x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

24 Mai 2005   •   00:00


  • 25 mai 2005
  • PREPARATE DIN CARNE

    SARMALE IN FOI DE STEVIE
    INGREDIENTE:
  • un kg carne tocata amestec (porc si vita)
  • 3 cepe
  • o cescuta cu orez
  • o felie de franzela
  • 5 linguri cu lapte
  • un ou
  • sare
  • piper
  • 4 linguri cu bulion
  • 250 ml suc de rosii
  • foi de stevie
  • ulei
  • smantana
  • Foile de stevie se oparesc usor in apa clocotita cu sare. Ceapa taiata marunt si orezul spalat se calesc in putin ulei. Se adauga carnea, painea inmuiata in lapte, sarea, piperul, bulionul si se lasa la inabusit cateva minute. Se lasa la racorit si se adauga oul. Cu aceasta compozitie se umplu foile de stevie si se fac sarmalute cat mai mici.

    Acestea se asaza in cratita, se toarna apa si suc de rosii si se dau la cuptor la foc potrivit.

    SFAT

    Se servesc cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    FRIPTURA CU SALATA DE GULII
    INGREDIENTE:
  • o jumatate de kg carne de vita
  • 3 gulii
  • 4 linguri cu ulei
  • sare
  • maioneza
  • Carnea de vita se portioneaza si se pune pe gatarul incins. Dupa ce s-a fript, carnea se asaza pe un platou si se sareaza dupa gust. Intre timp, guliile se curata, se spala, se dau pe razatoare, se sareaza si se stropesc cu ulei. Salata astfel obtinuta se serveste alaturi de friptura.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    SALATA DE PUI CU CASTRAVETI
    INGREDIENTE:
  • un piept de pui
  • un castravete crud
  • cateva linguri cu ulei
  • sare
  • doua rosii
  • marar verde
  • maioneza
  • Pieptul de pui se fierbe si se taie cubulete, dupa care se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins, lasandu-se putin sa se rumeneasca. Castravetele se taie felii subtiri, iar rosiile cubulete. Se amesteca legumele cu bucatile de pui si cu uleiul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. In functie de preferinte, se poate servi si cu maioneza.

    SFAT

    Se orneaza cu marar verde.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    PUI CU SUSAN SI ANANAS
    INGREDIENTE:
  • un piept de pui
  • 75 g seminte de susan
  • un ou
  • sare
  • piper
  • un pahar cu ulei
  • o cutie cu ananas
  • Pieptul de pui se portioneaza, se bate, se sareaza si se pipereaza. Semintele crude de susan se rumenesc 5-10 minute in cuptor, avand gija sa nu se arda. Bucatile de pui se dau prin oul batut si se presara cu susan, dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins.

    SFAT

    Se servesc alaturi de bucatile de ananas.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE HERINGI CU MERE
    INGREDIENTE:
  • doi heringi afumati
  • doua mere mari
  • doua linguri cu ulei de masline
  • 50 g maioneza
  • sare
  • piper
  • 100 g masline
  • un gogosar acru
  • verdeata
  • Heringul afumat se taie bucati mici. Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoare. Se amesteca bucatile de peste si merele rase cu uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Dupa preferinta, se poate servi si cu maioneza sau se poate orna cu masline si gogosari acri.

    SFAT

    Deasupra se presara verdeata (patrunjel, marar) tocata marunt.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    ROSII UMPLUTE CU CREVETI
    INGREDIENTE:
  • 8 rosii
  • 200 g creveti
  • 100 g maioneza
  • sare
  • piper
  • o legatura de ceapa verde
  • o salata verde
  • usturoi verde
  • Se aleg creveti frumosi, se spala si se fierb in apa cu sare. Separat, rosiile (de preferat prunisoare) se golesc de continut. Dupa ce crevetii s-au fiert, se scurg si se amesteca impreuna cu maioneza, ceapa verde tocata, sarea si piperul puse dupa gust. Cu aceasta compozitie se vor umple rosiile si se vor aseza pe un platou, pe frunze de salata verde.

    SFAT

    Se pot servi si cu usturoi verde.

