x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul SECOND-HAND MAI SCUMP / Din 15 decembrie taxa auto creşte de trei ori

SECOND-HAND MAI SCUMP / Din 15 decembrie taxa auto creşte de trei ori

de Elena Stan    |    05 Dec 2008   •   00:00
SECOND-HAND MAI SCUMP / Din 15 decembrie taxa auto creşte de trei ori

Guvernul a majorat de circa trei ori valoarea taxei de poluare auto ce urmează a fi plătită de populaţie la înmatricularea tuturor vehiculelor second-hand de import.



Noua formulă de calcul a taxei de poluare auto, intrată în vigoare la 1 iulie 2008, prevedea valori de trei ori mai mari pentru maşinile noi şi de circa 10 ori mai mici pentru autovehiculele vechi. Modificarea taxei auto a determinat o scădere a vânzărilor de maşini noi şi o creştere rapidă a vânzărilor la maşinile second-hand de import. Taxa de poluare auto a fost introdusă de autorităţi pentru a împiedica invadarea României de rablele poluante de peste hotare, însă modificarea din iulie a făcut exact pe dos, transformând ţara în lada de gunoi a Europei. Astfel, în primele zece luni ale anului au fost înmatriculate în România autoturisme second-hand dublu faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 205.086 de unităţi. În acelaşi timp, înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 2,4%, la 252.935 de automobile. Într-o singură lună s-a colectat din taxa de poluare auto suma de 40 milioane de euro.

În prezent, taxa de poluare auto este stabilită în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe. Pentru un Renault Clio de cinci ani, Euro 3 taxa va ajunge 1.800 de euro, de la 600 de euro, cât este în prezent. De asemenea, pentru o Alfa Romeo, Euro 3, din 2001, cu o capacitate de 1.970 cmc, taxa este de 980 de euro. Pe viitor, pentru înmatricularea unei astfel de maşini vom fi nevoiţi să achităm 2.940 de euro.

TAXA AUTO, SUSPENDATĂ UN AN
Executivul a decis acum o lună suspendarea taxei de poluare auto, în perioada 1 decembrie 2008-31 decembrie 2009, pentru maşinile noi EURO 4 cu o capacitate cilindrică de până la 2.000 de centimetri cubi, înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană. Deocamdată măsura nu a fost implementată, deoarece autorităţile române aşteaptă acordul Comisiei Europene cu privire la suspendarea taxei auto. Oficialii români au spus că au apelat la această metodă pentru a păstra locurile de muncă din industria auto.

“Nu se pune problema protejării industriei. Problema fundamentală este aceea a protejării locurilor de muncă. Consider că este obligaţia Guvernului să protejeze locurile de muncă”, declara, luna trecută, Călin Popescu Tăriceanu.

Prima de casare creşte cu 800 de lei

Executivul a decis în şedinţa de ieri şi majorarea de la 3.000 de lei la 3.800 de lei a primei de casare acordate prin programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Naţional Auto. În plus, anul viitor vor fi scoase din uz prin programul Rabla 60.000 de maşini, adică de patru ori mai mult decât în 2005, anul când a demarat programul. Bugetul total alocat acestui program în 2009 va fi de 228 milioane de lei. Programul Rabla va demara chiar de la 1 ianuarie 2009, şi nu ca până acum, la jumătatea anului sau chiar în trimestrul trei. În cadrul programului Rabla, proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani, care îşi doresc o maşină nouă, vor avea posibilitatea să beneficieze de o reducere de 3.800 de lei în vederea achiziţionării unei maşini noi. Anul acesta, numărul maşinilor scoase din uz a ajuns la 30.000. Cele peste 46.000 de maşini casate de la începutul programului Rabla a dus la eliminarea a peste un milion de tone de oxid de carbon din atmosferă. Prin program au putut fi achiziţionate maşini marca Dacia, Daewoo, Fiat, Hyundai, Opel, Chevrolet, Renault/Nissan şi Suzuki, Ford, Volswagen, Mitsubishi, Toyota,  Skoda, Kia, Mazda, Honda, Audi, Seat, Peugeot etc.

×
Subiecte în articol: auto masini taxa