x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

18 Ian 2005   •   00:00

19 IANUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE BURTA

INGREDIENTE:
  • 2 kg burta
  • 1 kg oase porc
  • zarzavat
  • o ceapa
  • doua galbenusuri
  • doua linguri otet
  • sare

    Burta se spala in mai multe ape reci. Se curata, dupa care se taie in felii mari si se pune la fiert. Se fierbe fara capac, impreuna cu oasele de porc sau un rasol de vita. Dupa o ora de fierbere, se adauga zarzavatul si ceapa taiata pe jumatate.

    Cand burta este fiarta, se scoate si se taie felii. Se pun in farfurii si se acopera cu zeama in care au fiert. Ciorba se acreste cu otet si sare dupa gust.

    SFAT

    Se serveste dreasa cu galbenus de ou.

    BAUTURA:

    Tuica

    BORS DIN MARUNTAIE DE PASARE

    INGREDIENTE:
  • maruntaie de pasare
  • ceapa
  • ardei gras
  • morcovi
  • leustean tocat
  • un pahar cu smantana
  • un ou crud
  • sare
  • doua rosii decojite
  • un litru de bors

    Se spala maruntaiele, apoi se pun la fiert intr-o oala adanca, impreuna cu borsul si doi litri de apa. Dupa ce s-a inmuiat usor carnea se adauga legumele taiate fideluta (cu exceptia rosiilor). Se sareaza dupa gust.

    Cand carnea este fiarta, se adauga leusteanul si rosiile taiate felii subtiri. Borsul se drege cu ou si smantana, batute cu trei linguri de bors fierbinte.

    SFAT

    Se serveste cald cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CARNE CU MORCOVI

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg carne
  • 4-5 morcovi mari
  • sare
  • zahar
  • faina
  • ceapa
  • 100 gr unt

    Se taie carnea bucatele, se toaca ceapa si se pun intr-o cratita cu unt pana incep sa se rumeneasca. Se toarna apa cat sa se acopere carnea si se lasa la fiert la foc mic.

    Morcovii se rad de coaja si se taie in forma de betisoare lungi de 3-4 centimetri si groase de un centimetru. Cand carnea e aproape gata, se pun in oala morcovii si sosul de zahar ars, care se prepara astfel: se pune zaharul intr-un ibric sa se arda, dupa care se stinge cu trei-patru linguri de apa. Sosul se toarna peste carne. Se adauga in sos si o lingurita de faina, fierbandu-se totul in continuare la cuptor.

    SFAT

    Se serveste calda cu praf de scortisoara deasupra.

    BAUTURA:

    Merlot

    MANCARE DE DOVLEAC CU CARNE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr carne
  • un dovleac
  • doua legaturi patrunjel
  • 100 ml ulei
  • doua cepe
  • doua linguri de bulion
  • sare

    Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in ulei impreuna cu carnea taiata cubulete. Se stinge cu bulion diluat cu apa si se lasa la fiert 15 minute. Se curata dovleacul, se taie cuburi, se opareste cateva minute, se scurge si se pune in sos. Se adauga verdeata tocata si sare dupa gust. Se da mancarea la cuptor 20 de minute.

    SFAT

    Se serveste calda, cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    ROSII UMPLUTE CU CARNE

    INGREDIENTE:
  • 1-2 kg carne macra
  • o ceapa
  • un ou
  • sare, piper
  • patrunjel
  • 100 gr unt
  • o felie de paine
  • rosii
  • bulion

    Se trece carnea prin masina de tocat, impreuna cu painea inmuiata si stoarsa. Se framanta cu mana si se amesteca cu ceapa tocata si cu patrunjelul taiat marunt. Se pune untul intr-o cratita sa se infierbante, dupa care se amesteca cu carnea, acoperindu-se cu un capac. Carnea se lasa la inabusit pana incepe sa se rumeneasca.

    Se ia apoi carnea de pe foc si, cand s-a racit, se adauga oul, sarea, piperul si se umplu rosiile, care au fost in prealabil scobite si lasate la scurs cu gura in jos. Se pun rosiile umplute in cratita, se toarna o cescuta cu apa si un pahar de bulion, dupa care se dau la cuptor.

    SFAT

    Se servesc fierbinti.