    BAUTURA:

    Sherry

    SALATA DE ANDIVE CU PESTE
    INGREDIENTE:
  • un kg peste oceanic
  • doua andive
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper
  • cateva linguri cu ulei
  • marar verde
  • maioneza
  • Se curata pestele, se spala, dupa care se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Andivele se curata si se lasa sa stea cateva ore in apa sarata. Se taie fasii, dupa care se toarna deasupra lor un sos din ulei cu zeama de lamaie, sare si putin piper. Salata de andive se serveste alaturi de pestele prajit.

    SFAT

    Se asezoneaza cu marar verde, tocat marunt sau se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    CRAP CU SCORDOLEA DE NUCA
    INGREDIENTE:
  • un crap mare
  • doi catei de usturoi
  • un pahar cu vin rosu
  • sare
  • patrunjel verde
  • ulei
  • boia de ardei dulce

    SCORDOLEA
  • 100 g miez de nuca
  • 5 catei de usturoi
  • miez de paine
  • o lingura cu otet
  • piper, sare
  • doua linguri cu ulei
  • C crapul se despica, se scot intestinele, se spala si se sareaza. Se pune intr-o tava cu ulei si boia de ardei dulce. Se da la cuptor si cand incepe sa sfaraie, se pune deasupra patrunjelul verde, tocat fin si usturoiul pisat. Pestele se stropeste din cand in cand cu vin rosu, pentru a se fragezi.

    Separat, se amesteca nucile macinate cu uleiul, usturoiul pisat, miezul de paine si otetul. Se freaca totul bine pana ce devine o pasta, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se serveste alaturi de crapul inabusit in vin.

    SFAT

    Se serveste cu mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Aligote

    PREPARATE DIN LEGUME

    OREZ CU BANANE
    INGREDIENTE:
  • 150 g orez
  • 4 oua
  • doua banane
  • doua rosii
  • curry
  • ulei
  • sare
  • piper
  • salata verde
  • un ardei gas
  • Se aleg impuritatile din orez. Se spala si se pune la fiert in apa cu sare, in care s-au mai adaugat curry si piper. Dupa ce a fiert se pune intr-o salatiera. Separat, se fierb cele patru oua. Dupa ce au fiert se curata, se taie rondele si se asaza peste orez.

    Bananele se curata, se taie rondele si se prajesc usor in ulei incins. Rosiile taiate rondele se prajesc si ele. Bananele si rosiile se asaza peste orezul din salatiera. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se poate asezona cu salata verde si ardei gras.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    CONOPIDA CU NUCI SI ROQUEFORT
    INGREDIENTE:
  • o varza mica rosie sau alba
  • un mar
  • o jumatate de conopida
  • 100 g branza Roquefort
  • 100 g sfecla rosie
  • 5 linguri cu ulei
  • sare
  • piper
  • 50 g de nuci
  • patrunjel verde
  • Se spala varza si se taie fasii fine. Se spala si marul, se curata de coaja si se taie cubulete. Se taie apoi in bucatele si branza de Roquefort.

    Conopida se fierbe in apa cu sare, dupa care se aleg buchetele marunte. Sfecla rosie se spala si se pune la fiert. Se lasa la racit, se curata si se taie cubulete. Se amesteca totul, se adauga uleiul, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se asezoneaza cu patrunjel verde si miez de nuca.

    BAUTURA:

    Sampanie

    TORTELLINI CU SPARANGHEL
    INGREDIENTE:
  • 300 g de paste Tortellini
  • 250 g sparanghel conservat
  • 3 linguri cu ulei
  • sare
  • piper
  • 50 g maioneza
  • Pastele Tortellini se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Intre timp, sparanghelul se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Dupa ce au fiert, se clatesc, se scurg, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se amesteca cu sparanghelul tocat. Peste ele se pune uleiul si se amesteca totul bine.

    SFAT

    Dupa preferinta, se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CIORBA DE LOBODA
    INGREDIENTE:
  • un kg de loboda
  • un litru de bors
  • doi litri de apa
  • o ceapa
  • doua linguri cu ulei
  • smantana sau iaurt
  • sare
  • un ou
  • o legatura de leustean
  • o legatura de patrunjel
  • Loboda se spala bine in doua-trei ape, dupa care se rup frunzele si varfurile tinere, se taie si se pune la fiert in apa clocotita impreuna cu ceapa tocata. Se lasa sa fiarba la foc potrivit, dupa care se adauga uleiul si sarea dupa gust.

