 100 gr mazare
  • o legatura de patrunjel verde
  • un ardei gras
  • o jumatate pahar apa
  • un pahar ulei

    Se curata pestele de intestine si de solzi, se sareaza dupa gust si se pune deoparte. Dupa ce au fost spalate foarte bine, legumele se taie feliute subtiri. Apoi se pun in apa, se adauga uleiul si se baga la cuptor.

    Dupa aceea se adauga si pestele si se lasa la cuptor, la foc mic, pana cand se rumenesc. In fiecare farfurie se presara deasupra putina verdeata tocata marunt.

    SFAT

    Se serveste cald sau rece, in functie de preferintele fiecaruia.

    BAUTURA:

    Riesling

    SALATA DE HERING CU VERDEATA

    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi
  • doi castraveti proaspeti
  • doua cepe
  • 200 gr sos remoulade
  • 200 gr masline
  • 400 gr hering
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Pestele se curata, se spala si se fierbe in apa cu sare. Cand e gata, se scoate si se taie cubulete. Cartofii se spala si se fierb in coaja, apoi se curata si se taie tot cubulete.

    Castravetii si ceapa verde se toaca marunt. Maslinele, tinute cel putin 2-3 ore in apa rece la desarat, se taie in jumatati si li se scot samburii. Verdeata se spala si se toaca marunt.

    Se amesteca toate ingredientele intr-un castron, impreuna cu sosul remoulade, se sareaza, se pipereaza si se lasa la rece o ora inainte de a se servi.

    SFAT

    Se poate garnisi cu frunze de dafin.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CRAP SARBESC

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg file de crap
  • 2 kg de cartofi rosii
  • 3 ardei grasi
  • 3 rosii
  • 3 cepe
  • 150 gr slanina afumata
  • 400 ml smantana
  • 4 felii de slanina
  • 3 lingurite de boia dulce
  • 3 linguri de untura

    Fileurile de peste se cresteaza, se impaneaza cu slanina si se prajesc in ulei incins. Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie rondele. Rosiile se oparesc, se curata de pielite si se taie felii. Ardeii se curata de seminte si se taie felii.

    Cartofii se asaza intr-o tava unsa cu grasime, se aranjeaza deasupra fileurile de peste putin prajite si se presara ceapa taiata felii, ardeii si rosiile.

    Se condimenteaza cu boia de ardei, se toarna smantana si se introduce tava in cuptor pentru gratinare.

    SFAT

    Se decoreaza cu felii de slanina prajita.

    BAUTURA:

    Merlot

    PREPARATE DIN LEGUME

    SUPA DE SOIA CU CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 100 gr ciuperci
  • 250 gr soia
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • un pahar de vin

    Soia se fierbe in apa si vin. Ciupercile se spala si se taie felioare. Se prajeste ceapa intr-un castron mic, pana devine aurie.

    Se adauga usturoiul si ciupercile si se fierb inabusit timp de 10 minute. Se toarna apoi in vasul cu soia si se presara deasupra frunze de patrunjel taiate marunt.

    SFAT

    Se pot presara si frunze de marar.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SUPA RECE DE ROSII

    INGREDIENTE:
  • 600 gr rosii
  • doi catei de usturoi
  • un castravete
  • untdelemn
  • otet

    Rosiile coapte se fierb inabusit timp de 5 minute, se adauga usturoiul, otetul si untdelemnul si se amesteca pana cand se ingroasa ca piureul.

    Se pune la rece. Se garniseste cu castravete taiat cubulete.

    SFAT

    Se poate infrumuseta cu un cubulet de gheata.

    BAUTURA:

    Riesling

    NAPI FRANCISC

    INGREDIENTE:
  • 350 gr napi
  • 250 gr ceapa alba
  • 3 linguri de ulei
  • unt cat o nuca
  • nucsoara rasa
  • sare
  • piper alb

    Se incalzeste apa cu sare intr-o cratita. Se oparesc napii ca dupa ce s-au racit, sa se curete mai usor sa fie taiati rondele. Se taie marunt ceapa si se pune la fiert intr-o cratita care contine putina apa cu sare.

    Se lasa sa scada. Se completeaza cu ulei si unt, se adauga napii si se perpelesc cu ceapa, la foc destul de puternic, mestecandu-se des.

    SFAT

    Se presara din belsug cu nucsoara si se serveste caldut, pe bucati de paine neagra unsa cu unt.

    BAUTURA:

    Riesling

    SALATA DE CRUDITATI CU PORUMB SI NUCI

    INGREDIENTE:
  • doi-trei morcovi
  • 200 gr telina
  • doua mere golden
  • 200 gr porumb fiert
  • frunze de telina
  • 300 gr frisca
  • 200 gr nuci
  • o lamaie intreaga
  • zahar pudra

    Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoare. Telina se curata de coaja si se rade, de asemenea. Nucile se sparg, se curata si se toaca marunt cu cutitul. Lamaia se taie in doua parti egale: o parte cubulete mici, iar de la cealalta se stoarce doar zeama.