    BAUTURA:

    Feteasca

    CARNATI IN SOS DE VIN ROSU

    INGREDIENTE:
  • 1-2 kg carnati
  • un pahar vin rosu
  • patrunjel verde
  • 3 linguri ulei

    Carnatii se spala si se usuca intr-un prosop curat, dupa care se taie bucati mari, care se prajesc in ulei fierbinte. Cand se intorc pentru a se praji uniform, se adauga vinul, acoperindu-se tigaia. Se lasa 10 minute sa fiarba inabusit.

    Sosul de vin se toarna peste carnati, dupa care se amesteca.

    SFAT

    Se presara patrunjel verde tocat fin si se servesc fierbinti cu piure de cartofi.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PIEPT DE GAINA PANE

    INGREDIENTE:
  • un piept de gaina
  • ulei
  • doua oua
  • pesmet
  • sare
  • piper

    Se taie pieptul de gaina in felii subtiri. Feliile se bat, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se dau prin faina, prin ou batut si prin pesmet.

    Se prajesc in ulei pana ce capata o culoare aurie. Se scot si se servesc calde.

    Se taie pieptul de gaina in felii subtiri. Feliile se bat, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se dau prin faina, prin ou batut si prin pesmet.

    Se prajesc in ulei pana ce capata o culoare aurie. Se scot si se servesc calde.

    SFAT

    La prajit se adauga mai mult ulei, pentru a ramane fragede.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    CIULAMA DE PUI

    INGREDIENTE:
  • un pui
  • morcovi
  • telina
  • sare
  • trei linguri faina
  • trei linguri unt
  • piper

    Se curata puiul, se spala in mai multe ape si se pune la fiert intr-un vas acoperit impreuna cu morcovul si telina rase. Cand carnea este bine fiarta se ia oala de pe foc si se pregateste sosul alb. Se pune untul intr-o cratita,iar cand s-a topit se adauga faina. Se amesteca bine pana cand aceasta este foarte bine incorporata. Se subtiaza pasta cu supa, amestecand cu o lingura de lemn.

    Cand compozitia arata ca o smantana subtire, se micsoreaza focul si se fierbe inca un sfert de ora. Se adauga bucatile de carne, sare si piper dupa gust.

    SFAT

    Se serveste fierbinte cu mamaliguta.

    BAUTURA:

    Muscat demisec

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA PESCAREASCA

    INGREDIENTE:
  • 400 gr peste
  • 100 gr ciuperci
  • 50 gr maioneza
  • usturoi
  • salata verde
  • un ou fiert
  • sare
  • piper

    Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare si otet, dupa care se taie feliute. Pestele se fierbe, se raceste apoi se taie bucatele. Maioneza se amesteca cu usturoiul, sarea si piperul, dupa care se adauga pestele taiat.

    Se asaza totul pe un platou si se amesteca cu oul si cu ciupercile.

    SFAT

    Se garniseste cu salata verde.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    MACROU CU LEGUME

    INGREDIENTE:
  • 600 gr macrou
  • 200 gr mazare
  • 200 gr sfecla
  • 200 gr cartofi
  • 200 gr rosii
  • 200 gr conopida
  • ulei
  • otet
  • mustar
  • patrunjel
  • piper

    Pestele se fierbe in apa rece cu sare si se lasa sa se raceasca in zeama rezultata. Se fierb toate legumele, cu exceptia rosiilor, si se taie cubulete. Se scoate pestele, se asaza pe un platou si de jur imprejur se orneaza cu legumele fierte si rosiile crude taiate felii.

    Se toarna deasupra sos vinegreta preparat din apa, sare, otet, mustar, piper si ulei.

    SFAT

    Se presara patrunjel taiat fin.

    BAUTURA:

    Heres

    SALATA SPECIALA DE HERINGI

    INGREDIENTE:
  • 600 gr heringi congelati
  • 800 gr ceapa
  • 100 gr morcovi
  • 300 gr castraveti murati
  • 50 gr telina
  • 50 ml otet
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • ienibahar

    Se decongeleaza pestele, se curata si se taie bucatele. Se prepara un sos din otet, ulei, morcov si telina (rase), piper si ienibahar. Se toarna sosul fierbinte peste peste. Se lasa deoparte 24 de ore.

    Castravetii se curata de coaja si se taie rondele. Ceapa se curata si se taie inele. Apoi se asaza pe un platou, iar peste acestea se asaza heringii.

    SFAT

    Se decoreaza cu morcov ras.

