DISTRIBUIREA DIVIDENDELOR IN CADRUL UNEI SOCIETATI COMERCIALE
Potrivit alin. 1 din art. 67 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Legea lasa la latitudinea asociatilor stabilirea modului in care se va face impartirea beneficiilor prin actul constitutiv.
DREPT. Prin actul constitutiv, asociatii au dreptul sa acorde unuia din ei un procent la participarea de beneficii mai mare decat contributia sa la formarea capitalului social. In acest context, trebuie sa mentionam ca
legea interzice asa-numitele clause leonione, adica acele intelegeri care favorizeaza unii asociati in detrimentul celolalti. Art. 1513 din Codul Civil prevede ca "este nul contractul prin care un asociat isi stipuleaza totalitatea castigurilor.
Asemenea, nula este conventia prin care s-a stipulat ca unul sau mai multi asociati sa fie scutiti de a participa la pierdere". Se apreciaza ca solutia este nulitatea clauzei leonine, cu mentinerea valabilitatii contractului de societate, a actului constitutiv.
Participarea la beneficii si la suportarea piederilor se raporteaza la capitalul social varsat, iar nu la capitalul social subscris de fiecare asociat. Astfel, numai in situatia in care actul constitutiv nu reglementeaza modul in care vor fi impartite beneficiile, acestea se vor plati proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
TERMEN. Legea prevede termenul in care se platesc dividendele - cel stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de opt luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat (alin. 2 al art. 67 din Legea 31/1990).
In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale. De asemenea, alin. 3 al art. 67 stabileste ca nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Dividendele platite cu nerespectarea dispozitiilor alin. 2 si 3 al art. 67 se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca. Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor se prescrie in termen de trei ani de la data distribuirii lor.
PEDEPSE. Legea prevede la art. 272, pct. 5, ca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara ori contrarii celor
rezultate din aceasta.
EXCEPTIE. Uneori, in cursul exercitiului financiar, partile sociale sau, dupa caz, actiunile, pot fi transmise de catre titular altei persoane pe calea cesiunii. Problema care se pune este de a sti cine are dreptul la dividendele aferente perioadei anterioare cesiunii.
Legea spune ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.
Bineinteles, textul nu va fi interpretat in sensul in care prin contractul de cesiune cedentul si-ar putea rezerva dreptul la dividende de la momentul transmiterii actiunilor, ci ca, in cazul unei prevederi exprese in acest sens, dividendele aferente perioadei anterioare cesiunii s-ar cuveni cesionarului.
Stefanica, Dutu & Asociatii
societate de avocati
|
Olteanu Petrina, Bucuresti: "Sunt pensionata medical si am 84 de ani. Nu am pe nimeni care sa ma ajute si am cataracta la ambii ochi, doresc sa obtin dispozitivul medical cristalin. De un an si jumatate de cand am aceasta problema de sanatate am facut zeci de memorii la Presedintie sa-mi anuleze sau sa-mi micsoreze plata operatiei. Mentionez ca am pensia foarte mica si abia pot supravietui din ea. Va rog din suflet sa ma ajutati sa
nu-mi pierd vederea. Am acasa acte doveditoare care poate ma vor salva de la acest chin pe care il indur de un an si jumatate." (3251171, Aleea Bucovinei nr. 1, bl. F2, scara B, etaj 2, ap. 27)
RASPUNS: Pentru obtinerea dispozitivului medical cristalin, trebuie sa va prezentati la Casa de Asigurari de Sanatate din Strada Ilfov nr. 4, Sector 5 cu urmatoarele documente: recomandare medicala (recenta) - in original; biometrie - in original (recenta), copie BI; copie talon de pensie (recent); cerere tip care se completeaza la depunerea documentelor. In baza documentelor de mai sus, Casa de Asigurari de Sanatate emite o decizie pentru procurarea dispozitivului medical cu care va adresati unuia dintre furnizorii de dispozitive medicale aflati in relatie contractuala cu CASMB. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 1485/2003 pentru acordarea contractului-cadru privind conditiile acordarii dipozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, "Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza integral pretul de vanzare cu amanuntul al dispozitivului medical, daca acesta este mai mic decat pretul de referinta. Daca pretul de vanzare cu amanuntul al dispozitivului medical este mai mare decat pretul de referinta, diferenta se suporta de asigurat prin contributie personala si se achita direct furnizorului, care elibereaza chitanta fiscala".