    Merele se curata de coaja si se taie cubulete. Frunzele de telina se spala si se curata de codite. Intr-o salatiera se amesteca merele, morcovul, telina, nucile, frisca, lamaia, zeama de lamaie, porumbul si se potrivesc de zahar.

    SFAT

    Se orneaza cu frunze de telina.

    BAUTURA:

    Tuica

    SUPA-CREMA DE VARZA DE BRUXELLES

    INGREDIENTE:
  • un kg varza de Bruxelles
  • 3-4 cepe
  • o lingura faina
  • doua lingurite unt
  • sare
  • lapte

    Se alege varza tanara, proaspata, se spala si se curata de foile galbene. Se fierbe in apa clocotita cu ceapa intreaga.

    Dupa ce au fiert, se trec prin sita. Se face un amestec din zeama in care au fiert varza si ceapa, laptele, faina si sarea. Varza se pune in acest amestec. Se mai da intr-un clocot.

    SFAT

    Se serveste cu unt proaspat.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    MANCARE DE CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 1 kg ciuperci
  • 100 gr cascaval
  • plante provensale
  • doua legaturi usturoi verde
  • doua cepe
  • putin unt
  • sare
  • piper

    Se curata ciupercile si se taie bucati. Ceapa si usturoiul verde se curata si se taie cerculete. Se prajesc ciupercile si ceapa.

    Se adauga usturoiul si se fierbe timp de 5 minute la foc inabusit. Se condimenteaza cu piper si sare. Se pune deasupra cascavalul si se lasa sa se topeasca.

    SFAT

    La urma se presara ceapa verde taiata rondele.

    BAUTURA:

    Merlot

    VINETE UMPLUTE

    INGREDIENTE:
  • 3 vinete
  • 200 gr carne tocata
  • un ardei
  • 3 rosii
  • o ceapa
  • un catel de usturoi
  • o ceasca cu orez pe jumatate fiert

    Vinetele se taie in lungime, fara sa se inlature codita. Se prajesc intr-o tigaie: carnea, ceapa, ardeiul si rosiile curatate de coaja, precum si orezul. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.

    Se scobesc vinetele. Partea scoasa se fierbe intr-o cratita cu capac si se adauga carnea. Vinetele se umplu, se garnisesc cu cercuri de rosii, se presara parmezan si se coc 15 minute.

    SFAT

    Pot fi servite atat calde, cat si reci.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    ARDEI IN STIL MILANEZ

    INGREDIENTE:
  • 4 ardei rosii si doi verzi
  • 4 linguri ulei de masline
  • doi catei de usturoi
  • 3 rosii
  • sare
  • o lingura patrunjel tocat fin
  • cateva masline negre
  • 150 gr sunca taiata

    Se spala bine ardeii, se scoate cotorul si se taie in lungime in felii subtiri. Se incalzeste oala si se pune usturoiul taiat marunt si ardeii. Se lasa in aburi circa 10 minute. Se adauga rosiile curatate si semintele scoase, taiate in patru.

    Se pune sare, se acopera si se tine la aburi circa 10 minute la foc foarte mic. Putin inainte sa fie gata, se adauga maslinele si sunca si se mai tine foarte putin la aburi. Deasupra se pune patrunjel.

    SFAT

    Se serveste cu cartofi fierti.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PREPARATE DULCI

    SALATA DE AVOCADO

    INGREDIENTE:
  • doua bucati de avocado
  • sare
  • piper
  • doua lingurite suc de lamaie
  • mirodenii

    Se spala fructul si se lasa in frigider, intr-un vas cu capac. Dupa cateva minute se scoate, se curata de coaja si se taie longitudinal. Se acopera cu zeama de lamaie si se mai lasa cateva minute cu un capac deasupra. Dupa aceea, salata se pune in cupe.

    SFAT

    Se poate garnisi cu smantana si nuci taiate.

    BAUTURA:

    Kagor

    CROISSANT CU UNT

    INGREDIENTE:
  • 200 gr faina
  • 50 gr drojdie
  • 20 gr sare
  • 250 ml apa
  • 200 gr margarina
  • 50 gr unt

    Se amesteca toate ingredientele cu mixerul, 6 minute la prima viteza si 4 minute la viteza a doua. Se obtine un aluat suplu, elastic si nelipicios, care se prelucreaza si i se da forma de corn.

    Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se pune coca in tava si se da la foc mic circa 25 de minute. Cand se mai racesc putin se umplu cu unt cu ajutorul unei seringi de bucatarie.

    SFAT

    Se pot umple cu crema de branza si servi ca aperitiv.

    BAUTURA:

    Kagor

    TORT JOFFRE

    INGREDIENTE:

    BLAT
  • 8 oua
  • doua albusuri
  • 40 gr faina
  • 50 gr cacao
  • 8 linguri zahar

    CREMA
  • 400 gr unt
  • 400 gr zahar
  • 90 gr cacao
  • 150 ml apa
  • doua galbenusuri

    Se freaca bine ouale cu zaharul si apoi se adauga faina si cacao. Se unge o forma de 3 kg cu unt, se toarna compozitia si se da la cuptor, la foc potrivit.