    BAUTURA:

    Vermut

    BORS DIN CAP DE CRAP

    INGREDIENTE:
  • un kg si jumatate de capete de crap
  • 200 gr praz
  • 100 gr ardei gras
  • 150 gr morcov
  • 200 gr rosii
  • 60 gr orez
  • un litru de bors
  • patrunjel verde
  • leustean
  • sare
  • piper
  • doua cepe

    Ceapa se toaca marunt, prazul se taie rondele, ardeiul gras - fideluta si se amesteca toate cu orezul spalat. Se pun la fiert, iar cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga capetele de crap, rosiile trecute prin dispozitivul de stors si borsul dat in clocot, separat, impreuna cu leusteanul. Se lasa sa fiarba domol 20 de minute.

    Se adauga patrunjelul tocat fin, dupa ce a incetat fierberea.

    SFAT

    Borsul poate fi dres cu un galbenus de ou sau cu smantana.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    CIORBA DE STAVRID

    INGREDIENTE:
  • un kg de stavrid
  • 100 gr ceapa
  • 300 gr rosii
  • doi morcovi
  • un ardei gras
  • o telina
  • 500 ml zeama de varza
  • patrunjel
  • leustean
  • sare
  • doi litri si jumatate de apa
  • trei linguri bulion

    Se curata legumele, se taie marunt si se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare. Separat, se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga bulionul, se lasa putin pe foc si se toarna in oala cu legume fierte. Se adauga apoi si zeama de varza, impreuna cu leusteanul.

    Pestele curatat si portionat se pune in oala cu ciorba si se mai lasa la fiert 15 minute. In acest timp se adauga si rosiile taiate felii. Se sareaza dupa gust.

    SFAT

    Deasupra se presara patrunjel tocat fin.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    BORS LIPOVENESC

    INGREDIENTE:
  • 2 kg peste mic
  • 200 gr ceapa
  • 200 gr morcovi
  • 100 gr pastarnac
  • 100 gr telina
  • 100 gr ardei gras
  • 100 gr rosii
  • 300 gr cartofi
  • 50 gr orez
  • un litru bors
  • patrunjel
  • leustean
  • un litru zer de putina
  • coriandru

    Ardeii si morcovii, impreuna cu zarzavatul se toaca marunt si se fierbe intr-un litru de zer impreuna cu pestele curatat si spalat. Cand zarzavatul si pestii sunt bine fierti, se trec printr-o sita fina, obtinandu-se o crema. Zeama rezultata se pune din nou la fiert impreuna cu cartofii taiati cubulete si rosiile fara pielite si samburi.

    Dupa ce s-au fiert cartofii se adauga si borsul dat in clocot separat, impreuna cu leusteanul, orezul fiert, coriandrul, sarea si piperul. Se ia de pe foc si se presara patrunjelul tocat fin.

    SFAT

    Se serveste alaturi de bucatele de peste stropite cu mujdei.

    BAUTURA:

    Tuica

    PESTE RASOL

    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 1/2 kg cartofi
  • concentrat pentru supa
  • suc de lamaie
  • frunze de dafin
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • sare
  • piper boabe
  • 25 gr unt

    Se taie pestele bucati, se sareaza si se lasa sa stea cateva minute. Se pune un litru de apa intr-o oala si se adauga pestele, cartofii curatati si taiati, concentratul de supa, piperul boabe, dafin si cimbru. Se fierbe continutul timp de 5-6 minute, apoi se raceste vasul sub un jet de apa rece.

    Dupa ce pestele s-a racit putin este scos pe un platou oval sau pe un vas termorezistent si se aranjeaza in jurul lui cartofii.

    Se toarna peste peste putin ulei si suc de lamaie. Peste cartofi se pune unt si patrunjel tocat.

    SFAT

    Pentru preparare se foloseste oala de fiert sub presiune.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    MACAROANE CU PASTA DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • 400 gr macaroane
  • 50 gr pasta de peste
  • o ceapa
  • 200 gr bulion
  • 150 ml ulei
  • o frunza de dafin
  • smantana

    Se face un sos din ceapa taiata fin si calita in ulei, stinsa in bulion. Se adauga frunza de dafin, pasta de peste si se fierbe totul zece minute.

    Se toarna sosul peste macaroanele fierte si scurse. Se amesteca totul intr-o cratita, cu putin ulei.

    SFAT

    Se servesc cu smantana sau iaurt deasupra.