    Se acreste cu borsul fiert separat si se poate drege cu smantana si galbenus de ou.

    SFAT

    Deasupra se presara leustean verde, tocat marunt sau patrunjel.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA FINA CU NESS
    INGREDIENTE:

    BLAT
  • un pachet de margarina
  • 200 g nuci
  • 6 albusuri
  • 400 g zahar
  • 100 g faina
  • rom, vanilie

    CREMA
  • 200 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • doua linguri cu ness
  • 3 galbenusuri
  • fulgi de ciocolata si de nuca de cocos
  • Margarina se amesteca cu zaharul, cu nucile macinate, cu romul si vanilia, dupa care se pun albusurile batute spuma si faina. Se bate bine totul, compozitia obtinuta punandu-se intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se da la cuptor, la foc potrivit.

    Intre timp, se pregateste crema. Se freaca untul spuma, se adauga zaharul, nessul si apoi, pe rand, galbenusurile. Se continua frecarea, pana ce se dizolva tot nessul. Blatul racit se taie in doua si se umple cu crema de ness obtinuta.

    SFAT

    Se orneaza cu fulgi de ciocolata si de nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    BEZELE CU CREMA DE NUCI
    INGREDIENTE:

    COMPOZITIE
  • 4 albusuri
  • 250 g zahar pudra
  • 100 g nuci pisate
  • un varf de scortisoara pisata

    CREMA
  • un pahar cu zahar
  • un pahar cu lapte
  • 100 g nuci pisate
  • o lingurita cu esenta de rom
  • dulceata
  • crema de ciocolata
  • Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul, batand in continuare pana cand se intareste, dupa care se adauga nucile pisate si scortisoara amestecand usor pana cand compozitia se intareste. Cu o lingura sau cu o punga taiata putin la unul din capete se toarna bezelele pe o tava presarata cu faina si se coc la foc foarte mic. Se scot din tava numai dupa ce s-au racit.

    Pentru crema se pune zaharul la topit la foc mic, dupa care se adauga laptele si nucile pisate. Se adauga o lingurita cu esenta de rom si se amesteca bine, pana ce se obtine o crema inchegata. Se pune crema la mijloc, lipindu-se bezelele doua cate doua.

    SFAT

    Bezelele se pot umple si cu crema de ciocolata sau dulceata.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    SALATA EXOTICA
    INGREDIENTE:
  • doua mere
  • o portocala
  • o banana
  • doi kiwi
  • un pahar cu vin alb
  • doua linguri cu zahar tos
  • coaja rasa de portocala
  • frisca
  • Fructele se curata de coaja, se taie bucatele si se pun in salatiera. Vinul indulcit cu zaharul se amesteca impreuna cu coaja rasa de portocala si se toarna peste fructe. Se lasa la rece o ora.

    SFAT

    Se poate servi cu frisca.

    BAUTURA:

    Lichior de fructe exotice

    PRAJITURA CU LAMAIE
    INGREDIENTE:

    COMPOZITIE
  • 500 g faina
  • doua oua
  • 250 g margarina
  • 150 g zahar
  • 3 lingurite cu bicarbonat
  • ulei

    CREMA
  • 150 g zahar
  • doua oua
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • un pachet de unt
  • nuca de cocos
  • frisca
  • Pentru blat se amesteca toate ingredientele de mai sus pana se obtine o compozitie omogena. Se pregateste o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina in care se toarna intreaga compozitie. Se da la cuptor la foc potrivit, incercandu-se din cand in cand cu un pai pentru a observa daca s-a copt. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit.

    Intre timp, se pregateste crema de lamaie. Pe foc mic se amesteca bine galbenusurile, zaharul si coaja impreuna cu zeama de lamaie pana se ingroasa. Untul se taie cubulete si se amesteca in crema. Cand este gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Peste blatul obtinut se adauga crema, iar deasupra se presara nuca de cocos.

    SFAT

    Se poate orna si cu frisca.

    BAUTURA:

    Ceai cu lamaie
    ×