    Separat, se pun intr-un ibric cacao, zaharul pentru crema si se dau in clocot de cateva ori, apoi se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma, se adauga siropul racit si apoi galbenusurile ramase de la blat. Blatul se taie in doua, se umple cu crema si apoi se imbraca tot tortul cu crema.

    SFAT

    Se orneaza cu floricele din frisca si se serveste rece.

    BAUTURA:

    Cafea, cappuccino

    RULADA CU VANILIE

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 6 oua
  • o lingura pesmet
  • 350 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • doua batoane de vanilie
  • 100 ml lapte

    Se pregateste aluatul pentru rulada din faina amestecata cu o lingura de unt, lapte si ou, adaugand putina sare. Compozitia se framanta bine si se intinde cu sucitorul pe o planseta din lemn.

    Apoi se asaza sub un prosop de bucatarie, la cald, lasand-o la dospit. Dupa aceea se intinde o foaie subtire din aceasta compozitie.

    Pentru crema, intr-un castron asezat deasupra unei oale cu apa clocotita, se freaca restul de unt cu zaharul pudra, pana se topeste complet, apoi se adauga vanilia dizolvata in lapte. Se intinde crema peste foaia de aluat, care se ruleaza si se da la cuptor, intr-o tava unsa.

    SFAT

    Se serveste rece, ornata cu frisca din belsug.

    BAUTURA:

    Riesling

    CHEC CU GLAZURA DE CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 500 gr zahar tos
  • 250 ml ulei
  • 150 gr cacao
  • 400 gr faina
  • 100 gr margarina
  • o lingurita de bicarbonat
  • o esenta de rom

    Se toarna 350 g zahar intr-o cratita mai mare. Se pune la foc potrivit sa se caramelizeze, apoi se fierbe pana se dizolva complet. Se lasa sa se raceasca, apoi se toarna uleiul, se adauga faina, bicarbonatul si 50 gr de cacao. Se framanta aluatul si se da la cuptor 45 de minute.

    Se fierbe restul de zahar cu cacaua ramasa in 100 ml de apa, iar la sfarsit se adauga margarina. Se toarna glazura obtinuta peste checul racit. Se taie abia cand s-a racit complet.

    SFAT

    Se poate orna cu nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    CREMA DE CAFEA

    INGREDIENTE:
  • doua galbenusuri
  • doua linguri de zahar
  • frisca
  • un pahar de cafea neagra, tare

    Se fierbe apa intr-un vas. Se bat cu mixerul galbenusurile si zaharul. Se adauga cafeaua calduta si frisca si se amesteca. Cand apa da in clocot, se da focul cat mai mic.

    Se asaza vasul cu ingrediente pe aburi. Se lasa sa fiarba amestecand mereu, pana cand crema se ingroasa. Se scoate apoi si se lasa sa se raceasca.

    SFAT

    Se poate orna cu frisca si boabe de cafea

    BAUTURA:

    Heres

    PRAJITURA CU CIOCOLATA SI ALUNE

    INGREDIENTE:
  • 200 ml lapte
  • 250 ml ulei
  • o lamaie
  • coaja de portocala
  • 200 gr zahar
  • 200 gr faina
  • drojdie
  • 50 gr cacao
  • 5 oua
  • 150 gr miez de nuca
  • zahar vanilinat

    Se bat galbenusurile cu zaharul pana se face o crema, apoi se adauga faina, zaharul vanilinat si coaja de portocale. Peste toate se adauga albusurile, batute spuma. Se unge o tava cu margarina, se toarna compozitia si se da la cuptor, pana ce capata o culoare rumena.

    Se prepara o crema din lapte, zahar, cacao, faina si miez de nuca. Se omogenizeaza pana ce devine compacta. Blatul se taie la mijloc si se intinde crema de ciocolata intr-un strat gros. Se lasa cateva ore sa se imbibe, dupa care se serveste taiata in bucati patrate.

    SFAT

    Se pudreaza cu zahar sau se orneaza cu frisca.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    FURSECURI PENTRU CEAI

    INGREDIENTE:
  • 200 gr faina
  • 60 ml ulei
  • 100 gr miere
  • doua oua
  • o lingura zahar pudra
  • un pliculet zahar vanilinat
  • sare
  • bicarbonat
  • scortisoara

    Mierea se freaca spuma cu zaharul pudra si cu ouale intregi, apoi se presara o lingura de scortisoara si se toarna uleiul, se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat si un varf de lingurita de sare. Dupa ce se omogenizeaza, se incorporeaza faina.

    Se framanta aluatul, se acopera cu un prosop si se lasa deoparte un sfert de ora, apoi se intinde o foaie cu grosimea de aproximativ cinci milimetri, din care se taie cerculete, cu gura unui paharel. Se pun fursecurile intr-o tava unsa cu putin ulei si se dau la cuptor, la foc moderat.

    SFAT

    Se servesc pudrate cu zahar vanilinat.

    BAUTURA:

    Ceai din fructe
  • ×