    BAUTURA:

    Pinot noir

    PREPARATE DIN LEGUME

    ROSII CU OUA

    INGREDIENTE:
  • 4 rosii
  • 50 gr unt
  • 100 gr cascaval
  • 6 oua
  • sare

    Se spala rosiile, se taie felii si se scot semintele. Ouale se fierb pana ce galbenusul devine cleios. Se unge un vas cu unt, dupa care se pun alternativ straturile de oua si de rosii,terminandu-se cu unul de rosii. Se stropesc rosiile cu unt topit, apoi se adauga sare si un strat de cascaval ras. Se da vasul la cuptor, la foc mic.

    SFAT

    Dupa preferinte, se poate servi cu smantana.

    BAUTURA:

    Neagra de Purcari

    PIURE DE MORCOVI

    INGREDIENTE:
  • 6 morcovi
  • 50 gr unt
  • o lingurita zahar
  • doua linguri smantana
  • sare

    Se rad morcovii de coaja, se spala si se dau pe razatoarea mica. Se pun la fiert impreuna cu sarea si zaharul. Cand a scazut bine apa, se adauga untul si smantana, dupa care se amesteca bine pana se obtine un piure omogen.

    SFAT

    Se serveste in loc de garnitura la friganele sau papanasi de cartofi.

    BAUTURA:

    Riesling

    CARTOFI FRANTUZESTI

    INGREDIENTE:
  • 6 cartofi
  • doua pahare de smantana
  • 4 oua
  • 250 gr de branza rasa
  • 150 gr unt

    Se fierb cartofii in coaja, se curata, se lasa sa se raceasca si se taie felii. Ouale se fierb 4 minute. Se unge cu unt un vas, se asaza un rand de felii de cartofi, se sareaza, dupa care se pune un rand de felii de oua, bucatele de unt si un strat de branza rasa.

    Se toarna o parte din smantana si se repeta alternanta, avand grija ca deasupra sa ramana cartofi. Se toarna restul de smantana si se da vasul la cuptor sa se rumeneasca cartofii.

    SFAT

    Se servesc fierbinti.

    BAUTURA:

    Beaujolais Nouveau

    GOGOSI DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • un kg de cartofi
  • doua oua
  • 4 linguri faina
  • doua linguri gris
  • doua linguri unt
  • pesmet
  • sare

    Se fierb cartofii in coaja, se curata si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu faina, gris, oua si se framanta bine. Se pune apa la fiert intr-o oala si se adauga sarea.

    Aluatul framantat bine se face sul, se taie cate o felie, se modeleaza in forma ovala si se pun la fiert cand apa clocoteste. Cand sunt gata fierte, se scot gogosile cu lingura si se toarna peste ele pesmetul rumenit in unt.

    SFAT

    Se servesc fierbinti.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    BORS DE CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 250 gr ciuperci
  • un morcov
  • patrunjel
  • ceapa
  • orez
  • un litru bors
  • un litru apa
  • marar

    Se spala legumele, se taie bucatele si se pun sa fiarba cu orezul intr-un litru si jumatate de apa cu putina sare. Ciupercile spalate, taiate feliute, se pun in oala cu legume si se lasa la foc mic. Cand toate legumele s-au fiert, se toarna borsul cald.

    Se adauga verdeata tocata si se serveste cald sau rece.

    SFAT

    Are un gust mai bun atunci cand se adauga smantana.

    BAUTURA:

    Tuica

    BORS DE DOVLECEI

    INGREDIENTE:
  • 3 dovlecei
  • patrunjel si marar
  • ceapa verde
  • rosii
  • un ou
  • 3 linguri smantana
  • 1 litru de bors
  • doi ardei grasi
  • sare

    Se rad dovleceii de coaja, se spala si se taie bucatele. Se toaca ceapa marunt, rosiile se curata de seminte si pielite, iar ardeii se taie cubulete. Cand legumele sunt fierte se adauga sare si bors, dupa gust.

    Se bate oul cu smantana, se toarna in oala, se mai da un clocot, iar apoi se serveste.

    SFAT

    Se presara deasupra boia dulce.

    BAUTURA:

    Palinca

    SUPA DE VISINE

    INGREDIENTE:
  • 1 kg de visine
  • 300 gr smantana
  • doua oua
  • o lingurita de zahar
  • 1 litru de apa
  • sare

    Visinele se spala, li se scot samburii, dupa care se pun intr-un tifon dublu si se storc foarte bine sau se dau prin masina de stors fructe. Sucul obtinut se amesteca cu un litru de apa si se pune la fiert, adaugand zaharul si sarea.