Bogdan Mirela Flavia, Bihor: "Sunt educatoare incepand din 2002. In perioada 5 iunie 1989 - 15 august 1992 am lucrat intr-o alta institutie tot cu carte de munca. In prezent lucrez cu jumatate de norma incepand din anul scolar 2003/2004, din cauza lipsei de copii din sat. De cand lucrez nu am avut nici o zi de concediu medical. Am trei fetite. Una de 12 ani, alta de 10 si ultima are 8 luni. Am nascut al treilea copil la data de 18 iulie 2005 si nu am beneficiat de concediu si indemnizatia aferenta nici macar o zi. Casa de Pensii Beius mi-a spus anul trecut ca jumatatea de norma nu se considera stadiu de cotizare. Totusi in luna ianuarie am fost la Casa de Pensii Oradea si la Directia Muncii din Oradea, unde mi s-a spus ca dupa noile legi in vigoare voi putea beneficia si eu de concediul pentru ingrijirea copilului. Am reusit sa-mi depun dosarul la data de 9.02.2006, iar dupa ce a fost aprobat eu mi-am intrerupt activitatea din data de 13.02.2006. Dupa doua saptamani de asteptare am aflat ca mi-a fost refuzat dosarul pe motiv ca Ordonanta Guvernului nr. 168 se aplica doar copiilor nascuti dupa 1.01.2006. Va rog mult sa ma indrumati ce pot face, nu stiu la cine sa mai apelez pentru a-mi rezolva situatia".
RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie si am obtinut urmatorul raspuns: "Ati nascut al treilea copil la data de 18.07.2005, cand se aplicau prevederile Legii nr. 19/2000, conform carora stagiul de cotizare era de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, in cazul dvs. 18.09.2004-18.07.2005, salariat cu norma intreaga. Dvs. nu beneficiati de indemnizatie de cresterea copilului, deoarece nu aveti stagiul de cotizare complet. Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005, la care faceti referire, se aplica numai persoanelor care nasc dupa data de 01.01.2006".
Sanda Nicolaescu: "Va rog frumos sa ma ajutati sa depistez unde ma pot adresa pentru obtinerea adeverintelor de salariu pentru tatal meu care a lucrat ca cizmar la societate din Bucuresti in perioada 01.06.1949 - 15.01.1951, la alta societate in perioada 15.01.1951 - 01.08.1951 si la o unitate tot in Bucuresti intre 01.08.1951 - 01.01.1959. In vederea recalcularii corecte a pensiei am nevoie de adeverinte, tinand cont de salariul pe care l-a avut in acele perioade, si nu de salariul minim pe economie asa cum s-a facut recalcularea, conform legii, deoarece in cartea de munca pana in 1960 nu se trecea salariul".
Rachieru Anica, Olt: "Am 85 de ani, sunt pensionara cu pensie de urmas dupa sotul meu Rachieru Gheorghe decedat in anul 1985, care a lucrat peste 40 de ani in petrol, ca maistru mecanic compresoare. La data actuala beneficiez de pensie de urmas. Conform fisei de calcul al pensiilor, in urma recorelarii pensiilor-sesiunea din iulie 2005, am primit acasa instiintarea ca pentru perioadele pentru care
s-au eliberat adeverinte pentru perioada 1933-1965, cat sotul meu a lucrat la diverse schele de extractie fara a fi trecut salariul avut, s-a luat ca baza de calcul la pensie salariul minim. Urmare a acestui fapt am solicitat in scris sa mi se comunice nivelul salariului avut in diverse perioade eu transmitand in copie adeverintele eliberate de diversele schele. Am indraznit sa va solicit sprijinul in acest caz deoarece sunt femeie in varsta si de trei luni nu am primit raspunsul solicitat. Adeverintele solicitate imi sunt necesare la Casa Judeteana de Pensii Olt - Slatina pentru calcularea corecta a pensiei".
Simionescu Eugen, Constanta: "In anii 1962-1967 am fost director al unei scoli sportive in Constanta. In cartea de munca am trecut salariul de baza din acel timp, dar nu am trecuta indemnizatia de director. Scoala la care am lucrat nu mai are arhiva din acea perioada. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac in acest caz?".
RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.
|