x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

Sandvis Club cu morun - Culoarea bucatelor si a veselei este importanta

06 Iul 2005   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE
Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.
GURMANDUL IN BUCATE
"Pestele ne-a fost dat pentru a fi unul dintre cele mai mari luxuri care pot fi puse pe masa spre a fi mancate, dar nu neaparat necesare. Insa este indispensabil pentru cinele care au pretentia sa exceleze in moda"
Isabella Beeton (1836-1865) - pianista

Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.
Apele oceanelor, marilor, raurilor si baltilor ofera omului o mare varietate de pesti, scoici si raci, care ii pot satisface si pe cei mai exigenti gurmanzi. O importanta sursa de proteine, carnea de peste este usor asimilabila, este bogata in minerale si vitamina A si D. Pentru aceste calitati, pentru procentul mare de fosfor, element care hraneste creierul, pestele este recomandat in alimentatia tuturor, dar cu deosebire in cea a copiilor, a tinerilor, a anemicilor si a varstnicilor.

PREGATIREA. Morunul este unul dintre pestii grasi, dar care prin calitatile pe care le are se remarca a fi un peste fin. Are nevoie de legume sau paste care sa ii completeze calitatile si sa atenueze gustul greoi. Si nu in ultimul rand, preparatele din morun cer alaturi un pahar cu vin bun.

Morunul trebuie oparit mai intai in apa clocotita si d-abia apoi se rad solzii cei mari si placile osoase, cu cutitul, pana ce pielea ramane curata. Pentru ca are un miros foarte puternic, morunul trebuie tinut la marinat in vin alb. O alta metoda de a scapa de mirosul neplacut al pestelui este spalarea intr-o saramura concentrata si rece. Atunci cand se soteaza, morunul are tendinta de a se faramita.
Pentru a scapa de aceasta problema, mai inainte se sareaza si se lasa pe un tocator de lemn timp de o ora, pana cand toata sarea este absorbita. Apoi se unge cu lapte, se da prin faina si se prajeste in ulei foarte fierbinte. Daca veti prepara morun congelat, trebuie sa stiti ca nu se pune in apa, ci se expune la aer, intr-un loc racoros. Mai mult, daca este vorba de fileuri, nu se decongeleaza complet, pentru ca se altereaza gustul.

RETETA. Noi va oferim o reteta de morun care arata foarte trendy si este si foarte usor de preparat. Sandvis de file de morun. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 130 g de file de morun, doua felii de ciuperci procini, tagliatelle, doua bucati de sparanghel, doua linguri cu ulei de masline, o lingurita cu icre de morun, 3-4 ciuperci, cateva bucati de ardei gras rosu, o lingura cu vin alb. Pentru preparare trebuie sa fierbeti tagliatelle cu apa si cu sare, timp de 6 minute, pana cand devin un pic moi. Cand sunt gata, se strecoara si se tin sub un jet puternic de apa rece. Apoi se lasa la o parte. File-ul de morun se taie in patru medalioane de aproximativ jumatate de centimetru, se sareaza si se pipereaza.
Dupa aceea, se lasa la o parte. Ciupercile procini se taie cubulete mici si se soteaza timp de un minut cu o jumatate de lingurita de ulei de masline, sare si piper. Medalioanele se soteaza si ele cu o lingura cu ulei de masline si vin alb. Aceasta operatiune trebuie facuta foarte repede, pentru ca exista riscul ca morunul sa se arda. Este gata atunci cand capata o nuanta de auriu deschis. Apoi se pune o bucata de medalion pe farfurie, deasupra ei - o lingura de ciuperci, apoi iar un file, si tot asa pana cand se formeaza un turnulet deasupra caruia puneti o lingurita cu icre de morun. Tagliatelle se soteaza in ulei de masline, sare si cubulete de ardei gras rosu. Dupa aceea se pun langa sandvis. Farfuria se decoreaza cu sparanghel si ciuperci procini.

Preparatul se poate servi cu sos olandez (din galbenus, unt, vin alb, otet si sare) sau cu sos alb de peste cu sofran. Acest peste merge foarte bine cu paste fainoase, pentru ca sunt mult mai usoare decat garnitura de cartofi prajiti sau natur. Pentru a va putea bucura de aceasta delicatesa asa cum trebuie, serviti-o imediat ce l-ati preparat, pentru ca, in caz contrar, isi va pierde aroma. Se poate servi ca fel de baza, cat si ca aperitiv. In cazul din urma, cantitatile trebuie reduse la sfert, pentru ca morunul, fiind un peste gras, nu poate fi mancat in cantitati foarte mari inca de la inceputul mesei.

MODA. Vesela necesara acestui fel de mancare trebuie sa se incadreze in noile tendinte ale modei. Acum este nevoie de farfurii albastre sau in tonuri ale acestei culori. Nu putem sa punem preparate din peste in farfurii cu forme si culori diferite. Trebuie sa optam pentru monocromie. Trebuie sa ne folosim de mici trucuri pentru a crea si o imagine placuta mancarurilor pe care le gatim. De exemplu, in acest caz, s-a apelat la ardei rosu pentru a "sparge" albul pastelor fainoase.

MORUNUL - UN PESTE CARE TRAIESTE UN VEAC
Morunul este o specie de peste cu scheletul cartilaginos. Are o lungime cuprinsa intre 1 si 3 metri si o greutate care variaza de la 150 la 500 de kilograme. Cel mai mare morun prins pe Dunare avea o greutate de 882 kg. Corpul estel masiv, gras, capul relativ mic, iar botul - triunghiular.
Pielea morunului este de culoare inchisa, avand in partea dorsala un numar mare de scuturi osoase. Traieste in Marea Neagra, Marea Azov, Marea Adriatica si Marea Caspica, de unde migreaza primavara in fluvii, pentru reproducere.
In trecut, migra pe Dunare, pentru reproducere, pana la Komarno (DKm 1.768-1.810). De aseamenea, intra in Tisa si afluenti (Cris si Mures). Migratia de primavara incepe in ianuarie (imediat dupa dezghet, la 4-5ÞC) si dureaza pana in mai-iunie, cu o intensitate maxima in martie-aprilie. Migratia de toamna incepe in august si inregistreaza o intensitate maxima in octombrie-noiembrie.
Capturile maxime in Dunare se inregistreaza in lunile mai, septembrie, octombrie si noiembrie.
Poate ajunge la varste foarte inaintate, de aproxmativ 100 de ani. Este foarte apreciat pentru carnea si icrele negre.

ADEVARATUL CAVIAR
Icrele de morun au culori de la gri deschis la negru, nuanta fiind mult mai deschisa la icrele care provin de la pesti mai batrani. Specialistii sunt de parere ca acesta este adevaratul caviar. Si asta, din cauza aromei fine si foarte placute pe care o lasa celui care il gusta. Morunul este pe cale de disparitie, fiind pescuit in cantitati industriale pentru a i se scoate icrele.
La fel ca pestele care le poarta, icrele morunului sunt mult mai mari decat media. Icrele de morun sunt aduse pe piata exact la fel ca atunci cand au fost pescuite, pentru ca orice adaos le poate scadea calitatea si implicit pretul pe piata. In ceea ce priveste modul de servire, icrele de morun respecta aceleasi reguli ca si celelalte tipuri de caviar. Bauturile sunt si ele aceleasi: votca sau sampanie.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul morun morunul icrele