    Smantana se bate cu doua galbenusuri si se pune in supa, turnand cate putin si amestecand continuu.

    SFAT

    Se serveste rece, cu paine prajita.

    BAUTURA:

    Votca

    SUPA CREMA DE GRIS

    INGREDIENTE:
  • doi morcovi
  • patrunjel
  • telina
  • ceapa
  • o ceasca lapte
  • o cescuta gris
  • un ou
  • smantana
  • 50 gr unt
  • doi litri apa

    Se prepara o supa de legume. Se strecoara, se indeparteaza legumele si in supa se adauga grisul in ploaie, amestecand bine, dupa care se lasa la fiert 15-20 de minute. Se mai adauga lapte fierbinte, untul si oul batut cu trei linguri de smantana. Dupa ce da in clocot se serveste.

    SFAT

    Se poate servi si cu galuste de gris.

    BAUTURA:

    Palinca

    PREPARATE DULCI

    TORT DIN FOI CU FRUCTE

    INGREDIENTE:

    BLAT:
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • 80 gr faina
  • coaja de lamaie rasa

    SIROP:
  • 100 gr zahar
  • un pahar apa
  • 50 ml rom

    CREMA:
  • 300 gr unt
  • 250 gr zahar pudra
  • 250 ml lapte
  • 60 gr faina
  • 2-3 lamai

    Se freaca galbenusurile cu zaharul si coaja de lamaie pana ce devine o pasta spumoasa. Se adauga faina in acelasi timp cu albusurile batute spuma si se amesteca usor. Din compozitia obtinuta se coc pe rand trei foi de blat, intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.

    Dupa coacerea foilor, acestea se lasa la racit, apoi se insiropeaza si se ung cu crema atat intre ele, cat si la suprafata. Crema se prepara astfel: in untul topit se adauga zaharul pudra, laptele, faina si zeama de la doua lamai. Se amesteca bine la foc mic.

    SFAT

    Se orneaza cu frisca si cu fructe proaspete sau confiate.

    BAUTURA:

    Gin tonic

    PLACINTA CU PRUNE

    INGREDIENTE:
  • 400 gr faina
  • 50 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 100 ml lapte
  • 4 oua
  • un pachet praf copt
  • 600 gr prune
  • 50 gr zahar pudra

    Intr-un castron se amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, laptele si praful de copt, iar la urma albusurile batute spuma, amestecandu-se usor. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se asaza deasupra prunele desfacute in doua, fara samburi si cu partea taiata in sus.

    Se coace la foc potrivit pana se rumeneste aluatul.

    SFAT

    Se serveste calda si se presara cu zahar pudra.

    BAUTURA:

    Ceai negru

    LINTZER CU MERE

    INGREDIENTE:
  • 300 gr faina
  • 250 gr unt
  • 300 gr zahar
  • doua oua
  • un pachet praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • o lingura de gris
  • scortisoara
  • un kg mere acrisoare

    Faina se cerne intr-un castron, adaugandu-se 150 gr unt moale, 200 gr zahar, ouale, praful de copt stins cu zeama de lamaie si cateva linguri de lapte. Se amesteca pana la omogenizarea compozitiei, formandu-se un aluat neted, nu prea moale, care se lasa 50 de minute.

    In acest interval se prepara umplutura de mere rase. Se curata merele de coaja, se rad pe razatoarea mare, se pun intr-o cratita pe foc si se adauga zaharul ramas, restul de unt, coaja de lamaie si scortisoara. Se adauga grisul si se ia compozitia de pe foc. Din doua treimi de aluat se intinde o foaie in functie de marimea tavii, iar deasupra se asaza umplutura de mere. Din restul de aluat se formeaza betisoare care se pun deasupra prajiturii, ca un gratar. Se da la cuptor la foc potrivit.

    SFAT

    Se aranjeaza pe un platou si se presara cu zahar pudra.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    SALATA SPECIALA DE FRUCTE

    INGREDIENTE:
  • 200 gr portocale
  • 200 gr mandarine
  • 200 gr kiwi
  • doua banane
  • 50 ml coniac
  • 300 gr frisca
  • o lingura cacao
  • o lingura ciocolata rasa

    Se curata portocalele, mandarinele, kiwi si bananele, dupa care se taie toate cubulete. Se lasa la macerat in suc propriu impreuna cu coniacul si se dau la frigider circa 6-7 ore.

    Dupa ce se scot, se asaza intr-o salatiera si se orneaza cu frisca si cacao sau ciocolata rasa.

    SFAT

    Se serveste cat mai rece.

    BAUTURA:

    Cocteil de fructe

    RULADA CU SUSAN

    INGREDIENTE:
  • 200 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 50 gr drojdie de bere
  • 200 gr miere
  • 200 gr susan
  • o lingurita zahar
  • un plic zahar vanilinat
  • sare

    Drojdia se inmoaie in putina apa, apoi se amesteca bine cu o lingurita de zahar si una de faina si se lasa pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga trei sferturi de pahar de apa calduta, jumatate din cantitatea de miere, zahar vanilinat si un praf de sare. Se incorporeaza faina si se framanta pana cand nu se mai lipeste de mana. Aluatul se lasa apoi la caldura sa creasca.

    Semintele de susan se prajesc pe plita incinsa, se amesteca cu mierea ramasa si zaharul vanilinat. Aluatul se intinde in doua foi, se ung cu umplutura si se ruleaza. Se dau la cuptor intr-o tava unsa.

    SFAT

    Dupa gust, se poate garnisi cu feliute de kiwi.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    CORNULETE UMPLUTE CU GEM DE FRUCTE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr faina
  • 200 gr smantana
  • 200 gr unt
  • 10 gr drojdie
  • 100 gr gem de fructe
  • un ou
  • 100 gr zahar pudra
  • un pliculet de zahar vanilinat

    Faina se framanta impreuna cu smantana, untul, drojdia si zaharul vanilinat, apoi se intinde o foaie groasa de 5 milimetri, care se taie in mai multe triunghiuri. Pe mijlocul fiecaruia se pune cate putin gem, apoi se ruleaza, incepand de la un colt spre latura opusa a triunghiului de aluat.

    Se bate un ou spuma, se dau cornuletele prin el, se pun intr-o tava unsa cu putin unt si se dau la cuptor, la foc moderat, pana devin usor crocante.

    SFAT

    Se servesc pudrate cu zahar.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    SALATA DE FRUCTE DE IARNA

    INGREDIENTE:
  • doua portocale
  • 200 gr zahar pudra
  • o cutie de compot de ananas
  • doua linguri miez de nuca pisat
  • doua mere
  • 50 gr stafide
  • 200 gr frisca
  • 50 gr ciocolata

    Portocala se curata, se desface in felii, fiecare felie se taie apoi in trei bucati, dupa care se presara cu zahar. Se adauga ananasul, merele curatate si taiate cubulete, stafidele oparite in apa clocotita si miezul de nuca pisat.

    Se amesteca bine totul si se da la rece cateva ore.

    SFAT

    Se serveste in cupe, ornata din abundenta cu frisca si presarata cu ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Lichior de fructe

    FURSECURI CU CREMA DE CACAO

    INGREDIENTE:

    ALUAT:
  • 250 gr faina
  • 200 gr unt
  • 150 gr miez de nuca
  • 150 gr zahar pudra
  • un ou
  • coaja de lamaie
  • un varf de cutit de bicarbonat
  • zahar vanilinat

    CREMA:
  • 150 gr unt
  • 200 gr zahar farin
  • 50 gr cacao
  • o lingurita rom

    Intr-un castron se pun untul, zaharul pudra, coaja de lamaie rasa, un plic cu zahar vanilinat si oul. Se freaca bine si se adauga faina, miezul de nuca dat prin masina, bicarbonatul, dupa care se framanta bine. Se lasa la rece o ora, doua, apoi se intinde o foaie in care se decupeaza cu un pahar mic, discuri. Acestea se pun intr-o tava neunsa si se baga la cuptor, la foc potrivit.

    Dupa ce s-au copt si s-au racit se ung pe o parte cu crema si se lipesc cate doua discuri cu crema la mijloc. Crema se obtine prin frecarea untului cu zaharul pana devine spuma. Se adauga apoi cacaua cernuta si rom dupa gust.

    SFAT

    Se glaseaza deasupra dupa preferinte.

    BAUTURA:

    Cafea
  • ×